Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

回復  小堅

國教科係唔係只係”唔講”咁簡單?
我提出既問題係家長同學校有茅盾既情況
如果學校會同 ...
saihttam 發表於 2-9-2012 03:09 PM

所以我前面未講左...
學校家長係最後一道防線,政黨靠唔住...
最後真係阻止唔到推行,只有靠學校同家長把關...
將最真實既野教下一代...

唔係唔講,係將事實講出黎...
教佢地咩係六四,咩係文革...
所以我前面未講左...
學校家長係最後一道防線,政黨靠唔住...
最後真係阻止唔到推行,只有靠學校同家 ...
小堅 發表於 2/9/2012 15:11

問題就係你始終都要靠學校,我個問題由始至終都係如果學校同家長所教有出入,咁又如何?
問題就係你始終都要靠學校,我個問題由始至終都係如果學校同家長所教有出入,咁又如何?
saihttam 發表於 2-9-2012 03:20 PM

問題一開始你就將學校定位左支持國民教育...
咁仲有咩可以討論???
其他學校或其他老師點教都好,我理唔到亦管唔到...
我淨係會將最真實既野教小朋友...
等佢地自己思考對或錯...
人總會有思考先會進步...

就好似我係59#所講...
善良既人傳教會導人向善...
邪惡既人傳教效果自然相反...
同一道理...

每個人係獨立個體,應該有獨立思考...
冇獨立思考既人先會被人洗腦...
我只想說,宗教科差極都叫導人向善,唔會扭曲事情對錯
Code 發表於 2-9-2012 02:33 PM

有些宗教是一神論,排除異己的
但現在不是扭曲事情對錯吧?佢大頂都只是想一教獨大吧(對非教徙)
而事實亦證明佢失敗,今日宗教仍百花齊放 ...
Code 發表於 2-9-2012 02:56 PM

他們是不是扭曲事實?他們把異己妖魔化
   他們不會叫你忘記64,但會叫你愛上帝。
“因為我來,是叫人與父親生疏,女兒與母親生疏,媳婦與婆婆生疏•人的仇敵,就是自己家裡的人•愛父母過於愛我的,不配作我的門徒,愛兒女過於愛我的,不配作我的門徒。”(馬太10:35-37)

當你看看十字軍,消滅女巫的的歷史時你就不會這樣說了。這是他們想消滅的黑歷史。
他們是不是扭曲事實?他們把異己妖魔化
   他們不會叫你忘記64,但會叫你愛上帝。
“因為我來, ...
simpsons 發表於 2-9-2012 03:31 PM

愛上帝都只是愛一個神話人物,而非事實,
人們不是常常說若上帝係真既就顯神磧?
人們不相信非事實既事,咁宗教又點扭曲對錯

另,十字軍東征既原因有好多,絕非單純宗教影響

最後,同意人仔貓師兄所講,不要再將國教同宗教相提並諭,至少我發此post的重點不在此
愛上帝都只是愛一個神話人物,而非事實,
人們不是常常說若上帝係真既就顯神磧?
人們不相信非事 ...
Code 發表於 2-9-2012 03:58 PM

愛國也是一個概念,不是實質。
     現在根本是在反政府,反中共。
     不提宗教,因為一樣是洗腦,兩樣事拉在一起反洗腦就站不住了。
      支持反洗腦,要反就所有洗腦都反。
     其他現在人們那麼反共,多少是因為殖民地教育關係,我們用西方思想的尺去度中國的制度。西方的尺的標準?

