Toysdaily 玩具日報

[分享討論] ~發帖渡歲~純白之霸道!!! + figure姿態分享討論 (支持有分享, 才有進步!!)

fugure
kuris_021 發表於 1-1-2011 04:21 AM

Thx kuris兄, FS兄, 天天兄!!! 已改figure!!!!:love:
fugure?

我的擺pose:

etc etc
天天~ 發表於 1-1-2011 04:28 AM

天天兄d pose真係靚到呢!!!:handshake: 我個人覺得女性pose都幾難擺!!:56:

天天就好能夠掌握女性d動作!!!:shiny:

另外處理背向時, 小弟好多時都會將figure個身向後傾多一d!!! 做條腰出黎好似型d!!!:71:
weather原本冇諗住入後尾都係忍唔住入埋哩...

講起擺pose,小弟d pose真係好核突,有時間真係要多多研究一 ...
KiraYamato0621 發表於 1-1-2011 09:13 AM

一齊研究下丫kira兄!!!:71: 我地一齊諗爆頭去擺好d pose佢啦!!!:60:
講起擺 post~~~我覺得最難 GE 係女 figure~~~要經常參考一啲潮流雜誌先有靈感~~~:78:
THX  分享~~~:)
講起擺 post~~~我覺得最難 GE 係女 figure~~~要經常參考一啲潮流雜誌先有靈感~~~
THX  分享~~~: ...
Somebody_Ex 發表於 1-1-2011 11:52 AM

同意!!! 某程度上, 男仔真係較難掌握女性嘅動作....:56:

謝謝some大支持,:$  happy new year some大!!!!:77:
aeromanCCM 發表於 1-1-2011 11:21 AM

依張很有型喔
support~
support~
怪物et 發表於 1-1-2011 10:58 PM

謝et兄!!!! 新年快樂呀!!!!:77:
十卜:handshake:
十卜
ZIN 發表於 1-1-2011 11:15 PM

zin兄!!! 謝謝你!!!:77:
Thx kuris兄, FS兄, 天天兄!!! 已改figure!!!!
aeromanCCM 發表於 1-1-2011 11:30 AM

標題都係fugure...:(
標題都係fugure...
天天~ 發表於 1-1-2011 11:54 PM

O 撈!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:70:
天天兄d pose真係靚到呢!!! 我個人覺得女性pose都幾難擺!!

天天就好能夠掌握女性 ...
aeromanCCM 發表於 1-1-2011 11:40 AM

過獎了 過獎了:shy:

其實只要多啲留意吓現實/動畫入面啲女生啲動作, 就可以擺到很好的pose了

其它方法可以試吓買本日本時裝雜誌, 以下依幅就係參考咗時裝雜誌嘅例子

女figure最好可以張佢以S形呈現

咁可以比較真實同生動

較誇張嘅可以咁:

記得之前個Art老師講過:
"If you want your statue looking alive, it must have more than one movement."
"如果你想你的雕像有活著的感覺,它就需要有一個以上的動作"
影相都一樣, 如果幅相隻figure剩係企係度, 除咗做官圖之外係全無意義

就以SHF OOO官圖為例, 已經冇晒剩企嘅相
http://tamashii.jp/item/item.php?eid=01430&pref=105
最簡單都要俾至少一個動作佢

擺pose唔係擺一次就可以成功, 要試多幾次先可以
Ironman嘅招牌動作, 我都試咗好多次先成功
試作:

完成作:

如果隻figure可動性唔高, 就可以試吓用背景同角度嘅差距:

如果角度, 距離掌握得好, 一個pose都可以用幾次

用唔用支架(stand)都係一個問題, 因為支架雖然可以降低攝影嘅困難, 但係都會大大降低幅相嘅真實性
有stand:

冇stand:

最後: pose依樣野唔係一朝一日就可以學會, 要多翻賞試先得:77:

Nice Sharing!
另想問下我呢張, 角度係咪再低少少會好睇D, 想表現衝埋嚟GE感覺
thanks sharing.