Toysdaily 玩具日報

查看: 38310|回復: 145

[分享討論] ~發帖渡歲~純白之霸道!!! + figure姿態分享討論 (支持有分享, 才有進步!!)

終於都喺long-island出左黎!!:43:  只係得好少時間可以上TD分享,:help:  所以要用盡呢個機會同各位大大交流一下心得!!!:$

今日終於都攞左隻weather dopant!!:blame:  其實攞之前已經不斷咁諗佢可以擺出d咩野pose呢?:?  我發覺擺pose都係一個非常高嘅技巧同學問!!! 所以今次除左分享我嘅weather之外, 更想同大家一齊討論、研究一下posing呢樣東東!!!:64:

本身天氣先生用白色做主色真係幾靚靚!!! 另外, 喺W入面佢係一個極之追求力量嘅角色, 希望用力量去支配一切, 呢個就係我喺標題所講嘅霸者之道 - 「霸道」喇!!!:!

要表達呢種霸道嘅時候, 我地又唔可以忘記佢另外一個角色係醫生, 當中佢喺人形嘅時候更作出紳士打扮, 所以pose要有自信之如更要有一份幽雅!!!:love:
指定動作就不可少啦!!!

第一樣要留意就係腳喇!!! 合腳會令人覺得莊重d!!!

之後手就更加要放喺後面啦!!! 紳士一樣!!:36:

放一隻手出黎又有另一個效果!!!

放哂一對手呢?? 好似好有自信咁!!! (黎打我啦!! 笨!!!:p )

另外, 向前行都係一個好百搭嘅pose!!! 因為會比到人一種動感同壓迫感!!!! 不過都係要以幽雅為主!!!

伸手!!! 就係想得到一d東西嘅感覺!!!

另外人物放置喺相中唔同嘅位置都有唔同嘅感覺!!

以下係另一個白色figure嘅例子!!!!

達古巴比人嘅感覺同天氣先生剛剛相反地表達出另一種「霸道」!!!

佢喺片中係屬於正宗拳腳武鬥派!!

另外由於設定佢地係只追求戰鬥嘅民族, 所以要令佢比人有d野性嘅感覺!!!

同樣張開雙手比人嘅感覺就多左一份狂野嘅感覺!!!:*

向前行嘅動作要更充滿壓迫感!!!

例排打下交先!! 打交嘅時候, 角度要處理得好!! (學習中...) 我個人覺得打交pose同角度係最難找得好!!! 之前有大大用Ultimate Kuuga出過一帖做得非常之好!!! 好希望呢位大大比下意見!!!:64:

一拳比達古巴打到九丈遠!!!! (其實out哂fo...:80: )

其實我地呢班玩具友好多時都係為左d posing諗爆頭, 所以希望各位大大可以喺呢度分享下d posing嘅心得, 互相交流交流!!!:77:

最後祝各位新年平安、快樂!!!!:77:
weather合腳時不太美觀
weather合腳時不太美觀
kanono 發表於 1-1-2011 02:39 AM

合腳時要盡量將後腳收入一點。:)謝謝提點!!:64:
d相影得好有feel呀~:shiny:
隻weather好有霸氣!!! 十卜十卜:$
大大同我都鍾意只打一邊燈嗎??真好遇到同族了:71:

擺pose麻...我依個專攻TF系更覺得是好難處理的一道難題...
因為大部分的TF都是可動性低及造型所限擺唔出像樣的pose...
而當中持劍類更是最難處理的一類...
隨時搞了半天就只有直直的站著就是最型了...

講返轉頭大大的pose設計很出色喔~
d相影得好有feel呀~
隻weather好有霸氣!!! 十卜十卜
stephen727 發表於 1-1-2011 02:45 AM

多謝大大長期十卜!!!!:64:
大大同我都鍾意只打一邊燈嗎??真好遇到同族了

擺pose麻...我依個專攻TF系更覺得是好難處理的一道難題 ...
隨感一亡魂 發表於 1-1-2011 02:47 AM

魂兄!! 不如貼一貼相分享下啦!!!!:77:
關於怎麼擺POSE。。。不是幾句話就能講清楚的。看動畫和武打片的時候多留意一下打鬥和挨打時人的姿勢是什麼樣的,分鏡是怎麼取的。多看的話自然在腦子裏勾勒出想要的場景了。

另外我在擺挨打等被動動作時都會想象如果是自己被人打了該是啥樣的。。。很有參考價值,奉勸各位試試。
fugure:?
fugure
kuris_021 發表於 1-1-2011 04:21 AM

aeroman兄應該係手快打錯
是figure對吧:(
終於都喺long-island出左黎!!  只係得好少時間可以上TD分享,  所以要用盡呢個機會同各位大 ...
aeromanCCM 發表於 1-1-2011 02:34 AM

fugure?:he:

我的擺pose:

etc etc
:35:
魂兄!! 不如貼一貼相分享下啦!!!!
aeromanCCM 發表於 1-1-2011 02:51 AM

那我都圖幾張少少地獻醜了...

對打一定是山口式最好玩~

也有時會借用外界件:

自創玩法?

Figma BBS是2010先入的拍照好物。
weather原本冇諗住入後尾都係忍唔住入埋哩...

講起擺pose,小弟d pose真係好核突,有時間真係要多多研究一下

support
那我都圖幾張少少地獻醜了...

對打一定是山口式最好玩~

也有時會借用外界件:

自創 ...
隨感一亡魂 發表於 1-1-2011 09:08 AM

你攞角度都做得好好呀!!! 對我黎講尤其係打鬥相!! 非常值得參考!!!:D
持劍嘅話, 相機角度可以試下由該武器尖出發!!!

咁嘅話層次感會好d!!!:71:
關於怎麼擺POSE。。。不是幾句話就能講清楚的。看動畫和武打片的時候多留意一下打鬥和挨打時人的姿勢是什麼 ...
gsd748 發表於 1-1-2011 03:05 AM

同意大大嘅講法!!!:71:
好多時都需要喺影相之前做下呢d功課!!! 我通常會參考漫畫為主!!!:shiny: