Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

johnny0083 發表於 7-1-2022 09:19 AM
其實好認同你所講,真係有人鍾意答非所問,求其答當答左,我自己有玩成品,亦有自己上色砌模型,佢地講D方法係 ...

最近成日玩街霸手機,常常聽到‘KO"呢一句話。’
ygat2005 發表於 8-1-2022 10:43 AM
技術性擊倒,一招 KO。

個比喻係完全錯,你買層樓,買既係成品,比既錢已經包咗建築費(組裝費),成品有問題,組裝得唔好,當然係叫生產者負責

你買盒未組裝既模型,如果砌嗰時發現組合得唔好,又多水口,又緊,咁你可唔可以素組完之後投訴笨大叫佢回水?唔得,這是現實

咁點算?咪自己解決囉,一係唔好買

唉,所以我咪話都唔知早一日有條做乜出嚟做炸兩,明明某某人話無興趣同我哋呢啲唔同層次人討論,佢又真係收咗口幾日,今日都迫咗某某人反口都要出嚟還口,佢或者出發點唔係咁衰,就係好心做壞事囉。。。

條友有認知障礙,當佢on9仔咁無視就得  發表於 9-1-2022 09:33 AM
eddiem249 發表於 8-1-2022 02:17 PM
個比喻係完全錯,你買層樓,買既係成品,比既錢已經包咗建築費(組裝費),成品有問題,組裝得唔好,當然係叫生產 ...

師兄, 又唔係咁講, 起樓都係用組裝件, 唔再係磚頭一舊舊咁砌.
組件有事, 建築商都會要求供應商負責.
但砌得模型解決到問題不足就可以. 你可以到時分享解決方法, 會正面好多!!
eddiem249 發表於 8-1-2022 02:17 PM
個比喻係完全錯,你買層樓,買既係成品,比既錢已經包咗建築費(組裝費),成品有問題,組裝得唔好,當然係叫生產 ...

又不一定 只係模型大多在膠料問題都可以磨磨補補 同模型界玩家大多都自行解決
如成員合金方面自行解決的人少 什或無法解決 所以投訴既人多
呢個現象令人以慣性咗 再加上模型同合金既價值差咁多 如你買豪宅都叫師傅跟足d 住公屋個師傅整到無漏水就算啦 (比喻唔啱勿插)
無晒聲氣既
冇咁快啦,笨大一定睇住千值黎#打
會唔會快過千記齊人呢
我覺得機會都幾大
Vince 發表於 20-5-2022 10:13 AM
會唔會快過千記齊人呢

No.101 隻勇者特急都排到10月予定,SRX分3SET出,我覺得應該冇咁快o既
強襲 發表於 20-5-2022 10:40 AM
No.101 隻勇者特急都排到10月予定,SRX分3SET出,我覺得應該冇咁快o既

但 Bandai 有本事一出出晒 2 set,一套通版,一套魂限。

https://bandaicandy.hateblo.jp/entry/20220520_smp

合体した状態のSMP・SRXを監修しました。デカい! ギミックがとんでもない! 下の写真は、原型の一部写真です
https://twitter.com/TakanobuTera ... REarHmYOGwK7ftZ8hig

Vince 發表於 20-5-2022 10:46 AM
但 Bandai 有本事一出出晒 2 set,一套通版,一套魂限。

我認同喎 1個月1套smp 特急10月 呢套前d 咪可能7至8月出街囉
hong1971 發表於 20-5-2022 09:15 PM
我認同喎 1個月1套smp 特急10月 呢套前d 咪可能7至8月出街囉

FGGG,大馬神 6月
百獸伊卡洛斯,大紅獅王 7月
創聖のアクエリオン,古代牙吠王9月
特急 10月

唔係話冇可能,呢條LINE差唔多每月都有嘢出,睇返往績大部分SMP由開訂到發售日通常都要4-5個月.