Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

未必洗到腦,就可以容忍你地既下一代讀,你自己都覺得有問題既教材?

驚做左所謂政黨既政治籌碼,就唔怕做左政府既幫兇?

有其他洗腦情況唔鬧,就唔可以鬧國民教育洗腦?

乜野邏輯呀各位大哥!
未必洗到腦,就可以容忍你地既下一代讀,你自己都覺得有問題既教材?

驚做左所謂政黨既政治籌碼,就唔怕 ...
原罪 發表於 2-9-2012 09:05 PM

洗唔到腦又何必去反洗腦?
洗唔到腦又何必去反洗腦?
simpsons 發表於 2-9-2012 09:22 PM

覺得未必洗到,有可能洗到已經要阻止。

100個人,99個無事,有一個出事,已經要阻止!
覺得未必洗到,有可能洗到已經要阻止。

100個人,99個無事,有一個出事,已經要阻止!
原罪 發表於 2-9-2012 09:24 PM

這不是另類統一思想?
這不是另類統一思想?
simpsons 發表於 2-9-2012 09:45 PM

唔推行?

無人被洗腦。

推行。
有人可能被洗腦。

我睇唔到唔推行有咩野錯?
你指教下。點解一定要推行?
我支持反洗腦
我覺得國民教育改為德育教育更好。我唔覺國民教育是洗腦。
我也看到推翻有好處,就是讀少一科:66:
如果我是學生,一定支持推翻
不如名正言順反國民教育啦,為什麼叫反洗腦?
我支持反洗腦
我也看到推翻有好處,就是讀少一 ...
simpsons 發表於 2-9-2012 10:09 PM

如果個國民教育成績係跟足你一世,足以影響到你昇學就業,而成績還會加入你每位同學的觀感,咁都真係無問題?你真係唔介意你的子女,接收埋些什麼黃河是母親論的概念?當然,我尊重大家有選擇,但當一天,原來沒修這科國民教育的結果,是可以影響到就業的,這還可以叫有得揀嗎?
我支持反洗腦
我也看到推翻有好處,就是讀少一 ...
simpsons 發表於 2-9-2012 10:09 PM

一直學民思潮就係反國民教育!

(以下轉自  學民思潮FB)
關於
學生也是社會公民的一部份,我們堅信「立於街頭,走進人群」,學生絕對有權力透過社會行動影響政府施政。
使命
學民思潮(Scholarism)是一個在2011年6月由九十後組成的學生團隊,組織初期命名為「學民思潮 反對德育及國民教育科聯盟」,以示組織團隊以撤回洗腦國民教育為目標,關心政府在國民教育上推行的政策。直至2012年3月,學民思潮以「改變始於足下」為口號,透過大大小小的示威、遊行、記招和街站,終令政府宣佈把國民教育科延遲三年推行,而學民思潮也在大半年內組織了不少中學生參與社會行動,令學民思潮團隊加以壯大。

在2012年3年起,組織會將名字簡化為「學民思潮」,以示團隊除了關心政府在國民教育的進展外,更會廣泛地關注教育、青年和政制議題。我們絕不只留於學生圈子內涼著冷氣吹水論政,空泛地提供平台關心社會,必會繼續透過社會行動介入政府施政,堅信「立於街頭,走進人群」,讓社會大眾得知學民思潮的核心理念:「學民」表示著學生也是社會公民的一部份,學生不是「社會未來的主人翁」,乃是現在社會公民,學生絕對有權力影響政府施政。
簡介
學民思潮(Scholarism)是由一班九十後組成的學生組織,主張以社會行動介入政府施政,堅信著「立於街頭,走進人群」。「學民」表示著學生也是社會公民的一部份,學生不是「社會未來的主人翁」,乃是現在社會公民,學生絕對有權力影響政府施政。

呼籲各位網友到以下網址填上個人資料,加入學民思潮的義工團隊,為學界民主、自由和權益出一分力!https://docs.google.com/spreadsh ... MjRocDVVbUE6MQ#gid=
政府晒錢冇個樣搞個樣,撤消國民教育又唔制,搞到全人類上街,神憎鬼厭!
如果個國民教育成績係跟足你一世,足以影響到你昇學就業,而成績還會加入你每位同學的觀感,咁都 ...
hk小文 發表於 2-9-2012 10:37 PM

說到尾就是怕成績不好、影響將來?
    所以應該不計分。當一堂分享時事民生的課囉。
咁又同通識科有咩唔同?
我覺得今次係中國模式呢樣野放大件事
以大家一知半解放大咗件事
好似個個話天與地有人食人
但成套戲得一兩幕係血腥就要投訴套劇

但香港同強國唔同
最少可以說”不”
況且教育唔同
為左下一代
用時間換取空間
好過推行左先知有問題
咁就大鑊了
我 MISS 左個咁重要既 POST !!!

:50:

我未追 POST 啦...
有句野好想講 : 請大家停止 '中立'
諗真 D 自己立場...
諗清楚香港未來...
唔好一味覺得 '嘩原來香港一討論就等於香港好吵鬧就等於搞亂香港' 呢 D 白痴的渲染

我睇到幾個 REPLY 心已覺酸...
我未追 POST 啦...
有句野好想講 : 請大家停止 '中立'
諗真 D 自己立場...
諗清楚香港未來...
唔好一味 ...
玩具 發表於 3-9-2012 12:23 AM

我近年已經盡量唔參與TD入面呢類爭論,
但今次真係忍唔到。

真係心寒…

還要有熟口面的大大,不是新人…

玩具大大,你講中了方向報同親中報的立場
而香港有反對聲音就好嘈破壞香港

反對基建就反對融合
反對擴大自由行香港經濟就無運行

總之反對就係有政棍有目的
香港就是一個奇怪的社會

儘量要大家去反思件事的所謂政治目的???唔反對就穩定
建設香港去究竟係融合定被強國同化緊??
我只知穩定就有會有蛇齋餅稯
反對永遠就叫做亂港