Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

ben1982 發表於 29-12-2021 03:36 PM
咁SRX咪重大獲.......入唔入好?? 千值真係冇錢買

食玩一向貴過普通模型好多喎, 呢隻比例唔細以為可以平玩係諗多咗, 亦唔合乎笨大性格

同埋魂限即係要搶啦, 仲要搶兩次咁多, 只會更加小人可以齊一套

笨大一路拖住唔公佈太多資料同售價我覺得只係想打擊老千銷量
紫月葵 發表於 29-12-2021 02:07 PM
話說講起SMP嘅膠料強韌程度,尋日我拎番好耐冇掂過嘅電童凰牙出嚟,就發覺大腿左右旋轉同平舉都異常地鬆 ...

所以砌既時候我都會磨少少啲關節
keroro-1972 發表於 29-12-2021 04:30 PM
食玩一向貴過普通模型好多喎, 呢隻比例唔細以為可以平玩係諗多咗, 亦唔合乎笨大性格

同埋魂限即係要搶啦 ...

千值QC真係一般, 如果要求高更加接受唔到.
模型平一半, 又可以砌.

唔清楚,擺埋咗好耐冇理過佢哋,似係自然裂開咗,因爲期間我連企都冇比佢哋企過
ben1982 發表於 29-12-2021 03:36 PM
咁SRX咪重大獲.......入唔入好?? 千值真係冇錢買

SMP d膠由第一隻到最新一款都係用緊廢膠料
eddiem249 發表於 29-12-2021 05:03 PM
所以砌既時候我都會磨少少啲關節

歸根究底,都係呢條line中意用廢膠料嘅問題,通病嚟...
紫月葵 發表於 29-12-2021 10:59 PM
歸根究底,都係呢條line中意用廢膠料嘅問題,通病嚟...

我有無敵超人,斷空我,GGGG,天威,勇者指令,剛力合體,隻隻執件無縫上灰上色,我一隻都無事

係砌嗰時明知太實都用爆力迫入去,久而久之就會迫爆

玩開成品又無砌野能力既真係唔好去玩SMP,無謂浪費金錢又勞氣
eddiem249 發表於 29-12-2021 11:42 PM
我有無敵超人,斷空我,GGGG,天威,勇者指令,剛力合體,隻隻執件無縫上灰上色,我一隻都無事

係砌嗰時 ...

你好彩,smp用嘅膠太弱,百獸戰隊網上見到超多災情同埋我嗰時砌完都玩過好一排都冇事,係啱啱拎番出嚟先忽然發覺佢爆咗

我只係覺得, 原本幾十蚊有一盒既盒蛋, 而家幾左幾百蚊, 什至炒到幾千, 真係買唔落手...
另一個重點同其他師兄講既一樣, 佢D 膠真係唔多掂...

紫月葵 發表於 29-12-2021 10:56 PM
唔清楚,擺埋咗好耐冇理過佢哋,似係自然裂開咗,因爲期間我連企都冇比佢哋企過 ...

好多廠商轉由大陸生產就差咗好多 個人經驗 廿年前初版魔動王買日版 玩咗幾年都無事 後來出大陸版我追返幾款 點知關節d軟膠件無幾個月就十粒爆咗五粒
早十年戰隊食玩又係 跟日本播劇做的第一版日版好好地 後來香港播 而買出街大陸做的版就有好多鬆緊不均問題
紫月葵 發表於 30-12-2021 11:57 AM
你好彩,smp用嘅膠太弱,百獸戰隊網上見到超多災情同埋我嗰時砌完都玩過好一排都冇時,係啱啱拎番出嚟先忽 ...

我啲食玩全部素組又無爆到喎, 不過我係完全唔會玩只係站屍

我連身都唔會變因為分咗體實在太細粒唔知似乜? 全身都好似有破洞見到都唔開胃

TWITTER YOUTUBE 都極小見日本仔同食玩上色或者改造膠料應該係有啲問題
紫月葵 發表於 29-12-2021 10:56 PM
唔清楚,擺埋咗好耐冇理過佢哋,似係自然裂開咗,因爲期間我連企都冇比佢哋企過 ...

唔止食玩, 我部分bandai模型都係咁, 剛砌好時好正常但擺左一排最近拎翻上手全部好鬼鬆, 但睇落又好似無爆咁
keroro-1972 發表於 30-12-2021 02:20 PM
我啲食玩全部素組又無爆到喎, 不過我係完全唔會玩只係站屍

我連身都唔會變因為分咗體實在太細粒唔知似乜 ...

有小小可惜,難得有廠商肯出變形版本,但奈何材料唔襟操勞
hong1971 發表於 30-12-2021 01:48 PM
好多廠商轉由大陸生產就差咗好多 個人經驗 廿年前初版魔動王買日版 玩咗幾年都無事 後來出大陸版我追返幾 ...

舊時d玩具日版真係各方面都有好明顯嘅優勢,但而家已經冇呢支歌仔唱
yugi 發表於 30-12-2021 02:28 PM
唔止食玩, 我部分bandai模型都係咁, 剛砌好時好正常但擺左一排最近拎翻上手全部好鬼鬆, 但睇落又好似 ...

可能真係要睇下係邊條line,好似戰隊機械人食玩,都係用abs膠,仲要對比之下平好多,但不得不佩服佢真係經得起反覆把玩