Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 toysfans2000 於 15-5-2008 11:20 AM 發表

而且網上好多都有得睇呢! 更加加速佢地既死亡!
不過和仔套殺道真係OK架!!幾好睇!!希望佢係一個唔拖書既主筆啦!

殺道真係近年唯一站得住腳既新書。証明除左慣性收視,市場係接受到新作。

而殺道出色係電影感,無左港漫長期被疚病的問題-旁白字。

大哥,你畫到內容又使咩再旁白?龍珠呢d大作或者好多日漫都少用旁白(有需要先用。)
睇漫畫唔係睇小說啊:what:

不過就出現港漫既致命問題…睇得快…五分鐘內ko…睇埋專欄都唔夠10分鐘…
一星期$14…10分鐘度的娛樂…有時會得到"唔抵"的回響…

漫畫家真係左右做人難:42:
原帖由 原罪 於 15-5-2008 02:23 PM 發表

殺道真係近年唯一站得住腳既新書。証明除左慣性收視,市場係接受到新作。

大哥,你畫到內容又使咩再旁白?龍珠呢d大作或者好多日漫都少用旁白(有需 ...

依家分分鐘要$15 TIM 呀!!:ar:
頭像被屏蔽
原帖由 原罪 於 15-5-2008 14:23 發表

大哥,你畫到內容又使咩再旁白?龍珠呢d大作或者好多日漫都少用旁白(有需 ...

說實在,之前和仔曾以精裝形式推出火龍,個人都很喜歡這出版模式,奈何香港本土精裝市場有限;和仔才回到薄裝市場。
原帖由 alleniverson 於 15-5-2008 03:47 PM 發表

說實在,之前和仔曾以精裝形式推出火龍,個人都很喜歡這出版模式,奈何香港本土精裝市場有限;和仔才回到薄裝市場。

呢樣野同港漫即弱不無關系。以前合訂本有人買…現在風雲合訂本都無咩人買…
馬sir都唔得…其他漫畫家可想而知…

咁出左書…書屋唔太願取。自然唔好賣。都知可以賣得下…可能已到回書期…
一係要訂…大家都明,有時d購買慾,係見到就想買。一叫訂就…:38:

發行方法如果變下。例如寄賣。可能會唔同。

例:火龍當日出…根本唔多書店入。到知好睇…已經夠期回書。好少店會keep。

原帖由 原罪 於 15-5-2008 03:53 PM 發表

呢樣野同港漫即弱不無關系。以前合訂本有人買…現在風雲合訂本都無咩人買…
馬sir都唔得…其他漫畫家可想而知…

咁出左書…書屋唔太願取。自然唔好賣。都知可以賣得下…可能已到回書期…
一係要訂…大家都明 ...

:he: 其實精裝港漫不能生存, 係因為銷售期長回錢慢, 唔關你擺賣幾耐事, 因為無特定回書期, 用乜野形式, 月刊, 週刊或雙週刊係出版社定...
:! 玉記既潮華版其實都係精裝, 但佢雙週一本, 質素有保證, 所以賣到錢...你要和仔一間細公司出本火龍要成個幾月後先有錢返, 唔執都偷笑, 所以細公司只有低頭出薄裝書...
說起精裝,大家究竟點睇?
玉記現時以$20推出潮華、潮珍版;好似都去得下書;是否表示讀者不介意付出較高價錢?
精裝期刊會否是出路?之前有大大提及$14蚊揭幾下便完;我亦有同感。
其實我不介意用$38-40購買雙周/月刊精裝.......
原帖由 alleniverson 於 15-5-2008 04:13 PM 發表
玉記現時以$20推出潮華、潮珍版;好似都去得下書;是否表示讀者不介意付出較高價錢?
精裝期刊會否是出路?之前有大大提及$14蚊揭幾下便完;我亦有同感。
其實我不介意用$38-40購買雙周/ ...

日漫要出單行本,最快到3個月。

其實如果"殺道",同"四大"你一次過睇。可以比下好多日漫。認真唔差:74: !!
因為日漫質素都下跌中:42:
原帖由 alleniverson 於 15-5-2008 04:13 PM 發表
其實我不介意用$38-40購買雙周/ ...

:he: 這種製作模式只有大公司可以做, 細公司人手, 資源都無可能應付到成百頁既製作, 所以只會得玉記咁出, 天下就睬你都傻, 穩定咁做雙週刊算, 因為有數麻...風雲合訂本只不過係小食, 你買咪買, 唔買佢都唔肉赤, 攞返內地, 海外賣...
原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:19 PM 發表

日漫要出單行本,最快到3個月。

其實如果"殺道",同"四大"你一次過睇。可以比下好多日漫。認真唔差:74: !!
因為日漫質素都下跌中:42:

:he: 無錯, 日漫都唔係本本好睇...
仲有一個問題。
好難吸收新讀者。

因為一係二手。正版既合訂本好少地方補購。
而且好多書都無出合訂本,或者出得慢…
原帖由 香港人 於 15-5-2008 04:20 PM 發表

:he: 這種製作模式只有大公司可以做, 細公司人手, 資源都無可能應付到成百頁既製作, 所以只會得玉記咁出, 天下就睬你都傻, 穩定咁做雙週刊算, 因為有數麻...風雲合訂本只不過係小食, 你買咪買, 唔買佢都唔肉赤, &# ...

唔知有無漫畫人睇呢個post呢?
我覺得討論得尚算正面。:73:
原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:21 PM 發表
仲有一個問題。
好難吸收新讀者。

因為一係二手。正版既合訂本好少地方補購。
而且好多書都無出合訂本,或者出得慢…

:p 補購反而小事喎, 直接打電話同出版社補就得...講真, 幾可會補購新書??出既時候你一係買左, 一係就唔買, 唔買就唔會補購啦...
原帖由 香港人 於 15-5-2008 04:21 PM 發表

:he: 無錯, 日漫都唔係本本好睇...

日漫於周刊連載既…好睇既好似買少見少…
月刊連載又追死人…一,二年先有一本…鬥長命…

我好驚死左都睇唔到烙印戰士結局…加爾巴直情唔好提…一定作者,或者我行左都未完:53:
原帖由 香港人 於 15-5-2008 04:23 PM 發表

:p 補購反而小事喎, 直接打電話同出版社補就得...講真, 幾可會補購新書??出既時候你一係買左, 一係就唔買, 唔買就唔會補購啦...

真係咁咩?
死亡筆記第一期你估幾多人會知佢大賣?
咪不停加數,不停再版。而且有宣傳同口碑。

但港漫係有口碑只可以搵2手。
出版社補購?真係你唔講都唔知:77: