Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 BUSTERMACHINE 於 16-5-2008 12:43 AM 發表

好係好
心機亦睇得出係有

但又係果D計中計中計中計中計中計中計中計中計中計中計中計

就唔多岩我呢D睇漫畫時唔想用腦既人啦!!:DD

或多或少同我睇法一樣,所以我唔會買,只會斷斷續續上網睇(加上真係對三國無乜性趣),不過都會覺得陳生都幾近,畫咁多千軍萬馬都幾吃力,不能不佩服
原帖由 多啦A夢遺 於 16-5-2008 00:47 發表

之前睇到香港人大大提過,話有心搞精裝漫畫既有心人,可能因為資金周轉同回報期既問題,搞到只有低頭出薄裝書,其實政府可以提供免息貸款專搞精裝書,等佢地可以慢功出細貨,諗好新提材同提升畫面質素,唔使擔心 ...

但如果政府提供免息貸款俾呢行, 就會對其他夕陽/已經沒落既行業唔公平, 到時可能又會引發其他行業示威/遊行
始終政府唔干預商界先係自由市場
原帖由 BUSTERMACHINE 於 16-5-2008 12:51 AM 發表

但如果政府提供免息貸款俾呢行, 就會對其他夕陽/已經沒落既行業唔公平, 到時可能又會引發其他行業示威/遊行

呢樣我都明,仲一定會比人嘈,曾經睇電視講過話有個港商去杜拜搞珠寶,佢好似向港府提出過係某地搞珠寶街之類,後尾港府好似話果度要比其他夕陽工業,所以條友去咗杜拜發展佢既珠寶生意....
小弟提出咁既無可能建議,都只不過都係出於對港漫既留戀,因為我相信香港係有一批有實力既熱心漫畫家,希望可以多d渠道令佢地振興港漫
原帖由 BUSTERMACHINE 於 16-5-2008 12:51 AM 發表

我支持自由市場多d:oh:
唔得就要轉型…

打個比喻,雞蛋仔都出多幾個口味,雖然未必好,不過有賣點。
其實邊行唔使創意?
原帖由 多啦A夢遺 於 16-5-2008 12:06 AM 發表

細細個果陣睇港漫果陣已經覺得d旁白好煩,明明個畫面已經表現咗出黎,但係咪都加d解話落去,都唔知為乜
無旁白,睇得快唔係問題,只要睇得開心,十分鐘都好夠,好過成本小說咁,睇咗幾分鐘都未睇哂已 ...

若果不是旁白多,我現在的中文會差很多...:o
原帖由 mushroom 於 16-5-2008 01:22 發表

若果不是旁白多,我現在的中文會差很多...:o

但你又唔可以話因為要令人中文好而要在港漫內加旁白喎....
原帖由 BUSTERMACHINE 於 16-5-2008 01:30 AM 發表

:he: 這是沒有得改進的地方, 到小字D人就話無野睇; 始終三十頁好快睇完, 故此文字, 係好重要, 當然, 來來去去三覆被梗係死啦~~!!
好似天下咁做一本"小說既插圖",我就唔多欣賞嘞!始終漫畫媒介文字只是輔助
政府要支持香港漫畫工業, 唔剩只其他行業即刻走出黎嗌, 仲有同前幾版"歧視"話題掛鈎, 一班衛道又會走出黎話港漫點暴力 點色情, 話我等只懂迷公仔書不事生產什麼什麼的...
到時隨時搞到連半本(好睇的)港漫都無...
原帖由 BUSTERMACHINE 於 16-5-2008 01:30 AM 發表

當然...:he:
原帖由 lawliet 於 16-5-2008 08:59 AM 發表
政府要支持香港漫畫工業, 唔剩只其他行業即刻走出黎嗌, 仲有同前幾版"歧視"話題掛鈎, 一班衛道又會走出黎話港漫點暴力 點色情, 話我等只懂迷公仔書不事生產什麼什麼的...
到時隨時搞到連半本(好睇的)港漫都無 ...

我都想講這點..:$
原帖由 wpc 於 16-5-2008 08:56 發表 好似天下咁做一本"小說既插圖",我就唔多欣賞嘞!始終漫畫媒介文字只是輔助

以前咪有天下小說既..  好似文雋寫的, 找過下資料........  "馬蛇作品"
有無大大睇過, 得唔得?
漫畫只係一種表達既手法,內容先係要評論既地方,點解d人仲係咁歧視漫畫?

回覆 477# 的文章

天下最早期小說應該係丹青(早期編劇)寫,馬sir畫插圖。大大講既可能係電影小說
原帖由 wpc 於 16-5-2008 11:14 發表
漫畫只係一種表達既手法,內容先係要評論既地方,點解d人仲係咁歧視漫畫?

有同感,淨係老媽子都會成日講呢句:
咁大個人重成日睇埋呢D公仔書,打打殺殺,嘥哂D錢:64: