Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 分享我們的合金魂宇宙大帝,也分享我們的集體回憶

我有喺士多玩過,有次俾我抽中左一張好似a4紙咁上下大既咸蛋超人硬卡紙
覺得自己好好運,有段時間當 ...
SHOCKER 發表於 1-8-2011 17:32

我細個都成日抽, 有次比亞媽見到跟手返到屋企比人打到扒街, 話我d 零用錢唔係用黎食早餐而係走走抽埋晒d 無謂野 :(

我同樓主都係同年代人,細個屋企好窮,小學時,莫講話合金,扭蛋都係每日亞媽比$1零用儲起兩三日自己去報紙檔度扭,最記得我亞媽以前會帶我地去九龍城買餸,而九龍城有D玩具舖,有一間大約位置喺近龍X商埸,大嘅街尾左右,大約La,我地會去睇,我同我細佬都睇到好開心, 我最有印象就係大帝大Box set 嗰度賣$299,但當時已經係天文數字.........睇完樓主個post好有感觸, 細個既回憶都番晒,30年後我都终於可完成一個童年願望,我同樣地開盒時,我嗰種悲喜交雜嘅感覺,我諗呢度好多大大都有同樣嘅感受......

我同樓主都係同年代人,細個屋企好窮,小學時,莫講話合金,扭蛋都係每日亞媽比$1零用儲起兩三日自己去報紙檔度 ...
ivancheck 發表於 1-8-2011 06:13 PM

無錯!! 今次最驚喜就係攞起塊紙皮個下,見到以前boxset 布局設計:$
頭像被屏蔽
仲有仲有,考試果時唔用書包,又要silver hand 地買個紙盒裝紙筆文具 XD ,要用手抱住一D都唔好用,又唔襟 ,我記得曾經用過 銀河旋風,百獸皇。 (仲未off topic, 都係講緊 super robot XD)
gantz414 發表於 1-8-2011 05:51 PM
哈哈,我用得最耐果個係六神合体
依家諗起都覺得好奇怪,明明當年資訊唔係好發達,都唔知點解個個小學生考試時都會一齊用呢D紙盒
樓主的文真令在下回憶返晒黎。:71:
哈哈,我用得最耐果個係六神合体
依家諗起都覺得好奇怪,明明當年資訊唔係好發達,都唔知點解個個小學生考試時 ...
SHOCKER 發表於 1-8-2011 08:19 PM

我個時都係用六神 :35:
for me... I only had the tiny plastic models.. and the funny version of the opening theme song is on ...
whkvictor 發表於 1-8-2011 03:28 PM

好歌詞∼:78:好歌詞∼∼∼:$
仲有仲有,考試果時唔用書包,又要silver hand 地買個紙盒裝紙筆文具 XD ,要用手抱住一D都唔好用,又唔 ...
gantz414 發表於 1-8-2011 05:51 PM

哦∼∼∼∼你就是那些拿著靚靚超人紙盒的同學,當年恨死我了∼∼∼∼:DD
我同樓主都係同年代人,細個屋企好窮,小學時,莫講話合金,扭蛋都係每日亞媽比$1零用儲起兩三日自己去報紙檔度 ...
ivancheck 發表於 1-8-2011 06:13 PM

是的。那時香港經濟沒起飛,很多家庭只是夠兩餐,小孩要買對大量發達國家(i.e.日本)入口的玩具引誘,但我們都發奮圖強,終於等到,也有能力買到小時候心愛的東西。。。。。相比起,現在很多國內農村出來年青人,收入低,卻要面對城市各種的花花世界的引誘,而走入歧途。。。。。。。可悲。。。。。。。(有點離題了。。。:42:)
gazza1211兄&各位師兄,我爬曬咁多版,真係喚起好多回憶。

小弟當年間中都有家人買玩具,一般都是小型的。如果想要大合金級只能靠小學一年一次考試成績好先會有。就在想叫家人買大帝那年不達標,大帝的怨念就一直到遺憾中學…

中學時發現台版合金奇怪色版機甲艦隊,就開始儲錢同尋找有冇大帝。先後去過置富,灣仔,最後喺北角今日奇趣附近找到賣二百幾蚊。當年交通冇咁方便,去幾處已經好辛苦。但搵到真係好開心,十多年的怨念可以自力完成了。唔知有冇師兄記得�去過這些已消失的玩具店?

說回魂版大帝,它當然超然,只有一點美中不足,如果有像獅王的外形先決大頭、大膞頭同大盾牌就真是完美了。

題外話,有冇人記得一蚊包嘅乖乖(佳佳)?有得食有得玩。還有七彩蝦條,依家諗返D顏色都幾得人驚。

小弟的回憶仲有佢地..:$
若果出埋15機和光速電神就好真係完成童年夢想:)
頭像被屏蔽
由我第一隻合金魂返屋企開始屋企隻老虎已經唔放過我
乖乖... I miss this so much!