Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

由以前都依家都有人講,唔識教唔好生...
我想講既係推唔推行國民教育,我控制唔到...
但係教小朋友既責任應該由家長自己負責...
小堅 發表於 2-9-2012 01:37 PM

其實我相信所有家長同大大嘅諗法差唔多
只係大大認為控制唔到
而其他家長仍希望可以控制到而已
真係咁易洗到腦個個考試都拿A啦:45:

另個學民思潮和公民X有密切關係:38:
就係因為資料發達,咁父母先有責任教佢地分真假 / 對錯...
就 ...

恩∼大部份我同意,不過如果全然怪家長的話或許也太過苛責
所謂的怪獸家長出現怪獸小朋友,這部份在小說“告白”以充分表現
家長不理解孩子,“我的小孩進學校前不是這樣的”
千錯都是學校錯,自己都沒錯....
這點確實存在,不過客觀來說也是當代社會環境造成(工時.家長溺愛)
所以只能警惕自己,把自己把持在一個警戒的狀態,不隨資訊隨波逐流可能才是比較好的方法:36:

不過其實國民教育真是會有影響,香港所謂的宗教教育據我自己瞭解
好像還是特定幾所宗教創辦的學校
但國民教育就是全民普及教育了,一定有影響,這是完全逃避不掉的
一定從人格.看法做全面性的影響
因為如果沒有辦法影響,那國民教育對政府來說就完全沒有意義了:38:
我想,這件事情的關鍵點還是,香港人民對於對岸有多大的認同度吧
其實我相信所有家長同大大既諗法差唔多
只係大大認為控制唔到
而其他家長仍希望可以控制到而已
(^3^) 發表於 2-9-2012 01:41 PM

我咁講,好多家長將責任推晒畀學校...
正如多一事不如少一事...
大陸太多極醜惡既事發生...
家長唔想佢地D仔囡被大陸化呢點我明...
我亦唔想見到佢地咁樣...
恩∼大部份我同意,不過如果全然怪家長的話或許也太過苛責
所謂的怪獸家長出現怪獸小朋友,這部份在小說 ...
lydiamomo0903 發表於 2-9-2012 01:49 PM

認同,一定會影響到...
無論學校同家長一定有壓力...
因為每個家長對佢既小朋友都係寶...
就算唔推行國民教育,依家亦有太多野影響到小朋友...

垃圾局選舉在即,有D野我地控制唔到...
但有D野可以自己決定...
最有方法阻止推行國民教育既方法...
就係投真係幫到手既人,而唔係用國民教育作口號既政黨...
就係因為資料發達,咁父母先有責任教佢地分真假 / 對錯...
就 ...

原來你是教育工作者,那更應出來反對
你覺得推唔推行國民教育控制唔到的想法本身就錯,是消極逃避不去面對
這想發那能教好小朋友
歷史上很多改變也是由一小部份人發起的,昨晚剛好看了個節目,說以前10~20's香港有還有"妹仔"人口買賣制度,有人提出取消這制度,但港英政府不想理,覺得是中國人的文化習俗.那些有錢人華人也全力反對取消
後來有一對註港英兵夫婦知道後登報反對,因港英政府覺得他們搞事而強行調他們回英國,但他們沒有因此而放棄,更在英國本土反對,因此更多人注意事件,最後港英政府才落實取消"妹仔"制度
原本你是教育工作者,那更應出來反對
你覺得推唔推行國民教育控制唔到的想法本身就錯,是消極逃避不去面對 ...
bbdaishogun 發表於 2-9-2012 02:00 PM

我咁講,我唔出黎反對,唔代表我支持...
我係唔想輪為某政黨既工具...
我已經去了大陸工作5年。看到很多大陸的黑暗面,但同時也見證了它的經濟發展。

朋友們,我見到香港這幾 ...
gazza1211 發表於 1-9-2012 05:07 PM

I also work away from Hong Kong. All those years seeing all the argument within Hong Kong, it really make me sad. It seems no one can sit down and think straight anymore... full of rage and grudge.
回復 37# 小堅
但唔反對,就要小心吴克儉當你係支持佢嘅工具
http://www.youtube.com/watch?v=DQtjp9tI1hc
認同,一定會影響到...
無論學校同家長一定有壓力...
因為每個家長對佢既小朋友都係寶...
就算唔推行 ...
小堅 發表於 2-9-2012 02:00 PM

其實在歷史的洪流下,對岸推行的國教育好不好我也無法判斷
我學過中共歷史&台灣歷史
學過之後真的覺得有差∼雙方都會在不利於自己的部份做篩選,甚至輕描淡寫
我覺得這是不管甚麼國家都無法迴避的部份
因為民族愛國意識需要凝聚,就像是夫妻一樣,明知對方有缺點,有時也只能包容
唯有這樣國家才能往前走
所以我認為還回到之前小堅兄說的,培養獨立思想的能力才是真的
時時刻刻對資訊say why , 其實台灣雖然很自由
但自由到沒有法度....新聞很爛,沒有深度跟內容
拿網路上YOUTUBE來報導新聞(這樣也叫報新聞??:38:)
很多資訊自己都是從日本NHK之類得知(小弟比較通日文)
不過因為自己沒法改變自己的社會,所以唯有改變自己:42:
回復  simpsons

香港已容許宗教"洗腦",所以也應容許國教"洗腦" ..... 呢個唔應該係一個推行新教科&#22 ...
(^3^) 發表於 2-9-2012 01:18 PM

"  其實我贊成中小學取消宗教科的....不過我知冇乜可能"

冇乜可能就唔做,咁就不用反國民教育啦,政府強硬d令你覺得冇乜可能反到就ok啦。
咁樣反正政府不反宗教不是欺善怕惡?
回復  小堅
但唔反對,就要小心克儉當你係支持佢既工具
(^3^) 發表於 2-9-2012 02:14 PM

學校自然有方法去反對...
我重申:我係唔想輪為某政黨既工具...
學過之後真的覺得 ...
lydiamomo0903 發表於 2-9-2012 02:17 PM

同意
歷史是由勝利者寫出來的
培養獨立思想的能力、吸收各方面的資訊才是真的
回復 41# simpsons

你講得好岩,我相信政府亦正正係咁諗
學過之後真的覺得 ...
lydiamomo0903 發表於 2-9-2012 02:17 PM

認同,每個國家都將自己陰暗面刪除...
就好似我細個讀書個陣,學校邊會教四六...
發生個陣我仲係讀緊小學,新聞不段咁播天安門...
細個個陣唔知發生咩事,家長更加唔會講...
老師唔講、家長唔講...
我既資訊就係報紙、書籍到得返黎,再將所睇所聽所聞既野作總結...
所以我之前強調應該係獨立思想...
咁樣先可以防止洗腦...

學校家長係最後一道防線,政黨靠唔住...
最後真係阻止唔到推行,只有靠學校同家長把關...
將最真實既野教下一代...