Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:26 PM 發表

日漫於周刊連載既…好睇既好似買少見少…
月刊連載又追死人…一,二年先有一本…鬥長命…

我好驚死左都睇唔到烙印戰士結局…加爾巴直情唔好提…一定作者,或者我行左都未完:53:

:unhappy: 仲有暗黑破壞神...
原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:29 PM 發表

真係咁咩?
死亡筆記第一期你估幾多人會知佢大賣?
咪不停加數,不停再版。而且有宣傳同口碑。

但港漫係有口碑只可以搵2手。
出版社補購?真係你唔講都唔知:77:

:he: 我覺得突然彈出既漫畫一定有先兆, 因為週邊媒体實會驚死你唔知有本咁野, 大肆宣傳, 好多作品於JUMP連載已經引起海外注意(這亦是枕頭書既作用), 故此大賣...
:p 而你亦睇少左港漫既出版計算方程式, 印一定數量(當然要出版社估計自己本書會有乜水位)後, 發街時就會留意走勢, 一有風吹草動就會做野, 好似天下無力小劍仙咁, 勢頭好, 同發行會報料, 知道咁上下就會落ORDER加印...
:( 除非你好堅持好耐都唔買, 若果唔係, 好多新書都一定唔駛買二手書...
原帖由 香港人 於 15-5-2008 04:35 PM 發表

:he: 我覺得突然彈出既漫畫一定有先兆, 因為週邊媒体實會驚死你唔知有本咁野, 大肆宣傳, 好多作品於JUMP連載已經引起海外注意(這亦是枕頭書既作用), 故此大賣...
:p 而你亦睇少左港漫既出版計算方程式, 印一定數量 ...

咪得一個星期…最多兩升旗時間。
死筆你知唔知印左幾多次?出版同賣既都估唔到咁恐怖…期期新書都要加數。
唔係一間半間,係好多漫畫店都要加…要搶補書,回書。

因為買左好睇,就層壓式咁擴展開去…越賣越多,新期數同舊期數一齊去。
港漫…只有當年天下初出合訂本做得到。
我依家全部都係上網睇, 所以有得睇就睇, 冇得睇就算! :ar:
日漫市場有D唔同;起碼有漫畫店"租書"呢個配套;三幾蚊可以攞返屋企刨。
港漫最多係去十大書坊之類嘅地方坐底睇;每粒鐘都十元八塊.......

原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:40 PM 發表

咪得一個星期…最多兩升旗時間。
死筆你知唔知印左幾多次?出版同賣既都估唔到咁恐怖…期期新書都要加數。
唔係一間半間,係好多漫畫店都要加…要搶補書,回書。

因為買左好睇,就層壓式咁擴展開去…越賣越 ...

:x 咁始終港漫同日漫既客源唔同, 加印幅度都一定唔同, 呢個可以理解~~!!
:he: 我諗起當年天下, 唔知邊期印兩個封面(果陣仲賣到成十萬書), 咁結果兩個版本加賣有成廿萬, 佢之後個廣告標題話天下銷量可媲美當年中華英雄廿二萬銷數...
原帖由 toysfans2000 於 15-5-2008 04:44 PM 發表
我依家全部都係上網睇, 所以有得睇就睇, 冇得睇就算! :ar:

唔係"懶"正義…
見好睇真係俾錢買。

唔係製作人食咩?
火鳳各位點睇?

香港作者。(不過好多人以為佢台灣人,或者日本人:42: .....一聽到係香港人…立即:62: _

原帖由 toysfans2000 於 15-5-2008 16:44 發表

呢個亦都係電腦化、多元化娛樂對漫畫嘅冲擊
原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:51 PM 發表
火鳳各位點睇?

香港作者。

人人話好睇,個人唔係咁鐘意:x
原帖由 煙花 於 15-5-2008 04:52 PM 發表

我意思係點解呢本書都幾賣得?
咪香港書。
都算精裝…

點解?
買都唔會買了, 一來屋企冇位, 二來可以問人惜! 始終漫畫只係其中一樣既娛樂!
原帖由 煙花 於 15-5-2008 04:52 PM 發表

陳某!!
原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:54 PM 發表

我意思係點解呢本書都幾賣得?
咪香港書。
都算精裝…

點解?

:he: 喺得東立出, D人就唔當係港產野...而且可以去到日本出書, D人自己會留意...
:oh: 但我本人無乜興趣睇...
原帖由 原罪 於 15-5-2008 04:51 PM 發表
火鳳各位點睇?

香港作者。(不過好多人以為佢台灣人,或者日本人:42: .....一聽到係香港人…立即:62: _

:Q