Toysdaily 玩具日報

Hottoys 排隊有感而發 (hottoys 員工更加要入黎睇)

回復  Toro

其實HT都有實力在香港或新界區開新店卦, 分流吓啦...
chankb 發表於 14-7-2012 05:26 PM

呢牌多新野出同動漫先忙O者, 非繁忙時間一定多過繁忙時間, 為左咁開分店, 一個月使多起碼十几二個, 有冇咁O既需要? 做生意應該好清楚啦.

咁當然.. 作為玩家 / 客人, 几時都係方便自己為上.

呢個POST好奇怪LOR, 個個打工仔都有繁忙時段架啦, 打份工, 忙O的就話要人支持, 好似之前睇報導有O靚仔新出黎做野個阿媽陪埋去見工咁, 出黎撈, 間唔時捱下, 打工仔.. 係咁架啦.
回復  Toro

其實HT都有實力在香港或新界區開新店卦, 分流吓啦...
chankb 發表於 14-7-2012 05:26 PM

開左分店就唔吃香~好多潮店無分店,D人就當佢神物日日排隊,一開多兩間分店反而差D清盤!!!
不過其實以HT今時今日既名氣,開起邊都大把人排(除左新界),點解唔搵個過千尺既鋪?除非佢係為左追擊迪加玩具:38:

佢唔推咁密, 唔強調自己o的野係limit..玩1星期 cut 訂...根本唔會發生排隊事件.
佢係都要擺款,攪宣傳.喪推,特推,玩殘班玩家,又吹佢唔脹.
大熱天時喪到起條街一粒鐘, 中暑,賣左鴨蛋,邊個可憐,好彩我唔使俾佢玩.
新人一個,不喜勿插

公平地看,除特殊的某位員工,其餘的大部分新入職時是很有禮貌的,但做落便開始變差,某程度是因為精身壓力

就舉例 Doris,如果有人在她頭一個月返工時接觸過佢,你會知道她超好禮貌及超好人,做收銀時會對每位客人笑及點頭的,現在雖說仍然是近乎全店最好,但已比以前有很大距離

再舉列大隻仔,佢有時會離開店鋪返寫字樓返工,你會留意到每次返店的頭星期會變返超好態度

最後講講 Ting,其實她先至係本人認為最好的員工,她在開單時對於每個客人應該要知道的事會完全講足,離開收銀亦會主動協助客人,其他同事只會略略帶過或完全唔理會,今時今日有人話佢差,最大原因她原本太好人,多次被無賴找麻煩,本人親自見過有很多次無賴抄家捉佢留難,就講其中一單,UA iron man 版有個無賴抄家話透過塊透明膠看到盒貨有損壞,要求她取盒新的換比佢,正常情況下一定只會件換件,而特別版只能返廠維修,絕無可能要求換盒未開封品,此貨品後來比 Ting 發現是開過的,但此無賴抄家便立即說是網上Bid 返來的不知道是開過死話要換,最後 Ting 強硬不會換,更理真氣壯踢爆其實是二手貨想博盒全新再買出去,此人先無奈離開

本人覺得由於現在訂貨的人已變質,充斥近八成是抄家,明知你地是取貨賺錢,為何要對你地客氣

有人比喻大企業員工行為應是什麼態度,但此終是過句,由於是抄家多過玩家很多很多,試問當你人性盡露地去國金 Apple 搶 iphone 賺錢時,面對這場面員工極限能有基本禮貌應對已很好,難道還要有超有禮貌對住你,亦有人比喻某類維修服務部,試想如果每日所有人需要維修的物件全部都是修理好用來抄作,重要求多多,想信鐵打的人都會變,況且要求及禮貌是相對的,本人也不見得訂貨的人好禮貌對待他們,要知道公司要求員工有禮貌對待客人,是因為在同業的競爭之下選擇購買該公司的貨品,回報客人的支持理應以禮相待,但如果購買者只是左手來右手去,請問是什麼支持?

只是現在的員工連基本禮貌也做不到,先會比人捉住來講,希望他們能夠改善至基本服務,可以給大家有一個理性的購買環境
頭像被屏蔽
回復 146# AL986S

但系我成日見到員工同d客人好熟咁ga bor
大大,Ting 係咪有痘痘個阿妺?  而家佢真係cool同寸左好多,但佢啱啱入職果時真係好有禮&# ...
AL986S 發表於 15-7-2012 11:30 AM

YES 就是她,真是睇住佢大,睇住佢壞
頭像被屏蔽
回復 149# AL986S

其實HT都好少數員工無mud禮貌姐,好多都其實好好無mud問題,最好都系4眼哥哥同doris (個人認為)
頭像被屏蔽
TING (013) 係少少串, 我都領教過....不過唔算嚴重既..:73:
頭像被屏蔽
回復 153# AL986S

嗯 ,系啊 :71:
有關店舖的討論會移到 玩具市場情報集中區

玩具市場情報集中區
討論範圍:玩具最新價格消息、行市情報、求助、店鋪/市場之討論、查詢、及非官方授權玩具討論 。

請在此區繼續討論. 謝謝~:64:
回復 148# whitestar

你上面唔係剛剛話佢好咩?

Anyway, 我個人經驗對 Miss Ting  真係非常麻麻。