Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 alleniverson 於 14-5-2008 17:18 發表 有冇買劍橋本新書?

有..:69:
原帖由 lawliet 於 14-5-2008 05:57 PM 發表

:handshake:
原帖由 toysfans2000 於 13-5-2008 22:26 發表

和仔之後既武神, 已經可以收佢皮啦! 飛天, 飛沙, 海虎,地獄, 終極已經係垃圾了!!

總之失望喇!:53:
原帖由 toysfans2000 於 14-5-2008 10:36 發表

古惑仔係呢個社會已經超級黑人僧!!
仲要比錢睇呢D書! NO WAY啦!!

四郎都係咁話呀!:34:
原帖由 lawliet 於 14-5-2008 05:57 PM 發表

:! 算罷...
原帖由 香港人 於 14-5-2008 18:10 發表

:! 算罷...

睇完覺得...........可以慳番14蚊
原帖由 alleniverson 於 14-5-2008 06:40 PM 發表

唔知十大書坊會唔會入.....:(
其實港漫有咩出路?
之前出左本眼高手低既comic one(名都唔太記得…有劉雲同境深個本…)
試下呢個市場中可唔可以有打書之外既生路…

其實由日漫"死亡筆記"的收歡迎。令到好多本多無望出港版的日漫都可以出。例如鬥智…以前只可搵台版。
亦令人明白到,讀者唔一定要睇觀能刺激的打書。

但香港漫畫的每星期幾十頁的出法有無可能出到其他提材?

其實志文同和仔都試過用各種方法試(這兩位較突出,唔係其他人無試.)
一個用超多文字,今到都唔知睇緊小說定漫畫,但又唔覺太悶。
另一位就用絕少文字,話知你睇得快,用畫面去說故事(呢樣野好考功力,電影都好著重呢樣野)

希望仲會有人在這種每星期出版的方式上諗多d新手法和創意。
原帖由 原罪 於 14-5-2008 07:35 PM 發表
其實港漫有咩出路?
之前出左本眼高手低既comic one(名都唔太記得…有劉雲同境深個本…)

其實由日漫"死亡筆記"的收歡迎。令到好多本多無望出港版的日漫都可以出。例如 ...

讀者都要負責任....為甚麼創新的冇人買?更嚴重的問題是,為甚麼一些故事很爛的漫畫還有咁多人買?以致作者可以繼續出,不思進取?!
原帖由 alleniverson 於 14-5-2008 18:40 發表

睇完覺得.... 不禁自問..  "我睇緊D乜呢?"
原帖由 mushroom 於 14-5-2008 20:18 發表

讀者都要負責任....為甚麼創新的冇人買?更嚴重的問題是,為甚麼一些故事很爛的漫畫還有咁多人買?以致作者可以繼續出,不思進取?!

我都唔明
和仔幾本書. 我問親邊個, 邊個都話好睇:61:
馬蛇本老不死. 邊個都X到飛起..  但係每隔星期五見佢出書都係超快架喎:80:
原帖由 lawliet 於 14-5-2008 11:14 PM 發表

我都唔明
和仔幾本書. 我問親邊個, 邊個都話好睇:61:
馬蛇本老不死. 邊個都X到飛起..  但係每隔星期五見佢出書都係超快架喎:80:

讀者將天下當畫集咁睇....唔理故事......所以本書叫天下畫:70: 集..
馬生諗住食天下食到退休啦!!
原帖由 toysfans2000 於 15-5-2008 09:20 發表
馬生諗住食天下食到退休啦!!

究竟天下個時空講左幾多年架:64:
原帖由 原罪 於 14-5-2008 07:35 PM 發表
其實港漫有咩出路?

其實由日漫"死亡筆記"的收歡迎。令到好多本多無望出港版的日漫都可以出。例如 ...

好耐之前肥良有本籃球漫畫,
丙叔覺得幾好睇,但開頭銷量勁低.
之後加左d江湖,打鬥原素就即升書.....
咁既情況,跟本就係讀者封死港漫既發展~~