Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 分享我們的合金魂宇宙大帝,也分享我們的集體回憶

我都是屬於那個年代的,宇宙大帝給我的回憶就是多個問號,當時我年少無知,不明白合體的機械變形,所以唔明 ...
水戶洋平 發表於 31-7-2011 07:46 PM

可能就是這個原因,我簡中上阿虎,會發現一些單隻原始六神合金或者單隻的百獸王。:34:
突然好想食巨星雪條
XO仔 發表於 31-7-2011 09:49 PM

我想吃那種在果汁雪凍一條膠管裏面。要“拍”斷它,然後用嘴“絕”的那種冰條。
G大,睇完你個POST,見到你兒時照片真係好感觸
D回憶出晒唻
諗起小時候玩唔起超合金,要成日留起零用錢D一蚊去抽大帝扭蛋
(仲記得係兩個一蚊抽一次)
爬完文之後,可以知道大部分七十後,對超合金係無抗體,包括自已:D
你是TD的師兄啊。

我都記得GX61。因為,我記得當年我家樓下的玩具文具店,有他的小模型買。大 ...
gazza1211 發表於 31-7-2011 04:45 PM

(邊度有分師唔師兄架,哈哈~:DD)

大皇者同小弟既故事…
就係我細個在類似路邊檔遇到佢細細隻既彩色合金公仔,唔知點解非常喜歡,
應該喜歡到合金都玩壞,仲要買多隻,都唔知買過佢既小合金多少隻啦~

最後,屋企有人去日本旅行(當年好大件事架,可以旅行。)
收到大皇者模型手信,先知佢可以三部機械人合為一部。
但當年既技術(佢地制作…同小學時自己既技術…)
一係永遠分體,一係「痴」死佢,永遠合體。

佢既合體根本物理上,無可能隱陣,可能我細個唔識睇說明掛…
我選擇合體,大大隻…
但小弟小學時…只識玩「銀牙同笨蕉…」
咁佢好快就死左…傷心到不能…因為呢合野,香港無得買架!!
:no::die::49:……

haha, 而家 Bandai 解決咗我哋個問號啦, GX-60 真係高度復刻番大帝個變型流程,差不多睇 ...
gantz414 發表於 31-7-2011 10:51 PM

我隻老虎先攪笑,佢話有新既舊就唔好要啦.......:cool:
我想吃那種在果汁雪凍一條膠管裏面。要“拍”斷它,然後用嘴“絕”的那種冰條。
gazza1211 發表於 1-8-2011 01:28 AM

冰條.............

5毫一條
正喎~~~~寫得好~~~~支持基友~~~~~:$
D回憶出晒唻
諗起小時候玩唔起超合金,要成日留起零用錢D一蚊 ...
SHOCKER 發表於 1-8-2011 01:54 AM

我都抽了不少。尤其是那些單色筋肉人。
(邊度有分師唔師兄架,哈哈~)

大皇者同小弟既故事…
就係我細個在類似路邊檔遇到佢細細隻既彩色 ...
原罪 發表於 1-8-2011 02:03 AM

那就先恭喜,很快就有GX61,應該可以當聖誕節禮物送給自己。
正喎~~~~寫得好~~~~支持基友~~~~~
黑色三連敗 發表於 1-8-2011 10:04 AM

Thanks 基友 support:77:
ha, 講開 yoyo, 最貴果個最難操控.  金,銀 yoyo 本身都係最平價果款,但死都要扭買最貴果款  XD

仲 ...
gantz414 發表於 31-7-2011 10:44 PM

還有一個玩意:好像是要給10塊,然後伸手入一個黑色布袋,抽單色的IQ博士的公仔。
Thanks 基友 support
gazza1211 發表於 1-8-2011 12:09 PM

我一定十卜好post~~~:71:
D回憶出晒唻
諗起小時候玩唔起超合金,要成日留起零用錢D一蚊 ...
SHOCKER 發表於 1-8-2011 01:54 AM

我連蛋都無隻:oh:~~~~~~~
頭像被屏蔽