Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

我只想說,宗教科差極都叫導人向善,唔會扭曲事情對錯
我只想說,宗教科差極都叫導人向善,唔會扭曲事情對錯
Code 發表於 2-9-2012 02:33 PM

未必,某D正統既宗教...
會視其他宗教為邪教...
不段用方法洗你腦...
等你信個神係萬能...
係咩宗教我就唔講...
未必,某D正統既宗教...
會視其他宗教為邪教...
不段用方法洗你腦...
等你信個神係萬能...
係咩宗教 ...
小堅 發表於 2-9-2012 02:35 PM

總不會扭曲事情對錯吧??
回復 29# 小堅

我絕對同意家長有責任要教小朋友,但係咁唔對於就唔洗理學校會教D咩......

如果學校真係將一D不實既內容教俾小朋友,當然有責任既家長係可以同佢講返事實係點,咁你又希望個小朋友之後點做? 要佢自己決定相信邊個? 先當佢決定信父母,咁之後呢? 先唔呢科要唔要考試, 佢返到學校又用返課本果套? 定同老師對立? 定叫佢係學校就唔好提出同書本有出入既內容? 你又點同佢解釋? 就咁同佢解釋社會有幾黑暗?事實要俾人埋沒? 小朋友仲細,佢地又明唔明咁多野? 

我未有小朋友,但我睇左TD都好耐,從各大大身上都學左好多野,以上問題係我睇完各大大既回覆之後自己問自己既問題,但我唔知點答,希望大大可以教埋我
回復  小堅

我絕對同意家長有責任要教小朋友,但係咁唔對於就唔洗理學校會教D咩......

如果學校真 ...
saihttam 發表於 2-9-2012 02:37 PM

大大請睇我45#回覆...
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 53&fromuid=3836
為什麼可接受宗教學校的洗腦,而反對國家洗腦?
支持反洗腦,不要只針對國家。
國民教育真的可洗腦?
聽電台有人說過,當學校說一套和社會說一套不同時,反而引起他們的思考。社會和學校一至時他們才直接接受了。第如1+1=2 及很多公式,公認了人們就不會去思考為什麼有這答案,  
]

中學生或以上才有此能力吧?
還有就算有宗教洗腦,也只是該宗教對該學校的洗腦,但現時香港宗教(學校)百花齊放,香港不會出現單一宗教
但國 ...
bbdaishogun 發表於 2-9-2012 01:40 PM

講得好,今日我地重知咩係天空,係因為重未有樓遮住
總不會扭曲事情對錯吧??
Code 發表於 2-9-2012 02:36 PM

如果講宗教既話...
自己宗教講既野永遠係對...
其他宗教講既野就係錯...
咁未同國民教育冇分別...
所以有好多人認清個宗教既時候...
選擇離開...
就好似天XX同基XX一樣...
永遠話對方係錯,唔係正統...
講咩,佢地講姐...
未正正係國民教育一樣,講咩未又係得大陸講晒...
真係咁易洗到腦個個考試都拿A啦

另個學民思潮和公民X有密切關係
yugi 發表於 2-9-2012 01:42 PM

洗腦做好事同洗腦做壞事當然後者容易好多

另外,別一知半解,學民思潮公開講過不想靠近任何政黨
認同,每個國家都將自己陰暗面刪除...
就好似我細個讀書個陣,學校邊會教四六...
發生個陣我仲係讀緊 ...
小堅 發表於 2-9-2012 02:29 PM

新聞資訊都信不住,因為現在大多數人接受的一套資訊是不中立,親中報紙一般人不信/反感。人們只會選擇性的接受資訊。
新聞資訊都信不住,因為現在大多數人接受的一套資訊是不中立,親中報紙一般人不信/反感。人們只會 ...
simpsons 發表於 2-9-2012 02:45 PM

冇辦法,以前新聞講既野有九成可信...
依家新聞講既野有九成唔可信...
:31:
如果講宗教既話...
自己宗教講既野永遠係對...
其他宗教講既野就係錯...
咁未同國民教育冇分別...
所以有好多人認清個宗教既時候...
選擇離開...

就好似天XX同基XX一樣...
永遠話對方係錯,唔係正統...
講咩,佢地講姐...
未正正係國民教育一樣,講咩未又係得大陸講晒... ]

但現在不是扭曲事情對錯吧?佢大頂都只是想一教獨大吧(對非教徙)
而事實亦證明佢失敗,今日宗教仍百花齊放
但共產黨不大相同,共產黨有操控權、亦有兵權.......中國資訊有幾好已不用說

再者,不會有宗教教人忘記64、盲目愛國吧,
所以在香港,宗教同國教那相提並論
我諗唔好再將 國民教育 同 宗教宣傳 兩個似是而非但本質不同的事混為一談喇...
但現在不是扭曲事情對錯吧?佢大頂都只是想一教獨大吧(對非教徙)
而事實亦證明佢失敗,今日宗教仍百花齊放 ...
Code 發表於 2-9-2012 02:56 PM

我只可以同你講...
唔好睇少宗教的威力...
傳教都係人傳...
善良既人傳教會導人向善...
邪惡既人傳教效果自然相反...

我講補充返紅色既解釋...
有人離開,亦有人選擇被洗腦...
我講永遠話對方係錯,唔係正統...
只係皮毛,更加嚴重既都會發生...

好多恐怖襲擊未又係咁...
其實已經離題萬丈,都係講返國民教育...
所以我強調左好耐:人要有獨立思想,先唔會被洗腦...

我暫時保持中立,唔會阻止人反對...
我會睇完佢既內容先講,反對定支持...
佢講既野失實一定反對...
回復 50# 小堅

國教科係唔係只係”唔講”咁簡單?
我提出既問題係家長同學校有茅盾既情況
如果學校會同家長同一講法當然OK, 不過如果咁又只係倚賴緊學校,"希望" 佢會一齊把關