Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 香港人 於 15-5-2008 05:02 PM 發表

:he: 喺得東立出, D人就唔當係港產野...而且可以去到日本出書, D人自己會留意...
:oh: 但我本人無乜興趣睇...

睇左兩期,但係近排冇咩心情追落去:oh:
原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:54 PM 發表

我意思係點解呢本書都幾賣得?
咪香港書。
都算精裝…

點解?

等如果好多衫都係咁....賣去外國,再由外國賣返黎本地特別好賣
呢個都關於品牌問題
[quote]原帖由 香港人 於 15-5-2008 05:02 PM 發表

:he:

日本出書,已經係差唔多出左20期先發生既事。
佢一直都賣得下~
仲有大大傾緊港漫,真開心:^
火鳳係我覺得近年來十分好的漫畫,d橋太難估
:! 借呢度講一講, 丙叔個帖被刪左了...
原帖由 香港人 於 15-5-2008 07:01 PM 發表
:! 借呢度講一講, 丙叔個帖被刪左了...

我刪~
原帖由 太歲 於 15-5-2008 07:14 PM 發表

我刪~

:64: 抱歉玩左咁耐...
火鳯我有睇..
初初唔願睇, 因為怕 "又係三國, 題材悶, 唔悶都復雜得濟":68:
後來朋友將廿幾期燒左隻DVD俾我.....:56:
跟住就由二十期開始買返..

回原罪大大, 火鳯好賣, 我想無關孚精裝, 薄裝. 因為真係好睇, 一傳十, 十傳百.
有實力, 寫得好, 畫得精彩, 自然賣得
原帖由 香港人 於 15-5-2008 17:02 發表

:he: 喺得東立出, D人就唔當係港產野...而且可以去到日本出書, D人自己會留意...
:oh: 但我本人無乜興趣睇...

火鳯, 東立出版, 大概睇得出香港出版商太過向錢看, 攞本書俾佢地, 就算點好睇都無用, 無品牌效應, 無人物關係......:55:
原帖由 原罪 於 15-5-2008 02:23 PM 發表

殺道真係近年唯一站得住腳既新書。証明除左慣性收視,市場係接受到新作。

而殺道出色係電影感,無左港漫長期被疚病的問題-旁白字。

大哥,你畫到內容又使咩再旁白?龍珠呢d大作或者好多日漫都少用旁白(有需 ...

細細個果陣睇港漫果陣已經覺得d旁白好煩,明明個畫面已經表現咗出黎,但係咪都加d解話落去,都唔知為乜
無旁白,睇得快唔係問題,只要睇得開心,十分鐘都好夠,好過成本小說咁,睇咗幾分鐘都未睇哂已經想丟咗本書,咁咪仲浪費,最記得果本永仁畫既刀劍新傳,真係一本小說咁,真係睇到個人火哂
至於畫功,真係幾悶,自從中華英雄既成功,個個盡量跟,唔夠功力果d又跟唔哂,攪到肉酸之餘又表現生硬,寧願佢畫得簡單d有風格d,有時睇日漫發現,經常會用簡單既線條表現到個氣勢,港漫就係唔係都畫得detial,畫到固之然好,但係兩頭唔到岸就真係不知所謂....
故事梗加唔洗講,多年困擾港漫題材狹窄既問題,跟本係固步自封,怕新題材留唔住批舊客,但係對新一代黎講,佢地未必鐘意睇武俠畫,嚴重斷咗新世代年齡層既客源,好似同d後生既講開,佢地會認為睇港漫既武俠漫畫係d老餅行為,覺得港漫cheap,咪搞到港漫變夕陽工業.....
話哂港漫都風光過,政府可以學下韓國果邊,資助呢類創意工業,培訓人材,家陣連動漫都有學位讀...
[quote]原帖由 多啦A夢遺 於 16-5-2008 12:06 AM 發表

細細個果陣睇港漫果陣已經覺得d旁白好煩,明明個畫面已經表現

政府插手…
電影業都投放唔到資源落新人度啦(呢個題目唔講住)
未必好,不過點都見多資源…

其實點令新一代覺得港漫唔老土,會好似日漫咁,就算上網睇左都會買返套。
呢樣先係所有主筆應該諗既。

[quote]原帖由 lawliet 於 15-5-2008 08:27 PM 發表

火鳯, 東立出版, 大概睇得出香港出版商太過向錢看,

陳某如果無左東立,係參與香港漫畫公司…我覺得…佢會轉行,呢個香港會少個漫畫家。

原帖由 wpc 於 15-5-2008 18:37 發表
仲有大大傾緊港漫,真開心:^
火鳳係我覺得近年來十分好的漫畫,d橋太難估

好係好
心機亦睇得出係有

但又係果D計中計中計中計中計中計中計中計中計中計中計中計

就唔多岩我呢D睇漫畫時唔想用腦既人啦!!:DD
原帖由 原罪 於 16-5-2008 12:25 AM 發表
[quote]原帖由 多啦A夢遺 於 16-5-2008 12:06 AM 發表

細細個果陣睇港漫果陣已經覺得d旁白好煩,明明個畫面已經表現

政府插手…
電影業都投放唔到資 ...

之前睇到香港人大大提過,話有心搞精裝漫畫既有心人,可能因為資金周轉同回報期既問題,搞到只有低頭出薄裝書,其實政府可以提供免息貸款專搞精裝書,等佢地可以慢功出細貨,諗好新提材同提升畫面質素,唔使擔心資金問題.....始終,今時今日對小弟黎講,薄裝對收藏黎講欠缺吸引力,調番轉,對於我一直有上網睇而有買既日漫若果出港漫式薄裝書,我未必有儲既心情,呢個可能係我既怪辟,什至乎我自己比較鐘意睇黑白多過彩色,覺得唔使分色可以更加睇清主筆既功力
原帖由 原罪 於 16-5-2008 00:33 發表
[quote]原帖由 lawliet 於 15-5-2008 08:27 PM 發表

火鳯, 東立出版, 大概睇得出香港出版商太過向錢看,

陳某如果無左東立,係參與香港漫畫公 ...

因為老黃/馬傻會認為港漫一定要係彩色先係港漫
同埋永遠有佢講冇你講~~

仲有就係只會o係本書度睇到"黃玉郎/馬榮成作品"
而唔會睇到"陳某作品"