Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

eddiem249 發表於 2-1-2022 12:46 AM
笨大啲柱唔係3MM就4MM,模型鋪就有3MM膠條賣,3MM鑽頭又有,一把手鑽鑽個2.9MM洞,磨少少再用AA膠痴,真 ...

唔係難唔難既問題,我買盒模型番來就咁砌係唔得既,係要買額外既野整落去先得?
盒模型買番來應該基本可組合,我仲要因為佢用廢膠而去展示自我應力去攪番點佢?

唔係掛.........
紫月葵 發表於 31-12-2021 04:44 PM
所以我好欣賞變形金剛,無論係官方定第三方,大部份都識得各部份使用適當嘅材料去應付比Z高達更複雜嘅變 ...

官方變形金剛MP都死唔少,尤其近年出的,貴如MP44都膝關節出事
redfish 發表於 2-1-2022 08:05 PM
官方變形金剛MP都死唔少,尤其近年出的,貴如MP44都膝關節出事

bandai、千值練等等成品都係咁,所以成品又好模型又好,都係一樣,硬要區分話某一邊唔會明白另一邊嘅,根本就係笑話
雖然而家新出嘅比例靚好多, 但又換件又易甩又剩, 有時真係好佩服當年Takara勇者同藍星人系列, 比例同可動係差d, 但粗玩真係一流, 係俾小學生玩都唔易爛嘅級數, 仲唔駛點換件「完全重現」動畫合體同變形方法
Takara舊版時不時變形分體合體扭下佢都冇壓力, 新版又要摷番d替換件出嚟又要小心扭, 通常變完一次就會屍站display...
redfish 發表於 2-1-2022 08:05 PM

老變這類就完全變到唔知點變,但笨大的食玩或高達的變形就....
其實點唔BUY或者有缺點, 好多人都會訂. 應該一出就爆QUOTA.
1. 機戰名作
2. OG 原創機
3. 千記個隻太重身, 同之前師兄發現大脾同小腿接合位可能有問題
4. 笨大係睇住千記隻合金黎食
yugi 發表於 2-1-2022 06:20 PM
原來閣下以為自己有能力修補就買件先天設計有問題的東西都覺得間廠無問題, 失覺晒 ...

呢條友係咁, 成日係D 合金/成品POST 度話模型點點點好, 唔係話玩模型唔好, 而係我有錢都要有時間有技術玩先得嫁
kennethli 發表於 3-1-2022 12:48 PM
呢條友係咁, 成日係D 合金/成品POST 度話模型點點點好, 唔係話玩模型唔好, 而係我有錢都要有時間有技術玩 ...

原來有前科㗎啦?
本來因爲唔係玩開模型,見佢又講到自己係模型人,好似好叻咁,諗住請教下佢,點知問親嘅佢都答唔到~
kennethli 發表於 3-1-2022 12:48 PM
呢條友係咁, 成日係D 合金/成品POST 度話模型點點點好, 唔係話玩模型唔好, 而係我有錢都要有時間有技術玩 ...

所以我早就放棄砌模型,就係因為冇時間`冇技術`冇工具`冇精神`有老花…………還是萛了吧!!@@~
紫月葵 發表於 3-1-2022 03:04 PM
原來有前科㗎啦?
本來因爲唔係玩開模型,見佢又講到自己係模型人,好似好叻咁,諗住請教下佢,點知問親 ...

答你都唔會去造,無謂浪費閣下時間

以前D玩具好少用電腦設計,變形設計比較直接簡單,現在高級玩具經常計得太盡,變形設計複雜,部件好多時都整到又碎又幼,關節位有時過一排就自裂,例如千值隻機甲創世綠色電單車,部份用左POM都照爆,藍色車好似調整過,無死得咁勁
darkfreedom 發表於 2-1-2022 09:03 PM
雖然而家新出嘅比例靚好多, 但又換件又易甩又剩, 有時真係好佩服當年Takara勇者同藍星人系列, 比例同可動係 ...

因為現在玩具的玩法有點變質, 不是為了把玩樂趣, 而是為了做爆地,有型動作, 之後影相放上ig, 用like來攞滿足感
eddiem249 發表於 3-1-2022 04:04 PM
答你都唔會去造,無謂浪費閣下時間

首先,你又知我冇做或唔識做?定係你覺得人地會唔會做一定要同你交待?
而更重要嘅係,幾個ching都係問你呢個咁撐smp嘅模型人點解smp咁易爛,而唔係問你點做事後處理喎,兩樣嘢都唔啦更嘅,你唔會係有認知障礙掛?
[b].                   [b]

唔好理佢,大家都唔係響同一個層面去傾,你講A,佢講B, 無需要講落去。

問非所答嘅功力拍得住正苦  發表於 4-1-2022 07:35 PM