Toysdaily 玩具日報

樓主: martin960820

[詢問] 咩相機影figure好????大大入黎幫幫手

咁多位師兄,睇到樓主回應莫講攝影基礎知識,連單反、儍瓜都未識分,我地亂點佢買咩二手單反,grd3、lx3、s95係咩佢都未必知,最後都係苦了樓主娘親個荷包。
建議樓主,與其係玩具科林問用咩機,不如上下d攝影科林睇下自己適合用咩機,實際上係機都影到玩具,只係要分下邊隻牌子嘅色水岩你胃口姐。

都係平常朋友想買新機問我的問題,但我最基本答覆

睇餸食飯:36:

相機呢家o野可平可貴,
新款平的兩千蚊樓下全自動數碼DC 至到 幾萬銀全片幅DSLR都有

既然樓主是一位同學仔,就要為媽媽荷包著想
換鏡頭機種,暫時個人唔主張你入,因為零碎配件 & 鏡頭都幾多,計計埋埋都幾金

你可選擇一些可獨立調教光圈 & 快門的DC機,

一來價錢不太貴,二來閒時可當作入門攝影訓練,

熟習了構圖,光圈 & 快門運用

致於攝影棚一般鴨寮街兩舊水搞掂

呢D我都係用DC影咋

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復 48# williamhychan

THX大大
我覺得相機邊款都無咩所謂,
當然買單反自己控制景深曝光就多野玩d,
如果唔係平平地DC仔 o岩價錢影到就可以
樓主等你靚相:71:
咁多位師兄,睇到樓主回應莫講攝影基礎知識,連單反、儍瓜都未識分,我地亂點佢買咩二手單反,grd3、 ...
adidas 發表於 15/8/2011 12:17 PM

有一次我係ht個window度
見到人用大機開閃隊去塊玻璃度狂襟...........
有一次我係ht個window度
見到人用大機開閃隊去塊玻璃度狂襟...........
自由之翼 發表於 15-8-2011 01:30 PM

對住玻璃用閃............d相實炒晒
都係平常朋友想買新機問我的問題,但我最基本答覆

睇餸食飯

相機呢家o野可平可貴,
新款 ...
williamhychan 發表於 15-8-2011 12:37 PM

我都覺得prosumer合晒樓主要求,有排玩,
我當年用G9、LX3,都玩得不亦樂乎
Canon G系就略嫌唔夠wide,
Panasonics LX 就夠wide加色濃,甚至味精過重,
光圈由F2.8-F8,加埋有熱靴位,可以加下細燈玩下,
係價錢可能近4K,差1K睇下自己儲唔儲到囉。
影相係一門好高深既學問, 易學難精, 就算大師級都可能影1000張相先有一張可以見下人,
你見到咁多位師兄出既相, 都有好多係影好多張先出到一張, 幾十至幾百張先可以串連到一個劇場版出黎比你睇,

影相 = 光同影既結合
靚相 = 天時 + 地利 + 人和 配合先可以出到
影firgure要影得好, 我個人覺得擺pose, 角度同燈光比相機重要
figure 係靜物 , 只要有合適既光源用普通dc都可以影到心滿意足既相,
當然到你熟習到用焦點去構圖, 利用光圈去控制景深既時候就可以升級用dslr(單反相機)去影其他事和物
我識好多人影相, 起初都會認為靚鏡靚機先出好相, 每次出去影都好似打仗咁,
但經過一段時間後, 佢地都係一機一鏡影相,
之後問返佢地, 佢地一致既意見都係人用器材, 唔係器材用你,
好相片係講感情, 唔係講色水, 只要你影相有heart, 功多自然會藝熟

Olympus XZ-1(水貨)平d.買半專dc 練習下先.可以set 光圈快門.只係唔可以換鏡頭.影出來質素同單鏡差不多.dc 機用腳架影出來已經好sharp.
這張用dc 機影

這張用單鏡 機影

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
其實影相主要係 光源 ... 如果你識得 set 登, 用部 iphone 都可以影到好靚 既 相.
http://digital.sina.com.hk/cgi-b ... 4/4/1/926058/1.html

講反你既 budget, 如果 3k 內, 你買部 dc 仔用就 ok, 你可以去 d 電氣鋪 試下機, 一般黎講, Nikon, Cannon 都已經適合你.
回復 56# Vince

thx
今個月小弟就生日a_a 我係一個中學生 由細到大都唔多接觸相機 上左td都有一排見到好多大大影出黎既相都好靚 ...
martin960820 發表於 14-8-2011 02:15 PM

CANON S95幾好,剛剛唔過3K.
功能該有的都有了,又細部.
背景布,就更無所謂啦,有塊白布就可能了,某魔術師用件外套做背景都影到出神入化.

我認識幾個有影玩具的神人都是用DC仔的...反過來說係得我以前用單反的...現在用EPL1.
頭像被屏蔽