Toysdaily 玩具日報

查看: 37304|回復: 57

[詢問] 咩相機影figure好????大大入黎幫幫手

今個月小弟就生日a_a 我係一個中學生 由細到大都唔多接觸相機 上左td都有一排見到好多大大影出黎既相都好靚 所以要求呀媽送部俾我做生日禮物 但係我媽話 部機只可以1000~3000蚊 想問下咁多位能歌善舞既大大 買咩相機係比較好呢??? 我只係想影出黎個效果好清 同埋再係到請教下咁多位大大 有d大大既相 佢個塊布係邊到買架:64:
我可以答到你塊布only,上拍賣search攝影棚你就見到架啦
$3000 真係好難買部太實用o既相機,如果二手單反o吾介意可以一試 Canon 入門。
3000 個d影唔到相架:36:
我係用NIKON D90,二手嘅應該3000都應該唔夠。
但係你可以參觀我嘅blog睇吓D90可以影度d咩效果嘅。
http://leecheekheng.blogspot.com/
可以挑選便宜嘅DSLR嘅, NIKON D5000
其實你無點接觸過相機, 我反而比較建議你買"傻瓜機", 我相信影起來你會得心應手d~
以下兩隻可考慮---
Nikon Coolpix P300
Olympus XZ-1

呢兩隻都都係around 3000(或over少少).....
我係用NIKON D90,二手嘅應該3000都應該唔夠。
但係你可以參觀我嘅blog睇吓D90可以影度 ...
thespawnx 發表於 14-8-2011 14:50

唔怪得影d相咁正啦:63:
3000 個d影唔到相架
布魯士 發表於 14-8-2011 02:48 PM

無錯,起碼都要咁先影到相∼

無錯,起碼都要咁先影到相∼
adidas 發表於 14-8-2011 15:46

都係岩岩好夠用:36:

回復 9# 布魯士

睇諒下啦,支300轉做70-200vr2咪夠囉(其實已經轉左:34:)
回復  布魯士

睇諒下啦,支300轉做70-200vr2咪夠囉
adidas 發表於 14-8-2011 15:56

D3x 好似唔錯:63:

影figure普通DC仔一樣影得清, 睇你識唔識用部機, 識唔識對焦, 比心機摸熟部機D function. eg. 近鏡要用macro個D啦. 其實figure幾支臺燈+DC仔已經OK.

如果淨係要黎影figure, 無謂要阿媽花咁多錢買部DSLR 返黎啦. 由低學起, 睇下自己係咪真係對影相有興趣先.

記得以前係TD睇過個教學點用DC仔同FIGURE 影靚相, 好有用架
唔怪得影d相咁正啦
布魯士 發表於 14-8-2011 03:27 PM

小弟祇係有指18-105mmKIT LENSE同50mm窮人鏡。 :unhappy:
所有錢都被HT吸乾咗:44:
無錢買新鏡頭:79:
D3x 好似唔錯
布魯士 發表於 14-8-2011 03:57 PM

D3X又重,ISO又唔夠D3S,D700可以唔用直度,輕好多~

回樓主,可以㨂罪犯滔天新出的NEX-C3,APS-C片幅,有單鏡機質素,又輕又可以換鏡,新手恩物。
我的影玩具標準裝備: