Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

關節變鬆可能是冷縮熱脹問題,連Metal build都逃不過此命運,現代玩具設計講求美形,精緻,耐玩度似乎放到最尾,當廠家隔一排就會出改良版,就不會預大家玩到幾多年,所以玩家都要改變心態,一是棄坑,一是預了玩具是短暫消耗品
我估好多人應該無同組合式模型鬆筋

八十年代中開始出現唔須要膠水模型我因為唔肯定遲啲會唔會上色, 為咗可以容易啲分番開件件係會整鬆個柱位

可能習慣咗我係好小一嘢直接拍入去. 試到鬆到某程度覺得OK先拍實佢
waiwaiwai326 發表於 30-12-2021 11:00 PM
關節變鬆可能是冷縮熱脹問題,連Metal build都逃不過此命運,現代玩具設計講求美形,精緻,耐玩度似乎放到最尾, ...

所以我好欣賞變形金剛,無論係官方定第三方,大部份都識得各部份使用適當嘅材料去應付比Z高達更複雜嘅變形,而且仲係襟玩唔易爛,有d更強嘅甚至可以兼顧埋高可動性添,相反望番過去十年嘅日本廠,由bandai到千值練,成日都出問題或好易玩爛嘅,再唔係就好似隻最兇合神咁誠意欠奉,但價就好似黨鐵咁不停加
keroro-1972 發表於 31-12-2021 08:39 AM
我估好多人應該無同組合式模型鬆筋

八十年代中開始出現唔須要膠水模型我因為唔肯定遲啲會唔會上色, 為咗可 ...

先假設你呢個推測係正確嘅,而喺依家bandai嘅模型技術已經咁成熟,高達系列gunpla已經捨棄咗呢種過時嘅方式,採用咗更高級嘅組裝方法,smp反而走番舊路,咁其實都幾退步下,仲要smp定價係貴過gunpla好多下…
紫月葵 發表於 31-12-2021 04:52 PM
先假設你呢個推測係正確嘅,而喺依家bandai嘅模型技術已經咁成熟,高達系列gunpla已經捨棄咗呢種過時嘅方 ...

只係個人習慣, 唔係突然諗起連自己都唔記得

佢軟膠關節都無已經遇咗唔襟玩,
紫月葵 發表於 31-12-2021 04:52 PM
先假設你呢個推測係正確嘅,而喺依家bandai嘅模型技術已經咁成熟,高達系列gunpla已經捨棄咗呢種過時嘅方 ...

我同意呢位師兄講法 睇得到笨大主力既模型係有進步既 但食玩果d仲係二三十年前d技術 當你砌完想打磨補夾口時 你就會媽义到九彩 什至放棄
keroro-1972 發表於 31-12-2021 07:37 PM
只係個人習慣, 唔係突然諗起連自己都唔記得

佢軟膠關節都無已經遇咗唔襟玩, ...

先唔好話唔耐玩, 高達轉晒硬膠關節後扭都扭得唔自在每一下都要就住根本已經唔可以話玩
其實呢個系列就係勝在咩都肯出又出得幾快,食玩都係素組擺吓算啦
newnov 發表於 1-1-2022 06:40 PM
其實呢個系列就係勝在咩都肯出又出得幾快,食玩都係素組擺吓算啦

但佢唔係食玩價格
紫月葵 發表於 1-1-2022 10:59 PM
但佢唔係食玩價格

SO? 一條LINE不停有新產品,證明有市場笨大又賺到錢

貴?當合金既SRX連R GUN 要成5-6千,SMP千幾又算咩?

食玩係個名啫,咩合金咪又係膠多過鐵,用嗰啲合金關節咪又係爛

我已經唔多買合金轉晒去玩SMP,你當首辦咁執件同上油,組合前磨下啲關節,係一啲事都無
eddiem249 發表於 1-1-2022 11:09 PM

貴?當合金既SRX連R GUN 要成5-6千,SMP千幾又算咩?

食玩係因爲要交嘅税比模型少
eddiem249 發表於 1-1-2022 11:09 PM

係呀,真係要當佢係手辦咁玩,難得有條line出可變形嘅角色,但素材唔容許佢嘅變形可以玩得順手...浪費咗囉,就算唔計個價錢

諗下網上災情,百獸戰隊係點爛法,唔係任何複雜位,只係好普通嘅插樁,唔係個圈被逼爆(因爲個變形係預留要拔出分體嘅),而係枝插樁斷咗

仲有一點,一條LINE不停有新產品,唔係證明有市場,至少係笨大身上未必適用
睇下數碼暴龍手環,硬件同軟件,包括個app線上模式都比人#到hihi,好多人棄咗坑,dim卡長期賣唔晒,第一日已經減價促銷,笨大都仲係可以繼續出新,前排仲舊酒新瓶,出鹹超手環拉打手環
紫月葵 發表於 1-1-2022 11:21 PM
係呀,真係要當佢係手辦咁玩,難得有條line出可變形嘅角色,但素材唔容許佢嘅變形可以玩得順手...浪費咗 ...

樁柱斷,一支手鑽,一條膠條,一支AA膠,大部份都可以解決到,唔使去葵涌
eddiem249 發表於 1-1-2022 11:40 PM
樁柱斷,一支手鑽,一條膠條,一支AA膠,大部份都可以解決到,唔使去葵涌 ...

唔係個個玩家都識呢~