Toysdaily 玩具日報

[分享討論] ~發帖渡歲~純白之霸道!!! + figure姿態分享討論 (支持有分享, 才有進步!!)

過獎了 過獎了

其實只要多啲留意吓現實/動畫入面啲女生啲動作, 就可以擺 ...
天天~ 發表於 2-1-2011 12:46 AM

實在係非常詳細嘅講解!!! 好同意呢句:"If you want your statue looking alive, it must have more than one movement." 睇完你嘅pose 真係學左好多野!!!:$ 多謝天天!!:64: 另外唔知天天對打鬥中嘅pose有冇研究呢??:help: 因為我都唔係太識得自己攞角度同做間場位.... 跟住漫畫做就一定得, 但係自己諗就大部份都比較差呢.....:60:
Nice Sharing!
另想問下我呢張, 角度係咪再低少少會好睇D, 想表現衝埋嚟GE感覺
luciferdark 發表於 2-1-2011 09:27 AM

對於希望增加動態感嘅pose!! 小弟都係唔係好多經驗,:( 不過有幾樣野小弟覺得可以留意下!!!

首先, 要近一d!!! 之前曾經有攝影師講過:"If Your Pictures Aren’t Good Enough, You’re Not Close Enough" 當你近一d 甚至近到miss左一d figure嘅part嘅時候, 你就會搵到一d比較有動感d嘅角度!!!

另外, 當你要拉近嘅時候, 盡量唔好用zoom來拉近!! 因為個物件會flat左, 因為當鏡頭唔zoom嘅時候係可以影到好闊嘅野(以上說法係以普通DC, prozoomer計), 所以物件本身嘅距離差就會特顯左出黎喇!!!

好似以下一張rider kick, V3本身腳掌係細過個頭嘅, 但係經過鏡頭處理之後就喺大細比例裡面增加距離感, 從而增加動感!!

仲有figure本身動作都非常重要!!! 如果可以的話盡將動作做得誇張d!!! 如腰部扭多d, 手提高d, 武器後d, 腳曲d.... 咁亦都可以增加動感!!!

當然figure喺張相嘅邊個位置都能夠帶出動感!! 例如以下呢張黑三一就好似衝緊向前準備打人一樣, 但係如果隻黑三一做同一個動作, 不過係位於相嘅左面嘅話就好似打完人之後走佬一樣!!

至於角度高低所表達嘅反而係跳躍嘅感覺!! 從以下兩張rx可以比較一下!!

最後就係可以留意一下之前咁多位大大所講嘅要點, 咁就very good喇!!!

另外其實小弟所知嘅甚少, 歡迎各位大大參加討論及補完。非常多謝各位支持!!!!:64:
依張很有型喔
隨感一亡魂 發表於 1-1-2011 01:11 PM

等你更多靚相!!!!:D
thanks sharing.
gazza1211 發表於 2-1-2011 09:47 AM

謝謝gazza兄支持!!!:$
好難得TD有你呢個咁好GE教學POST, 受教了:64:
好難得TD有你呢個咁好GE教學POST, 受教了
luciferdark 發表於 2-1-2011 07:35 PM

唔好咁講啦!!:35: 其實各位大大都好有經驗, 不過小弟覺得集中d討論會開心d!!! 又可以互相參考姐!!:43: 不過點都好, 真係多謝路西法兄嘅支持!!!:64:
實在係非常詳細嘅講解!!! 好同意呢句:"If you want your statue looking alive, it must have ...
aeromanCCM 發表於 2-1-2011 03:30 PM

我啲玩具好和平㗎, 唔會打架㗎:35:

動態感, 動態感:35:

weather可以扮下電王wing form 既pose都唔錯:65:
小弟都獻一獻醜先:43:

小弟都獻一獻醜先

leftgoaw@y 發表於 3-1-2011 01:17 AM

:66::66:
另外唔知天天對打鬥中嘅pose有冇研究呢?? 因為我都唔係太識得自己攞角度同做間場位.... 跟住漫畫做就一定得, 但係自己諗就大部份都比較差呢....
aeromanCCM 發表於 2-1-2011 03:30 PM

剛剛找到了幅打鬥中(?)嘅相...:shy:
依兩幅算不算打鬥中?:shy:

依兩幅算不算打鬥中?
天天~ 發表於 3-1-2011 06:27 AM

天天兄!!! 真係比你玩哂!!:70: 正統嘅打鬥動作自然!! 搞笑嘅就好有氣氛!!! 完全唔需要落effect!!!! 我真係五體投地喇!!!:64: 聽你之前講話修art!! 唔知係唔係大學主修呢? 係唔係真係連對影figure相都好有幫助呢??:?

p.s.:真係想搵番d R2D2系列玩下!!!:help:
其實仲可以CLOSE D

至於DC仔ZOOM好,唔ZOOM好
我認為ZOOM好過唔ZOOM,始終DC控制廣角變型能力有限,一般情況下好易畸型
影左一輪玩具,大概FOCAL LENGTH EQUIVALENT = 50 ~ 100mm都適合拍攝玩具,反而廣角如24~28mm都唔太理想