Toysdaily 玩具日報

Hottoys 排隊有感而發 (hottoys 員工更加要入黎睇)

侯活都唔洗落鋪面,佢有咩所謂~佢反而想條隊排到出彌敦道....
不過作為一個sales寧願有夥做,因為sales無野做真係好悶....而且佢地係計佣分花紅!
反而唔明d人點解會比炒價去bid d唔係頭兩日單!HK人真係忙到少少時間都無????
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復 91# 044044a06

我見過侯活3次落鋪面
計佣分花紅 ??? 咁都真係好好分下喎:50:
頭像被屏蔽
其實買一件玩具,排個幾兩個鐘,o係日本真係好閒o既事.
只要大家守規則,冇生事冇推撞,其實冇乜野.
可能我去得game show同秋葉原多,冇特別反感
不過香港氣候真係好濕,熱到一身水,真是想死...

客就企個幾鐘,熱死,打工o既,你可以話體力上唔係吃力,仲有冷氣吹,但十個鐘不斷做同一樣野,可能只得3,4點時間可以停一停,可以想像精神有幾緊張.之但係,大家都係為件事,我買玩具,佢收人工,冇乜邊個欠邊個.佢班員工如果係覺得辛苦,自然會辭職,留得o係度自己有其原因.
客人,守番自己規則,應該要求o既野就要求,大家客客氣氣,買完野講句多謝,thank you就夠.

買件玩具,平常心就夠了.
不過,我十級同意,如果佢能夠增加埋網上收費系統,大家排少D又真係好好多.
拎貨排隊真係唔介意,但畀錢呢步又要排,拎野又再排,真係浪費時間.
俾著你係驗屍官, 你有冇膽係成百人係你後面排隊既情況下驗屍呢?
回復 88# supermodehk2

你有冇問佢野先, 我問親佢乜春都唔知, 有幾次想訂SS嘢, 佢話冇得訂, 但再問另一個Sales就立刻同我落單。

佢又係同我講CA第一水個腰帶扣錯咗係特登, 重有HT公仔唔一定要跟足電影喎...我見佢吹到離曬大掃咪算囉, 平時都冇乜要佢幫手, 也有聽過佢串的客。
果個ar ting次次都黑面ga bor....我上次拿貨,話上睇多一隻姐,馬上西口西面,我頂啊!!!!!
果個ar ting次次都黑面ga bor....我上次拿貨,話上睇多一隻姐,馬上西口西面,我頂啊!!!!!
bunchan 發表於 14-7-2012 01:45 AM

幾年前, 我買過一次HT..唔知事咩事起佢後面果堆o的盒凹晒,拎左連續3盒都凹,盒都未開,我就叫佢拎過盒. 拎到第4盒..個盒ok ,先check. 當時個sales 都黑晒面. 仲問我呢盒得未. 不過我唔理佢黑唔黑面,最緊要我買到o岩心水o既野就得.理得佢黑乜up乜.:34:
回復 101# 源泉立歃

米系lor,大佬無我地你邊有糧出啊。
應該無佣分,
因為佢地係鋪面sale. 而唔係出街拉客果種.
收銀全部同一個人收錢, 佢咪發達?
supermodehk2 發表於 14-7-2012 12:49 AM

佢地應該係計公佣~~公佣係成間鋪計,再分唔同職級唔同佣金!
而家做sales好難唔計佣,如果唔係就變成做唔做都三十六
工作一定係勞碌,有困難,唔係返幼稚園。唔係不如用小朋友做 la...
但有2,3個HT staff 係 ok gar,精叻 gar。
而我地客人,都箅小有的勞碌,困難 la......
那個叫Ting的女仔都好無禮貌, 我有次打電話去問野,係個阿Ting聽, 我話forum有人講某figure就快出, 想向佢求 ...
killblood 發表於 13-7-2012 11:58 PM

我覺得無問題wo,佢出左自然會打比你,
大佬呀,一日番10個鐘,忙緊果時重要聽埋你d 19問題,比我都咁答