Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

yugi 發表於 2-1-2022 06:20 PM
原來閣下以為自己有能力修補就買件先天設計有問題的東西都覺得間廠無問題, 失覺晒 ...

坦白其實係小問題的話有改模型底o既人反而會覺得係樂趣, 磨裝柱接裝柱呢D根本唔係問題黎...
我諗應該等同識改車果D都唔會太介懷D新車有先天設計毛病, 反正買番黎都一定改到7彩
mpp025 發表於 2-1-2022 06:09 PM
其實問題主要係出在bandai,佢每每只係想賺到最盡,用最少工序,最少及最平的物料,去賺取佢最大的成本效益 ...

你咁誇讚笨大? 問過鞋之寶未?
nobita16 發表於 6-1-2022 08:05 PM
唔係分唔分享的問題, 而係大6廠技術同機器同用料同笨大自己日本生產廠比仲有好大距離, 所以高達模型搞得 ...

感覺唔係廠問題,易爛的smp 最主要係用料同埋設計問題,用料差似係成本問題。
不可否認上面啲廠的技術同B記日本工埸比仲有一大段差距,但係上面近期出嘅原創模型無論係組合度定係設計都有一定水準(至少比一部分smp 質素好)。
這反向證明smp 越來越衰係因為無心
Dancougaproto 發表於 2-1-2022 05:02 PM
其實最抵鬧都係smp
收咁貴,又唔夠誠意
以成品標準來看:玩落手感唔算好,塗裝根本無法被接受,唔算貴但質 ...

砌模型要用工具的, 你真係以為一個指甲鋏可以行天下咩... 塗裝唔接受自己學玩埋上色啦, 模型塗裝都係砌模型
其中一門學問黎ga... 貴就唔駛講喇, 我覺得係貴到PK 添...

我只係代入玩成品的玩家角度去睇smp 。以我所知都有唔少原本淨係玩成品的人玩smp ,呢段野重點唔係上唔上色,而係想表達SMP定位唔上唔落⋯⋯⋯  發表於 6-1-2022 11:36 PM
nobita16 發表於 6-1-2022 08:26 PM
你咁誇讚笨大? 問過鞋之寶未?

這個是我所見所聞,你就算不認同,我也沒有辦法 ,反之亦然
k_dash 發表於 2-1-2022 04:40 PM
玩模型本來就至少有兩種人,一種係按說明書齋啪(呢種人會佔大多數),另一種就好似你咁會做加工製作(呢 ...

依家玩連動關節ga喇, 你都唔會仲著緊80年代果件shirt啦, 時代係會進步的...
馬仔 發表於 2-1-2022 08:02 PM
唔係難唔難既問題,我買盒模型番來就咁砌係唔得既,係要買額外既野整落去先得?
盒模型買番來應該基本可 ...

其實係得, 我砌SMP 最多都係用沙紙磨下D難入o既位, 但如果你覺得連打下沙紙都係好過份非要大大力啪入去D明知有機會會整爛o既地方的話, 真係應該玩番笨大本家D HG MG比較好
Dancougaproto 發表於 6-1-2022 08:27 PM
感覺唔係廠問題,易爛的smp 最主要係用料同埋設計問題,用料差似係成本問題。
不可否認上面啲廠的技術同B ...

成個大6都係一樣用果D環保料, 都係咁易爛...
原創模型好咪就係因為佢地自己又係設計者又係生產商囉...自己D產品點都會緊要D ga啦
mpp025 發表於 6-1-2022 08:35 PM
這個是我所見所聞,你就算不認同,我也沒有辦法 ,反之亦然

冇唔認同, 只係覺得你未真正見過乜叫賺到盡唧
nobita16 發表於 6-1-2022 08:59 PM
冇唔認同, 只係覺得你未真正見過乜叫賺到盡唧

共實見你同多人留言,感覺也像我之前所提及的那位師兄那樣,也不像是希望理性溝通,而且是不懷好意
mpp025 發表於 6-1-2022 09:29 PM
共實見你同多人留言,感覺也像我之前所提及的那位師兄那樣,也不像是希望理性溝通,而且是不懷好意 ...

我睇咗咁耐到依家只係得一個感覺:明明大家好聲好氣咁表達意見根本唔會有事,係某某人一路撩起人把火其他人先開始反擊,偏好點玩SMP,齋啪好,改造又好本來都無錯,係有人係都要枱高自己鐘意果樣先惹人發火忍唔住回敬佢,今日又唔知走咗乜人出嚟,揾返每個有份"回敬"的貼續個咁回覆(我個回覆都一樣有回),我果陣只係睇唔過眼某某人硬要睇低啲齋啪模型玩家啫,做乜搬啲時代進步咗的連動關節出嚟?都唔知有乜關係,用意為某某人護航?佢咁回法我都唔知幫咗啲乜,定係純粹似住對業界有啲認識想打我一巴掌?關節有連動複雜咗就可以易爛啲都無問題?我本來都唔想再就呢個爭論出聲,係有條友今日又無風起浪,都唔知佢想點 (sorry,我quote咗你個貼佢吐下苦水)
k_dash 發表於 6-1-2022 10:25 PM
我睇咗咁耐到依家只係得一個感覺:明明大家好聲好氣咁表達意見根本唔會有事,係某某人一路撩起人把火其他 ...

我完全明白你的感受,在心中
k_dash 發表於 6-1-2022 10:25 PM
我睇咗咁耐到依家只係得一個感覺:明明大家好聲好氣咁表達意見根本唔會有事,係某某人一路撩起人把火其他 ...

其實好認同你所講,真係有人鍾意答非所問,求其答當答左,我自己有玩成品,亦有自己上色砌模型,佢地講D方法係的確好易,但,SO?
質量差就係差架啦,你不如話係班人粗魯自己玩壞好過,起碼合邏輯先啦

(難道我唔平買層樓返來,有穿有爛,但我做開工程識維修WO,咁就掂晒啦,你地唔識修係你地問題啫)
johnny0083 發表於 7-1-2022 09:19 AM
其實好認同你所講,真係有人鍾意答非所問,求其答當答左,我自己有玩成品,亦有自己上色砌模型,佢地講D方法係 ...

很好的解說及比喻,看了後,會心微笑
johnny0083 發表於 7-1-2022 09:19 AM
難道我唔平買層樓返來,有穿有爛,但我做開工程識維修WO,咁就掂晒啦,你地唔識修係你地問題啫

技術性擊倒,一招 KO。

"某人"是連我般的專玩模型的人都不同意他的理念與態度,在模型分區都沒多少人理睬他那不懷好意的回覆。
不就是玩玩具,又不是做玩具賣給你玩;不就是會點基來功,又不是弄出無數件能在網上賣萬過的商品,某人優越個甚麼?