Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 原罪 於 13-5-2008 05:47 PM 發表
[quote]原帖由 alleniverson 於 13-5-2008 05:36 PM 發表
重有冇大大睇瑞新、牛佬

我有睇瑞新我覺得ok(我是近百幾二百期開始睇...)

先講缺點:誇張啦 ...

覺實,一路以黎,小弟都對瑞新、牛佬既作品無性趣,可能係覺得畫功幼亂,但係有次係朋友屋企無野做,攞咗佢d古惑仔睇,發覺穚段都幾易產生共鳴,不過都係斷斷續續睇,由陳浩南屋企人比0靚坤燒死,打完0靚坤,打埋烏x之後就無睇,心諗,若果佢畫得靚d,我應該都會比錢買黎儲
[quote]原帖由 多啦A夢遺 於 14-5-2008 01:46 AM 發表

覺實,一路以黎,小弟都對瑞新、牛佬既作品無性趣,可能係覺得畫功幼亂,但係有次係朋友屋企無野做,

當牛佬前排出左個好長既檑台賽…我就無睇了(我都斷斷續續睇)…雖然打得都算真實(牛佬好似有學拳...)
不過出黎行既mk仔有幾多咁好心機練功夫?:(

呢個時候,朋友隊本火武過來…仲精選埋d對白黎毒我:he: 都幾過癮…就咁佢三本作品都有睇。

靚…我覺得合格,而且比起一d武打港漫d衫同景都算仔細…呢樣我覺得做得幾好…
至於意識好無…我覺得成年人自己識分…如果一本書咁易教得壞…呢個人都…

原帖由 原罪 於 14-5-2008 01:55 AM 發表
[quote]原帖由 多啦A夢遺 於 14-5-2008 01:46 AM 發表

覺實,一路以黎,小弟都對瑞新、牛佬既作品無性趣,可能係覺得畫功幼亂,但係有次係朋友屋企無野做 ...

本野入面都真係有唔少社會陰深一面既人生折理,有時睇到佢畫d人擔住支煙吞云吐霧又畫得幾入木三分,呢樣又唔可以抹殺,至於意識問題,各人有唔同尺度,好難介別,不過對小弟黎講,自己都唔係咩新鮮羅白皮,本野根本教壞唔到我,覺得好睇就ok
另外想講講既係,外界長年對港漫都好似帶有有色眼鏡去睇,但係係麗的年代既兒童節目入面,曾經播過玉郎既如來神掌漫畫,配哂音去講對白,同製造打鬥聲,都幾搞笑同突破
原帖由 多啦A夢遺 於 14-5-2008 02:10 AM 發表

本野入面都真係有唔少社會陰深一面既人生折理,有時睇到佢畫d人擔住支煙吞云吐霧又畫得幾入木三分,呢樣又唔可以抹殺,至於意識問題,各人有唔同尺度,好難介別,不過對小弟黎講,自己都唔係咩新鮮羅白皮,本野根本 ...

當年學校試過連叮當都收左我:@ ~(當年廣告話老師見到都唔收…:die: )
可能大雄呢條友真係太壞…:cool:
漫畫被歧視…又點止港漫…
不過我覺得後生既覺得港漫老套而令新血減少先係死症…
咁多位大大早晨~:65:
不知不覺講到意識同港人對漫畫的睇法
古惑仔等"江湖書",  橋, 我都覺得好睇.近來成班洪興打到去台灣 扭政治橋, 真的不錯
意識, 人地都印明18歲以下不可觀看, 外人(無睇開漫畫的)並未真正了解內容, 講到尾都係歧視
:67:
原帖由 多啦A夢遺 於 14-5-2008 01:41 AM 發表

主角大多一臉正氣,侷限咗係個框框,無乜機會發揮,所以反而會幾鐘意小龍,條友以前係舊著打親都輸,又成日比人捉咗去做人質,成日掛住同仙兒係一齊,似番個正常人,無記錯既話,四小將開頭都係扒手, ...

哈哈! 漫畫入面d人不嬲都唔愁冇錢洗, 你睇下佢地坐飛機當答 '叮叮' 就知啦, 機票平呀!!
話時話! 佢地成斑都唔洗讀書, 又唔洗做野!! 但係點解識咁多語言呢, 又日文,又韓文,又泰文! 哈哈(笑)
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... &extra=page%3D1
停買心愛的玩具, 損少少給四川人民
各大大: 剛看無線特別節目, 四川人民雖要我們的幫助,
可以停買一件玩具, 將金錢捐贈他們嗎?? 積少成多.

Douglas:  Please donate the amount to the following charity associations if necessary!  Thx all bros support first!

宣明會  http://www.worldvision.org.hk/appeal/Sichuan/emer_frame.html
紅十字會  http://hk.news.yahoo.com/080513/12/2tvth.html
紅十字會銀行戶口號碼
http://hk.news.yahoo.com/080513/12/2tvth.html
香港紅十字會中國賑災基金戶口
    * 匯豐銀行:567-650-155-016;
    * 恒生銀行:267-175-123001;
    * 中國銀行:806-0000-1617 或
    * 東亞銀行:514-40399-663

Post Offices are also welcome for donation!
:64: 傾緊漫畫經既咁多位大大, 有時間攞小小漫畫書錢去捐俾四川同胞吧:64:
岩岩響網上睇「古惑仔」,睇左50期左右,
(臨老先睇......)
暫時得出幾個評語.
畫功勁差,誇張脫離現實,成日印錯字,真係會教壞人.
總括尼講佢係樣樣都唔得,劣作一本.
但劣作竟可以令丙叔睇左50期...
因為佢有d令人想追落去既原素同緊湊.
好似臭豆腐咁,神憎鬼厭,但偏偏接受到既人會愛上佢,見到會買尼食.
原帖由 路人丙 於 14-5-2008 10:25 AM 發表
暫時得出幾個評語.
因為佢有d令人 ...