如果教國民教育的是名校,成村人等住隊等報名呀。
愛國也是一個概念,不是實質。
     現在根本是在反政府,反中共。
     不提宗教,因為一樣是 ...
simpsons 發表於 2-9-2012 04:28 PM

若果阻止洗腦只代表反政府,反中共,我無話可說,
唔用宗教比較是因為兩者在做法上有相同之處但本質卻
完全不同,西方思想就有人權,自由,獨立精神,我唔清楚
閣下受的是什麼教育,但我相信你的老師會為你感到可悲

P.S 如果名校搞就有人衝去報名,咁我相信今時今日就唔會有咁多名校反對國民教育
若果阻止洗腦只代表反政府,反中共,我無話可說,
唔用宗教比較是因為兩者在做法上有相同之處但 ...
Code 發表於 2-9-2012 05:17 PM

多少人為了入名校而入教你知道嗎?現實就是如此可笑。
     政治/中教洗腦目的沒有不同,就是要你信他。
     老師為我可悲?只是你未看清真實的世界。
其實拿宗教來比確實會有些失焦
不過宗教的力量也沒大家說的這麼薄弱
宗教其實也是創造一個類似故事的架構(有信教的抱歉)
就跟看小說看電影一樣,不同的是電影.小說看完了讀者觀眾發想就此結束
需要回到現實這個本質
但是宗教利用教規,教義等方式讓大家永遠沒有結束的一天
可是宗教也不是全然錯誤,其實就是利用宗教發揚人性鼓勵光明的一面
問題是,宗教這部份就跟愛國情操很像,也是有投機者利用不當方式去做不正確的事情
所以,其實愛國情操也好,宗教迷信也好,出發點都是好的,其實都是為了某一項”好事“出發
但是被人利用,或是走向極端之後,就是壞的了(例如東京地下鐵事件.美國911事件)
我的想法還是回歸出法點,宗教.愛國情操,任何的操弄其實背後還是都蘊藏一定的真相
這個真相只有思想獨立,靠”知識“ˋ這種東西,才能讓自己找出並免於被操弄的泥沼之中
最後這是我的想法....
多少人為了入名校而入教你知道嗎?現實就是如此可笑。
     政治/中教洗腦目的沒有不同,就是要你 ...
simpsons 發表於 2-9-2012 05:43 PM

現實就是名校都反對國了民教育

宗教導人向善,政治有嗎
宗教有提孝順父母,政治有嗎?有!爹親娘親不及毛主席親

或許我從未看清過呢個世界,而你,只是一個自以為看清世界既井底之蛙
現實就是名校都反對國了民教育

宗教導人向善,政治有嗎
宗教有提孝順父母,政治有嗎?有!爹親娘親不 ...
Code 發表於 2-9-2012 05:54 PM

名校多有宗教背景,可同時2個方向洗腦?當然反對啦,也有些是不滿國民教育內容不好(我也認同現國民教育有不完善之處,不完善就推翻?不可修改?)
宗教道人向善?你也版被洗腦了,多少宗教戰爭在發生,什麼宗教教道牧師去燒可蘭經?
什麼政治是道人向惡的?愛國是向惡?
結果個post都係搬遷了過來:38:唉心照
名校多有宗教背景,可同時2個方向洗腦?當然反對啦,也有些是不滿國民教育內容不好(我也認同現國民 ...
simpsons 發表於 2-9-2012 06:06 PM

我唔知點解你要執著宗教戰爭大放厥詞,
我只知在香港有宗教至今,我未曾見過學生發動聖戰
古時既人民智未開,盲目信教,點可以國今日發達國家比

教導學生去愛一個無人權,腐敗既國家唔係導人向惡是什麼?
國民教育,愛黨=愛國,如果咁都係向善,我諗我無野再同你講!
我唔知點解你要執著宗教戰爭大放厥詞,
我只知在香港有宗教至今,我未曾見過學生發動聖戰
古時既人 ...
Code 發表於 2-9-2012 06:36 PM

"古時既人民智未開,盲目信教,點可以國今日發達國家比"

拉宗教來說因為宗教是最大的洗腦集團。
洗腦就是要你盲目,盲目信奉現今大有人在。

所以國民教育是要改而不是推倒囉。
要反就反所有洗腦教育。
不如反思一下國民教育是不是真的洗腦、真可洗腦?
廿幾個化學元素又有幾多洗入你腦中?
由小要你記的數學公式有幾多還記得?