Toysdaily 玩具日報

樓主: martin960820

[詢問] 咩相機影figure好????大大入黎幫幫手

棲主,其實最緊要係搵個位做你既影樓仔,搵到岩用既光源打燈,你可以搵返D舊POST
其實影高達個大大EFSF都係用DC機仔架咋,你可以揀Canon G系列�Panasonic LX系列�Olympus xz-1,只要打好D光,相就會靚

想玩單反,3千蚊左右已好多二手舊單反同M4/3,鏡方面搵24mm至70mm左右的鏡,個range最岩影figure,有MARCO功能的更好。冇銀就用KIT鏡,對你黎講D相已經會靚左好多

另外你要搵支平價三腳架,因為d figure唔會行唔會走,set好慢慢影,咁就算用防震同光圈較弱的Kit鏡都唔怕手震

只要部可以用 Manual 既 DSLR + 拍攝燈X3 + 黑布 + 三腳架 便可開工.

新手唔好買二手, 買部平一手啦.  買太貴機作為初學同拍玩具個人覺得比較浪費, 買貴機應用來溝女.
五年前?係咪LX3呀?
的確係好機,不過我都賣左換NEX5
adidas 發表於 14-8-2011 17:47

同神人$hiine 大大一樣,nex 頂級神機:63:
回復 31# Toro

咩係單反-.-小弟咩都唔識
我幾個fd 用canon s95都評語吾錯,不過講平時影相
應該三千樓下可以試下再決定
建議樓主上cam2試下機,都幾多model試,有傻瓜有單鏡
旺角銀行中心對面吾記得幾樓,係個間先有得試同款多試
去感受下同格下價,選定變幾款岩心水model
再上尼問專業既大大意見重實際~~~~~
我建議S95...個價錢又岩你...
部機既性能又OK....影FIGURE或出去平時影相都OK
其實而家好多DC他都好有質數....
只要你多用...明白攝影既道理.....
一部普通既DC仔...都可以影出大師既作品....
記得以前係TD睇過個教學點用DC仔同FIGURE 影靚相, 好有用架                             ...
insomniac 發表於 14-8-2011 16:00

Olympus XZ-1
Skill matters!  if u are new to shooting, no need to buy prof stuff!

DC仔一樣好得!【Olympus XZ-1模玩攝影效果分享】

DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享
回復 31# Toro

咁d攝影棚係邊到買架?
回復 37# Gundam@EFSF

咁d攝影棚係邊到買架?
回復  Gundam@EFSF

咁d攝影棚係邊到買架?
martin960820 發表於 14-8-2011 10:33 PM

去深水步鴨尞街睇睇,有大型有細型睇你自己要求.
回復 37# Gundam@EFSF

大大, 樓主主要都係要扭老母送部機比佢...
要影公仔, 用部手機也可出大師級作品, 連單鏡都唔知係乜, 推介上萬的頂級機也是徒然, 各位大大都要為樓主老母荷包著想.吓:67:
頭像被屏蔽
我係用NIKON D90,二手嘅應該3000都應該唔夠。
但係你可以參觀我嘅blog睇吓D90可以影度 ...
thespawnx 發表於 14-8-2011 02:50 PM

好靚, 其實點整到背景咁黑? 你用幾多支燈? 白燈?
只要部可以用 Manual 既 DSLR + 拍攝燈X3 + 黑布 + 三腳架 便可開工.

新手唔好買二手, 買部平一手啦.  買 ...
chankb 發表於 14-8-2011 06:46 PM

我都係想建議樓主買部二手500D,550D咋
再唔係一部二手GF都係二千左右
呢D入門機佢會易用D,開Auto,又有liveview,冇任何適應上的難度.
我並不同意 3000 的相機是垃圾.