我對古惑仔呢類江湖仇殺真係完全冇興趣:26:
我都係鍾意武俠故事:67:
原帖由 基拉 於 14-5-2008 10:29 AM 發表

我對古惑仔呢類江湖仇殺真係完全冇興趣:26:
我都係鍾意武俠故事:67:

古惑仔係呢個社會已經超級黑人僧!!
仲要比錢睇呢D書! NO WAY啦!!
原帖由 原罪 於 14-5-2008 02:23 AM 發表

當年學校試過連叮當都收左我:@ ~(當年廣告話老師見到都唔收…:die: )
可能大雄呢條友真係太壞…:cool:
漫畫被歧視…又點止港漫…
不過我覺得後生既覺得港漫老套而令新血減少先係死症…

我細果陣,都比人收個本漫畫王,果期仲送小魔神貼紙.....
漫畫受歧視,嚴格黎講係地區文化問題,係日本相信唔會受歧視,其實反而係話睇港漫受歧視吧...
畢竟,港漫題材狹窄已困擾多年,但係係武俠英雄發展上又技窮,要熱血又唔夠人熱血,感染震憾感又行貨,最耍家既元素都睇到悶,難怪咁多人放棄

原帖由 toysfans2000 於 14-5-2008 09:50 AM 發表

哈哈! 漫畫入面d人不嬲都唔愁冇錢洗, 你睇下佢地坐飛機當答 '叮叮' 就知啦, 機票平呀!!
話時話! 佢地成斑都唔洗讀書, 又唔洗做野!! 但係點解識咁多語言呢, 又日文,又韓文,又泰文! 哈哈(笑)

咁又係,呢樣野就無謂深究,不過諗住佢會比個行d既理由,話佢地中六合彩都好掛hahaha

原帖由 路人丙 於 14-5-2008 10:25 AM 發表
暫時得出幾個評語.
因為佢有d令人 ...

雖則唔食臭豆腐,但係呢個比喻我諗相當正確,一位朋友由細睇港漫大,龍苦門、醉拳、如來神掌、玉郎漫畫、壽星仔、中華英雄、少林奇星等等,差唔多本本買,到後期都係cut淨江湖書,可見臭豆腐真係有過人之處
港漫工廠式生產其實亦是一個導致衰落的主因,一大班人跟住個稿攪風位,頭髮,陰影,衫紋,面相,背景...等等,投放這麼多人力物力來做這些視覺效果,隨了畫面仔細非常之外,根本就是弊多於利!!
來看港漫那千篇一律的人物造型,基本上每本港漫的面相都係倒模一樣,好像一兩本最高銷量嘅書牽住整個行業走,你玩兵器我又玩,誓要做爛個市....
新手入行要做學徒攪唔知幾多年風位,頭髮........到最後又係畫番同一樣嘢出黎,對一個創意無限嘅後生仔,相信絕對會卻步.
睇番日本,主編真係一手包辦,助理亦只是聊聊可數,這樣真功夫及創意亦隨之誕生,每人有每人的風格,故事,當然良莠不齊,但起碼百花齊放,題材不絕!!!而漫畫集數亦不會太多,故事不會經常拖拉,新讀者亦可隨時加入.

到現在港漫只有彩色武打, 其他的已沒有了,就像美漫一樣只有英雄漫畫一樣,要看其他就只有捧日漫場,沒有誰對誰錯,只有銷量能反映一切,香港勝在什麼漫畫也能買到,只希望港漫能在將來另有一番新景象!!!

P.S.亦希望一班非主流嘅同人誌漫畫家嘅聲音日益壯大,為港漫爭番口氣!!!
個人幾buy江湖書。
其實牛佬喺鄺氏年代已經開闢武打以外的另類書種;較有年資的讀者應有機會聽/睇過一本叫"愛情故事"的漫畫。以歡場為背景,女主角為劇情重點人物(牛佬將比分類為軟性書)。
在"古惑仔"以前,牛佬曾創作"江湖大佬"一書;如果各位認為"古惑仔"教壞人,"江湖大佬"只比"古惑仔"更盡。
"江湖大佬"賣點係用真實江湖作背景,使用真人名、社團名稱、術語;利用真人真事改編;穿插江湖傳聞。
而盛傳牛佬被有背景人士上門找晦氣正是"江湖大佬"時期。
及後牛佬自資出版後已大幅收歛。
原帖由 alleniverson 於 14-5-2008 11:39 AM 發表
個人幾buy江湖書。
其實牛佬喺鄺氏年代已經開闢武打以外的另類書種;較有年資的讀者應有機會聽/睇過一本叫"愛情故事"的漫畫。以歡場為背景,女主角為劇情重點人物(牛佬將比分類為軟性書)。
在"古惑仔"以前, ...

教壞人係指個「意識」.
:shy: :shy:
原帖由 路人丙 於 14-5-2008 11:59 AM 發表

教壞人係指個「意識」.
:shy: :shy:

你唔教都壞架啦:34: