Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

好多國家都有國民教育
香港國民教育科的內容能夠做到中肯,我唔介意香港推行
dhk34 發表於 2-9-2012 10:20 AM

最弊是現在染紅教育呢....
我不知是否好多國家都有國民教育,但最少見到美國人都幾盲目愛國,以自己國家利益大於一切,不惜在人地國家挑起/直接發動戰爭
好多地方有都唔代表是正確的
現在中國的國民教育根本就是洗腦教育,香港這個必定也是
為什麼可接受宗教學校的洗腦,而反對國家洗腦?
支持反洗腦,不要只針對國家。
國民教育真的可洗腦?
聽電台有人說過,當學校說一套和社會說一套不同時,反而引起他們的思考。社會和學校一至時他們才直接接受了。第如1+1=2 及很多公式,公認了人們就不會去思考為什麼有這答案,
為什麼可接受宗教學校的洗腦,而反對國家洗腦?
支持反洗腦,不要只針對國家。
國民教育真的可洗腦?
聽電 ...
simpsons 發表於 2-9-2012 11:28 AM

我也在宗教學校大,但我到現在都並非教徒,他們也沒有洗腦要我信
反而在學校的歷史課裡也有教那宗教在歷史上的陰暗面

其實社會上大部份人(尤其是小孩)也是不會思考太多,社會說什麼他們就信什麼,正正是這樣我們更應該反對洗腦式教學
你見大陸反日市民就立即出晒來反,但對於社會上日常的不公義又幾多人敢上街集會,幫助和你毫無關係但關乎公義的事?這正正是洗腦教育的結果

如果能教國家的好與壞又有什麼好怕?最怕是現在只說好不說壞
一個人不懂得面對自己的錯是沒辦法成長的,例如你默書不合格你不去面對,將來也會不合格,更嚴重的後果是你會變成文盲
一個人已有這樣的結果,更何況一個國家?中國之所以一直都腐敗,就是因為人民不能對當權者說不,令他們一錯再錯,最終害死成千上萬人
班官連城市論壇都唔敢出現,仲可以討論什麼?先推行後諮詢,有什麼較這個更 on 9?
我保持中立...
有D野我想問...
點解所以家長都將教小朋友既工作畀晒學校???
每個家長有冇盡過教小朋友既工作...
大家話國民教育被洗腦...
咁家長可唔可以教佢地邊樣真邊樣假???
唔好同我講D家長要搵錢冇時間教小朋友...
回復 20# 小堅
呢個邏輯有D怪
家長有責任教細路分真假 = 可以容許學校教科書教謊言 ?

家長當然有責任教細路分真假
連月來反對國教嘅家長就係教緊佢哋嘅子女分真假
我也在宗教學校大,但我到現在都並非教徒,他們也沒有洗腦要我信
反而在學校的歷史課裡也有教那宗教在歷史 ...
bbdaishogun 發表於 2-9-2012 12:01 PM

我也是教會學校大,現在也非教徒,所以我懷疑國民教育真的可洗腦?(可能引起反效果)
問題就是資料不只學校有,學生可從四處找來不同的資訊
現在國民教育內容是有問題,但不是國民教育科有問題。
如果反國民教育也應該反宗教教育,小學時的背金句,歌頌主耶穌什麼什麼多多小小也留在腦中。
支持反洗腦教育!!!!
我保持中立...
有D野我想問...
每個家長有冇盡過教小朋友既 ...
小堅 發表於 2-9-2012 12:29 PM

同意
國情不只是由學校處得到
家長,社會都可教導他們分析問題。
回復  小堅
呢個邏輯有D怪
家長有責任教細路分真假 = 可以容許學校教科書教謊言 ?

家長當然有責任教細 ...
(^3^) 發表於 2-9-2012 01:03 PM

姐係咁講,報紙傳媒好多資訊都未必係真...
咁一個小朋友點識分真假...
當然係由家長...
再講如果你覺得學校講既野或者教科書講既野就一定係真...
我諗你細個都唔會信晒...
我保持中立...
有D野我想問...

對,教小孩家長有責,但不少C9本身都其身不正,貪保皇黨D蛇宴而信晒他們的歪理,認為反抗政府就是不對

而且現實是無奈的,不少有知識的家長工作也被迫OT,根本冇時間
如請假/早走只會被抄/扣人工,生活費書簿費又只加不減,到頭來連生存也成問題
所以才要反地產霸權,加強工人權益和保障,立法最高工時,這樣家長們才有時間教孩子
回復 22# simpsons

香港已容許宗教"洗腦",所以也應容許國教"洗腦" ..... 呢個唔應該係一個推行新教科嘅理由
(如果可以,其實我贊成中小學取消宗教科的....不過我知冇乜可能)

"就算佢洗腦,都未必會俾佢洗到嘅"... 都唔應該係一個推行嘅理由
學校應該係教真理,唔係玩推理
回復  simpsons

香港已容許宗教"洗腦",所以也應容許國教"洗腦" ..... 呢個唔應該係一個推行新教科 ...
(^3^) 發表於 2-9-2012 01:18 PM

Good Point!:71:
對不起,您(特衰政府)的國教小於 15 個黑歷史的陳述,請返回修改。
我保持中立...
有D野我想問...

其實原因好簡單
因為現在資訊流通太快太方便(仲有FB.論壇等等)
∼大家都能接收到資訊∼也亦是資訊的發訊者
但很少人去反問WHY,去查證
資訊降低大眾的思考,
等教育小朋友時∼小朋友提出疑問身為家長的我們也常常分辨不出是非了
所以只能照著資訊走,不會懷疑資訊的正確性
這種方式自己都缺乏自信,如何教導小朋友??
另外宗教教育跟國民教育真是兩回事來的
所謂的國民教育,我覺得最能洗腦的應該是所謂的“愛國教育”與“歷史教育“
小弟父母身為台商,所以在上海有唸過四年書,深知這方面的差異性有多大:36:
其實原因好簡單
因為現在資訊流通太快太方便(仲有FB.論壇等等)
∼大家都能接收到資訊∼也亦是資訊 ...
lydiamomo0903 發表於 2-9-2012 01:25 PM

由以前都依家都有人講,唔識教唔好生...
就係因為資料發達,咁父母先有責任教佢地分真假 / 對錯...
就好似之前有港台節目到,講有個家長教佢地既小朋友咩係六四...
但就唔會講六四係岩定錯...
等佢地自己思考搵資料等...
再從中教導佢地...

我想講既係推唔推行國民教育,我控制唔到...
但係教小朋友既責任應該由家長自己負責...

上面有師兄講,家長要OT要加班冇時間教...
呢點我都明...
但係亦有好多家長將小朋友交畀外傭...
先會令到依家新一代既小朋友變成咁樣...
有怪獸家長自然有怪獸小朋友...

我從事教育,你問我支唔支持國民教育,我保持中立...
如果真係推行左,我會將真實既野教畀小朋友,就好似依家既通識科一樣...
等佢地有獨立既思想...

還有就算有宗教洗腦,也只是該宗教對該學校的洗腦,但現時香港宗教(學校)百花齊放,香港不會出現單一宗教
但國教只教你唱好單一中國,不會叫你唱好美國吧?

另外你覺得市民可以在社會上和學校學到的比較,是因為你在現在的香港,第日國教成功後就到社教,再加強管制互聯網,到時你想知都難

大陸如不返牆怎上蘋果/明報?怎知64事件?上次北京水災真正死了幾多人?劉曉波是誰?高鐵相撞因為要變高鐵俠嗎?