Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

eddiem249 發表於 2-1-2022 01:21 AM
SMP又唔係成品,砌模型唔通就只係剪件砌埋佢?玩LEGO咩

唔識/唔想學無所謂,去玩成品囉,但係唔好用成品 ...

乜砌模型仲要預埋佢本身組合設計有問題要幫佢鑽洞加柱?
紫月葵 發表於 2-1-2022 10:35 AM
話說我前排搵返隻年代久遠嘅bb戰士ZZ出黎砌,呢盒嘢都唔記得幾多年前,冇打磨水口冇剩,但求砌得開心玩得開 ...

BB戰士想佢爛,除非掉落街。
yugi 發表於 2-1-2022 11:41 AM
乜砌模型仲要預埋佢本身組合設計有問題要幫佢鑽洞加柱?

爛咗就由得佢掉咗佢?
eddiem249 發表於 2-1-2022 01:20 PM
爛咗就由得佢掉咗佢?

人哋而家係問買模型係咪就要預佢本身組合設計一定有問題,而唔係爛咗之後點處理,兩個問題嚟㗎喎
紫月葵 發表於 2-1-2022 01:23 PM
人哋而家係問買模型係咪就要預佢本身組合設計一定有問題,而唔係爛咗之後點處理,兩個問題嚟㗎喎 ...

聽過假組未?假組完拆番開拆爛大有人在,係你地玩開成品素組唔留意啫
eddiem249 發表於 2-1-2022 01:30 PM
聽過假組未?假組完拆番開拆爛大有人在,係你地玩開成品素組唔留意啫

既然拆番開係咁多人試過拆爛,即係話佢本身個設計就唔係預你咁做,咁點解你哋仲要明知山有虎,偏向虎山行?
同埋smp個結構應該都唔係比你玩假組,事實上如百獸,反而係"佢設計好比你咁做"嘅地方爛,咁呢個又係點解?
紫月葵 發表於 2-1-2022 01:36 PM
既然拆番開係咁多人試過拆爛,即係話佢本身個設計就唔係預你咁做,咁點解你哋仲要明知山有虎,偏向虎山行 ...

唉,同啲成品人討論模型真係浪費時間
個個素組架?噴油噴邊度遮邊度唔使試位唔使plan 既?

你唔識整,淨係話膠料差易爛,用少少心機手藝就可以解決既問題就講到好似生產5G晶片咁困難

eddiem249 發表於 2-1-2022 01:30 PM

講緊正常組合設計有問題無端端又講拆開乜事, 邊隻模型的說明書有教你組完再拆翻開?
eddiem249 發表於 2-1-2022 01:51 PM
唉,同啲成品人討論模型真係浪費時間
個個素組架?噴油噴邊度遮邊度唔使試位唔使plan 既?

玩模型本來就至少有兩種人,一種係按說明書齋啪(呢種人會佔大多數),另一種就好似你咁會做加工製作(呢種主要係會上色甚至會改造),第一種人本來就無咩製作技巧,當然係說明書叫你點砌就點砌啦,但係呢套SMP真係唔少呢啲製作白咭講要大力金剛指先砌得到,甚至無故斷關節,咁你都覺得係玩家自己攞嚟?啪唔入唔識打磨下係無知?說明書無咁教喎,點解仲要加工咁麻煩?我砌第二啲模型都唔洗,咁係SMP出得差定係我白痴唔識砌先?點解唔可以係笨大應該照顧齊呢兩種人,齋啪又玩得開心,高楷玩家又改得開心先?再講現代笨大啲模型放棄用軟膠做關節,膠料偏軟令磨損快又係事實喎,舊果啲因為有軟膠真係耐玩好多
yugi 發表於 2-1-2022 03:21 PM
講緊正常組合設計有問題無端端又講拆開乜事, 邊隻模型的說明書有教你組完再拆翻開? ...

原來唔係扮既,原因真係唔識....

你說得對,完
紫月葵 發表於 2-1-2022 01:36 PM
既然拆番開係咁多人試過拆爛,即係話佢本身個設計就唔係預你咁做,咁點解你哋仲要明知山有虎,偏向虎山行 ...

如果無估錯smp 應該係因為成本而為咗用較少分件還原變形結構而簡化關節。
而為咗令砌好之後唔易掉件,smp 關節通常用兩種方法防止鬆散:
1用圓柱塞落六邊形孔位,能夠保證實淨
2在柱位前端整多一圈凸起,裝好後卡住洞口。
這兩種設計都優化了素組玩的體驗,但係就難為了假組的人。
另外smp 的開模精度時好時壞,有時仲差過翻模的mg 。
其實最抵鬧都係smp
收咁貴,又唔夠誠意
以成品標準來看:玩落手感唔算好,塗裝根本無法被接受,唔算貴但質素參差
以模型標準來看:有時要用大力金剛指,分件不足無法完美分色,比正常模型貴,又唔大隻
對我來講,smp 只係補足冷門角色的途徑,如有更好選擇就會skip 。
其實問題主要係出在bandai,佢每每只係想賺到最盡,用最少工序,最少及最平的物料,去賺取佢最大的成本效益,喜歡玩具的買家,只能考慮,依件系列產品,會否市面上只能有佢的產品,市場是否沒有其他代替品、價錢等,來決定買或不買
eddiem249 發表於 2-1-2022 04:40 PM

你說得對,完

原來閣下以為自己有能力修補就買件先天設計有問題的東西都覺得間廠無問題, 失覺晒

笑咗>w<  發表於 2-1-2022 07:00 PM
eddiem249 發表於 2-1-2022 04:40 PM

你說得對,完

笨大的產品有問題就笑別人不會打銅柱~~不會整不會修
千值的產品有問題為什麼不叫別人修???
閣下真是神邏輯~~小弟我好生佩服!!