Toysdaily 玩具日報

查看: 30948|回復: 56

[分享討論] Sony NEX-7 新手上路

中毒太深,最終入左:35:

恭喜!師兄出新機:77:

自己暫時還用緊A350,今年都會Upgrade新機,當然等到2-3月多D貨先出手

但還考慮A77 & Nex7 選那一款淨機:no:

A:  A77 + 直倒

係Showroom試過(連拍快狠準),

但重量唔輕,兼且新來貨應該加到一萬以上:53:

B:   Nex7 + LA-EA2 (較 DSLR 輕巧/可用外置閃燈)

但E-mount Lens選擇較少(包括副廠),兼且A-mount Lens 加LA-EA2,

自己不知道對焦準成 & 連拍速度先係問題:38:
William Ching
Sony機我真係初哥,只用過NEX5和7
因用過NEX5,所以也十分期待NEX7^^
這兩部NEX我本人也用得十分開心。
希望Ching也入到自己喜歡的玩具^^
快D出相:74::74::74::74:
恭喜師兄新年出新機 :77:
噢!恭喜大大買到心頭好。:71:

:35::35::35:
新手小試,附上解毒圖,傷眼勿怪:64: :64:

good wor....:handshake:

:shy::shy::shy:
Ching,無論操控,反應,色水和相片質素也十分滿意:51:
十個Ching試玩,十一個中伏:34:

Ching,無論操控,反應,色水和相片質素也十分滿意
十個Ching試玩,十一個中伏  ...
silverR 發表於 26-1-2012 00:09

你都有AJ11嘅,我都有喎!haha!!!

回復 10# pnchan

11真係那些年禾們一起追的波鞋,
以前讀書唔食飯都要買波鞋,尤其AJ...
宜家再見返真係又回想很多回憶
William Ching
Sony機我真係初哥,只用過NEX5和7
因用過NEX5,所以也十分期待NEX7^^
這兩部NEX我本人也用 ...
silverR 發表於 21-1-2012 23:23

師兄,想問吓,NEX 7 個 AF 系統比 NEX 5 改進咗幾多,喺陰暗環境唔開 AF assist 駛唔來回追幾次先 OK??:?
p.s. 以 STD Zoom 計 !! :77:
回復  pnchan

11真係那些年禾們一起追的波鞋,
以前讀書唔食飯都要買波鞋,尤其AJ...
宜家再見返真係 ...
silverR 發表於 26-1-2012 10:20

yeah.....當年我買AJ11第一個Version嗰陣我仲著緊九號鞋,宜家我已經著十二號鞋lu....

講返部相機先,其實呢部七仔我之前都有諗過買,我都係諗求細部嘅相機,但係無諗過啲色都ok喎!

PS.見你放張Aj11大合照,我又喺度放一張襯吓熱鬧先!哈哈!

中毒太深,最終入左
silverR 發表於 20-1-2012 11:19 PM

請問ching支鏡係咩鏡, thanks
請問ching支鏡係咩鏡, thanks
blam 發表於 26-1-2012 04:37 PM

銀色個支好似E 50mm F1.8 OSS

黑色個支菜鏡E 24MM f1.8 ZA