Toysdaily 玩具日報

查看: 21816|回復: 47

[分享討論] 裝著變身分享會精選 vol.13~~~受詛咒的腰帶

一條由 Smart Brain 開發出來的腰帶~~~本是用來保護"王的誕生"~~~但似是受了某種詛咒~~~誰人使用了都會死亡~~~~:67:

Kaixa~~~港沿譯 Kaixa~~~幪面超人555 第十一話登場~~~~主要變身者為草加雅人~~~:78: 這套內含 SB-913P Kaixa Phone 和 SP913B Kaixa Driver 變身腰帶的 Kaixa Gear 由 Smart Brain 流出後~~~ 一直被流星塾成員保管著~~~在 Orphnoch (港譯操冥使徒) 的追捕下~~~曾被兩位流星塾同學試用變身~~~但因承受不了 Kaixa 的力量灰化而死~~~成為一條被冠上"受了詛咒"的腰帶~~~:o 到草加雅人戴上腰帶變身後~~~因沒有即時死亡關係~~~此後便變成了草加對付 Orphnoch 的工具了~~~:78: 劇中各幪面超人的武器設定非常新穎多變~~~加上劇情輔助的推動下~~~所以玩具系列在當年成為了大熱~~~:DD

SB-913X Kaixa Blagun~~~是 Kaixa 的主力武器~~~Gun Mode~~可以連續發射出 12 枚令 Oprhnoch 倒下的能量光彈~~~:78: Blade Mode~~劍能量發動範圍可達 5 米~~~插上 Mission Memory 後可以發動必殺技 Kaixa Slash~~~此招姿勢相當有型~~~而 Kaixa 用劍的方法我相信是參考日本家傳戶曉劇集盲俠座頭巿中所用的反手劍法~~~:*

Kaixa 其他武器還包括有 SB-913C Kaixa Shot~~插上 Mission Memory 可變成拳套發出 5.5t 的 Grand Impact 拳力攻擊~~~:handshake: SB-913B Kaixa Pointer (奇怪地和腰帶編號一樣~~~我覺得應該是 SB-913L)~~裝在小腿上插上 Mission Memory 可踢出 23.5t 的 Gold Smash  ~~~非常強勁的 Rider Kick~~~:$ 可惜裝著的素體未能"有型地"將所有絶招重現~~~期待不久有機會推出 SHF 版 的 Kaixa ~~~:)

Kaixa 專用機車 SB-913V Side Basshar Vehicle Mode~~~我相信是第一部幪面超人戰車有 Side car 的設計~~~令人感覺非常新鮮~~~只是擺放玩具時無故要佔用多一點地方罷~~~:( 以多變的設定來說~~~設計人員當然不會放過將這些機車變型的好機會~~~:DD

Battle Mode 是一部類似 Robocop 中自動步行機械警察設計的小型移動砲台~~~Kaixa 需要坐上機頂操作~~~可以發射六連裝的熱源誘導導彈~~~初出場時竟然是向著 Faiz 攻擊呢~~~~:Q

劇中草加性恪非常不討好~~~陰險而且小家~~~:o 因為不喜歡乾巧關係~~~曾多次設計陷害~~~及後得知乾巧是 Orphnoch 後~~~亦企圖將之殺害~~~:o

個人覺得 Kaixa 和村上 Delta 用鎗對指的這一場~~~有著吳宇森電影的影子~~~:!

後記: Faiz 係一套令我非常著迷 GE 拉打劇~~~機械設計新穎~~~玩具又多款又好玩~~~:) 皆因當時香港啲貨炒賣到好貴關係~~~記得當年其中一次旅日期間~~~我幾乎係百貨玩具店買晒所有 DX 玩具~~~~~~不過最後都放棄咗好多款:DD 而當年由龍騎劇集播放開始~~~裝著變身玩具其實已經停咗無再推出~~~由 R&M 同 SRHF 兩個系列代替咗~~~當時我覺得好可惜~~~ R&M 系列 GE Size 都重可以同啲裝著擺埋一齊~~~但 SRHF 個 Size 大咗一碼咁點玩呀~~~:no: 好彩由 Blade 開始又出番裝著玩具~~~重追番龍騎同埋 Faiz 添~~~:) 大家見到我相中果隻 Battle Mode 就係 SRHF 系列黎啦~~~大隻咗少少架~~~:DD

唔扑點得:$
唔扑點得
yugi 發表於 3-6-2010 11:27 AM
X 2 !!:$:$

呢set又係好野...thx...:71:裝著有裝著的"呆"味...有佢自己的一套特色...一樣經典
X 2 !!
S20081997 發表於 3-6-2010 11:46 AM
唔扑點得
yugi 發表於 3-6-2010 11:27 AM
先多謝兩位支持~~~:)
十卜:71:
Battle Mode 真係好有型, 唔知會唔會出合金暈呢? :handshake:
幾時到加速555同帝王ar ??
兩隻好正
呢set又係好野...thx...裝著有裝著的"呆"味...有佢自己的一套特色...一樣經典
老文 發表於 3-6-2010 12:05 PM
Kaixa 裝著係成個系列最快賣晒 GE一隻~~~:) 由於重新推出~~~以當日水平黎講~~~已經係有改進GE出品啦~~~:DD
十卜
Battle Mode 真係好有型, 唔知會唔會出合金暈呢?
virtualman 發表於 3-6-2010 12:13 PM
Battle Mode 出超合金成本高利潤低~~~容咩易變咗死貨就血本無歸啦~~~機會應該唔高啦~~~:( 如果用SHF名義出車可以用全膠宴黎減低成本~~~機會會大過出合金~~~:)
幾時到加速555同帝王ar ??
兩隻好正
怪物et 發表於 3-6-2010 12:51 PM
做一個分享帖要幾多精神同時間架~~~影相~~~睇資料同撰文~~~:(能力有限~~~我都唔知可唔可以挨到咁多隻~~~:o

'

睇大大既post 除左玩具之外
更加'正'既係玩具背後個故事既出處同設定

對於我呢d 少睇拉打既人好有幫助

起碼知道基本劇情睇件玩具都投入d

p.s. 一腳23.5t ? 仲有邊個拉打勁過佢?
good report~~
睇大大既post 除左玩具之外
更加'正'既係玩具背後個故事既出處同設定

對於我呢d 少睇拉打既人好有幫助
...
davidki99 發表於 3-6-2010 02:55 PM
同一劇內 Delta 必殺 Kick 有 24t~~~Faiz Axel Form 必殺 Kick 有25.5t ~~~Blaster Form 有 30t~~~全部都比 Kaixa 強~~~:) 不過都係一啲設定資料~~~最後邊個勁都係編劇話事:DD
good report~~
kingeltshan 發表於 3-6-2010 03:08 PM
多謝支持~~~:)

rider劇入面...最唔好就係太多bugs...好記得555入面d打鬥...打輸果d好多時跌左落河就算..永遠打佢唔死...
又記得響鬼入面...天美晶變身果集..明明睇住佢要變架la...第2集居然不了了之...火都來埋