Toysdaily 玩具日報

查看: 4913|回復: 14

[分享討論] [新手上路]火柴人拚裝教學

版件圖,由於呢個系列qc還可以,但其缺件/錯件率高達27%(跟據國內某氣水中獎率計算),要是你的蛋中欠了以下其中一件,恭喜,再抽多隻啦!
身體好簡易,前後合各一件,有孔既係背部

下身,注意呢件版件果隻單一既係腳

另一隻腳係另一版件度,雖然上臂其實可以同大腿交換整一隻手長腳短,什至可以搵多隻,一隻做姚明,一隻做曾志偉..

下臂件,我第一隻就係缺左呢件件囉,part2暫時未試過缺呢件

腳,版件左邊小腿件其實係右,記得個缺口向後,因為呢件件比較難抆返出黎

呢個位要有d技巧,太大力會斷,唔夠力又入唔到,抆?好易抆斷,有d牙煙...

頭就好易既姐...不過我有隻就係無左個頭....

完成

附件教學
帽?直接插入頭頂,easy

書包類,上集好似無,背後個窿

腰帶系,呢個要拆腰啦

手扣,腳扣,有圖自己睇啦,雖然腳扣係套小腿,但小腿好難抆&危險,直接抆大腿啦....

過頭笠背心類,要拆頭

背心類,要拆一隻手,另一隻唔使拆都著到
見禁多人睇都無一個回應, 等我來回應. 謝謝分享教學. :61:
幾有心

頂下
感謝~~
頭部一合埋就好難再分開, 另腳板亦都好難安裝,撳到手指都痛.....

我早2日就裝錯腳板,想拆開果時就斷咗........
有心啦 ching
:)
版件圖,由於呢個系列qc還可以,但其缺件/錯件率高達27%(跟據國內某氣水中獎率計算),要是你的蛋中欠了以下其中 ...
zeroeo 發表於 26-6-2012 04:11 AM

THANKS FOR INFO~!
呢個POST 有用...等我遲D扭CHECK 下有冇欠件....= =
感謝~~
頭部一合埋就好難再分開, 另腳板亦都好難安裝,撳到手指都痛.....

我早2日就裝錯腳板,想拆開果 ...
大次子 發表於 26-6-2012 11:52 PM

頭其實唔難拆,有指甲既可以"sip"入去撬下,撬下撬下就得架啦,反而腳板真係一錯你可以預備扭/開過隻
我最近砌的時候好好采,全部都齊件:35:其實有個方法係砌得5會傷手指,但要好小心,就係當大脾整入「連接腳掌的部件」時,用廁所D紙巾(一格即可)包住大脾連接下身的凹陷處(用右手),然後用左手拿着「連接腳掌的部件」,最後用小小力把兩者陷入。我覺得le個方法好正,一D都5傷手:61:希望幫到大家:71:
part 1 張蛋紙算有教埋點砌
但係 part 2 無o左:DD
不過可能求求其其亂咁砌仲過癮:DD
其實d膠質都唔算太叉
Good sharing.  Thank you :64:
其實你的大髀應該左右調轉左==
有髀既膝位應該係向出面傾斜
感謝教學~~~~~~~
本身有四款火柴人
再加埋遲d同網友交換埋prisoner同soldier就齊套
非常詳盡的解釋, 相信幫到唔少人, 謝謝樓主
anyway, last個隻上班一族應該係上一part吧 ~