Toysdaily 玩具日報

查看: 120632|回復: 227

[玩具報告] 分享我們的合金魂宇宙大帝,也分享我們的集體回憶

宇宙大帝,30年前在香港無線新的兒童節目430穿梭機上,打頭炮的卡通片。當時我才七歲。那種變形合體,那首“神奇大帝穿咗個窿”,加上80年81年,香港經濟還未起飛,在小學裏面,買個孖條=2毛,買瓶維x奶=5毛,買件熱狗=1塊,街邊買個魚蛋蘿蔔豬皮油面=2塊。。。。。。。等等都是我們這一輩的集體回憶。

小時家貧,路過玩具店櫥窗,見到當時大大盒的大帝,真的舌頭都舔了幾下櫥窗,口水流到一褲都係。見到隔鄰有錢師奶買了個合金給她個仔玩,非常羡慕。雖然是這樣,也有一些很便宜的小模型可以望梅止渴。還記得,當年湊大我的外祖父,很疼我們,爲了見到我們一笑,有時省下買煙仔的錢,給我們兩三塊買小玩具。。。。。。。:79:這些很遠久的事情,都在這人生路走到一半時。。。。。都在我打開這個合金魂時。。。。歷歷在目。。。。。。。。。。。。:79:

這個,我一張發黃了的小時候相片,手裡就是拿著那個兩三塊錢的大帝玩具。。。。。。。:79:

各位大大如果有什麽集體回憶,趁這個機會,我們也一起聊聊,緬懷一下小時候的回憶。

廢話少說了,雖然已經有很多大大拍了靚相,還是拍了一些來紀念一下。

變形過程,請看這個詳細的日本link:http://hima-toy.cocolog-nifty.com/blog/2011/07/soc_g-sigma2-fe.html

行例,盒子外觀加開盒:

小時候,沒有的。現在終於擁有了。:79:

這個宇宙大帝,以外觀來說,是不是水準最好的合金魂之一?我就很滿意了。尤其是上色,那些銀色真的很好看。

個人來說,可動性如何,在我打開盒的一刻,已經不再執著了。其實,如另一大大所說,股掛節還是有一點活動力的。就像GX46的大贊卡差不多,你調整一下那個關節就可以了。你看,大腿是可以打開很大的。

多拍幾張相片就夠了:

好了。拍完了,唏噓夠了,上神枱。大帝啊,金毛啊,現在就屈就你們了(還有床下底的 Ideon 和 Gunbuster 啊),等我新柜弄好后,你們就可以舒舒服服在裏面保衛我們了。

謝謝觀看報告。

:$因為大大貼左兒時照片…係一片大帝洗版既時節…
小弟選擇回一回你!

恭喜你買到兒時最愛~
小弟就中下一隻…但…現時既小弟…都覺得好甘…
回憶…真係要代價架,哈哈~:DD
我們的集體回憶..............:79:

在my 小學裏面,買個孖條=$2,買瓶維x奶=$3.5,買件熱狗=$3.5,街邊買個魚蛋蘿蔔豬皮油面=?

seem we have gap b/w us... haven't saw this anime when i saw child, but still feel it is nice/cool....
回復 2# 原罪

我好鍾意呢句: "回憶…真係要代價架"
不過, 代價都幾金...仲要係現金 :)
這都係無法取代d回憶
恭喜師兄:77:
開盒個下真係好鬼激動同感動,但係想問下之後無線係咪重播過?
「宇宙大帝」之後是有重播過的,年份已忘了,
但重播時更把其產品推到高峰作宣傳。
我就是在重播時識「宇宙大帝」。

恭喜大大尋回回憶!:77:
這台「宇宙大帝」我也將會,昨天見福利開售;
遣手頭現金不足及未出糧,都要忍手。

見到這台「宇宙大帝」,那另一回憶的「機甲艦隊」是否會近了呢?
大大,見到你嘅文字,見到你兒時照,係我睇Toysdaily 咁耐都未試過睇一個post 睇到眼濕濕…:79::$:help::die::time:
我三十年前四歲左右,但唔知點解點數都係最鍾意最希望擁有嘅都係宇宙大帝,嗰時每次到百貨公司都係睇完又睇但扭極父母都唔肯買嘅玩具,我仲記得當時賣過二百元,真係數一數二貴嘅玩具,過咗幾年後,我有一個阿姨獎我一份玩具,心唸一定要買到大帝喇,但男仔都係花心嘅,係玩具部比我發現超獸機神合金,我見到包裝上每隻機動物都可以3變,仲可以大合体,雖然電視未播過最後竟然選擇咗佢而放棄大帝,就係咁我後悔到而家,所以我同自己講,我唔會比自己後悔多次…

再次感謝gazza大大嘅童年回憶post…
大大,好like你個post , 見你post內所講嘅回億,我就知我同你係同年代,所以特別有親切感,小弟都入左大帝,真係搵番好多童年回億,勁開心!:$
相信師兄的童年回憶, 同好多大大都會好類似, 當然包括埋小弟 :$
Very nice report
感性玩具post,,,讚
我年紀同大大都係差不多, 記得小學會有$2 食早餐, 果時食個餐蛋福麵加支維x奶都仲有幾毫子找, 我都係同你一樣好多大合金都係得過睇字, 最多都係每年生日先可以買一盒細版唔可以變形合体果d  :unhappy: 所以開盒果刻真係感動到 :79:
細個好想擁有既大合金係大王者, 六神, 金毛同大帝, 雖然大王者從未睇過, 但唔知點解果時係最鍾意係大王者, 所以而家係超期待跟住隻大王者 :$
大大好有心思,海陸空背景襯托番空雷王,海鳴王同陸震王!!