Toysdaily 玩具日報

[分享討論] ~發帖渡歲~純白之霸道!!! + figure姿態分享討論 (支持有分享, 才有進步!!)

:D

wing0boy 發表於 4-1-2011 10:39 PM

翼人兄!!! 你d想都好靚呀貼d pose黎參考下丫!!!
天天!!! 我又改左相喇!!! 唔識光暗位同羽化.................
aeromanCCM 發表於 4-1-2011 10:54 PM

ok喎...:71:

光暗位同羽化係我嘅弱點, 問其他會員吧:shy:
翼人兄!!! 你d想都好靚呀貼d pose黎參考下丫!!!
aeromanCCM 發表於 4-1-2011 10:55 PM

翼人兄:66::66:
量產型Exia

學到很多野呢~ VERY NICE POST!!!

講 rider post, 我最愛還是 kaiserfrog19兄的:S.H.F. 即係 Supe ...
fktuen 發表於 4-1-2011 01:48 AM

路過∼∼∼見到有c hing 讚我:) 見笑了∼∼
我都好耐冇睇返自己既舊相喇∼haha∼

可能我係電王超級 fan 既關係,影電王係特別有心機 d 既∼
反觀第二同第三輯,個感覺冇咁熱鬧……

回應返主題,個人認為擺 pose 最緊要係要多 d 參考漫畫同電影所用到既鏡頭,然後當個 figure 係個真人 model 咁擺 set pose。雖然而家 d figure 關節比真人既關節靈活好多,但其實某程度上都係一個缺點。因為咁樣好易會擺左 d 非人可以擺到出黎既 pose。

之後就係攞角度,有時 set 好個 pose 覺得好型,但係係鏡頭度睇又係另一回事,所以有時我會用個傻瓜機對住個 figure 上上下下咁郁,睇岩個角度先影。

另外,我發覺我之前影 d 相太重味精喇……:69:
有好多都用左 lomo 既 e 沖 c effect。咁樣雖然睇落會順眼 d,但如果次次都係咁會難有進步。所以最近我新影既就盡量用返正常色調,靠打燈(初學),雜亂既背景,人多同唔同既 pose 豐富畫面。

其實我自己就幾滿意呢輯:43:

http://toysdaily.com/discuz/thread-142815-1-1.html

以上純粹個人意見,各位大大請繼續多多指教。:44:
Good photos!
路過∼∼∼見到有c hing 讚我 見笑了∼∼
我都好耐冇睇返自己既舊相喇∼haha∼

可能我係電王超級 ...
kaiserfrog19 發表於 5-1-2011 12:51 AM

正!!!!!!:Q kaiser大大d相真係好堅!!!:shiny: 重點係擺脫左拉打本身d一式一樣嘅基本動作!!! 加入左一d漢氣十足嘅pose!!!:$ 呢d先至係真正嘅男人的浪漫!!!!:! 得到大大你嘅分享我地又學左唔少野喇!!!:71: 分享真係一件好開心嘅事呀!!!!:35:

其實我真係好鍾意可動嘅figure呀!!!!!!!!!!:blame: 因為佢喺擺pose嘅時候可以反映出玩者希望表達嘅信息!!!:love:

p.s.:見到大大show出黎嘅係裝著momo喎!!:58: 我都冇買shf momo!! 反而買左裝著版!!!:71: 因為覺得裝著版個比例好d, 尤其是個頭!!!:(
過獎啦aeroman兄.. 500萬像算係咁啦
stephen727 發表於 4-1-2011 08:47 PM

既然手機相都咁靚靚喇!!! 咁就真係要影多d一齊分享下喇!!!:77:
唔該晒!
lisalasu 發表於 4-1-2011 09:08 PM

大大d創作真係好厲害呀!!!!:shiny: 如果大大可以貼多d相比我地參考下就好喇!!!:64:
量產型Exia
天天~ 發表於 5-1-2011 12:34 AM

啊!!!! 唔識重疊呀!!!:63: 係唔係要鈎佢出黎先??:?
既然手機相都咁靚靚喇!!! 咁就真係要影多d一齊分享下喇!!!
aeromanCCM 發表於 5-1-2011 09:39 AM

但係影拉打既時候會特別差:) ..係咪像素問題呢? :(
啊!!!! 唔識重疊呀!!! 係唔係要鈎佢出黎先??
aeromanCCM 發表於 5-1-2011 10:26 AM

依幅唔係重疊㗎:p

係, 如果重疊就多數係要鈎佢出黎先:78:
依幅唔係重疊㗎

係, 如果重疊就多數係要鈎佢出黎先
天天~ 發表於 5-1-2011 11:57 PM
是三隻嗎:p
是三隻嗎
timothy276217 發表於 6-1-2011 04:03 AM

是:he: