Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

紫月葵 發表於 1-1-2022 11:32 PM
仲有一點,一條LINE不停有新產品,唔係證明有市場,至少係笨大身上未必適用
睇下數碼暴龍手環,硬件同軟 ...

笨大係上市公司,要同股東負責,唔好賣既就斷LINE,好賣就出到無人買為止。

(好多人棄咗坑,dim卡長期賣唔晒)無玩開,香港情況?
eddiem249 發表於 1-1-2022 11:42 PM
笨大係上市公司,要同股東負責,唔好賣既就斷LINE,好賣就出到無人買為止。

(好多人棄咗坑,dim卡長期賣 ...

至少以我收到嘅風,大陸市場好多死貨,不過可能日本嗰邊好受歡迎啦
紫月葵 發表於 1-1-2022 11:41 PM
唔係個個玩家都識呢~

其實呢啲已經係砌模型呢基本功黎,有眼有手就識
eddiem249 發表於 2-1-2022 12:17 AM
其實呢啲已經係砌模型呢基本功黎,有眼有手就識

你講到好似唔識就冇資格玩玩具咁
我相信TD呢度都唔係個個識嘅
紫月葵 發表於 2-1-2022 12:31 AM

同一盒模型,兩個不同既人砌,都可以砌到舊屎咁,我見過。
紫月葵 發表於 2-1-2022 12:31 AM

笨大啲柱唔係3MM就4MM,模型鋪就有3MM膠條賣,3MM鑽頭又有,一把手鑽鑽個2.9MM洞,磨少少再用AA膠痴,真係好難咩?
eddiem249 發表於 2-1-2022 12:46 AM
笨大啲柱唔係3MM就4MM,模型鋪就有3MM膠條賣,3MM鑽頭又有,一把手鑽鑽個2.9MM洞,磨少少再用AA膠痴,真 ...

唔係難唔難嘅問題,而係你買一件作品番嚟,唔應該要預佢會好易爛,要玩家另買工具,再花心機同時間自行修理吧?

不過如果你真係想知,或者你試下開個po,問下TD啲會員識唔識
紫月葵 發表於 2-1-2022 01:04 AM
唔係難唔難嘅問題,而係你買一件作品番嚟,唔應該要預佢會好易爛,要玩家另買工具,再花心機同時間自行修 ...

SMP又唔係成品,砌模型唔通就只係剪件砌埋佢?玩LEGO咩

唔識/唔想學無所謂,去玩成品囉,但係唔好用成品嗰套去玩模型

eddiem249 發表於 2-1-2022 01:21 AM
SMP又唔係成品,砌模型唔通就只係剪件砌埋佢?玩LEGO咩

唔識/唔想學無所謂,去玩成品囉,但係唔好用成品 ...

所以,你係話模型就要預佢好易爛?
但係咁點解同樣唔係成品嘅戰隊食玩又鮮有玩爛嘅情況嘅?
紫月葵 發表於 2-1-2022 01:31 AM
但係咁點解同樣唔係成品嘅戰隊食玩又鮮有玩爛嘅情況嘅? ...

其實戰隊食玩開頭都容易爛,但係因為這個系列的歷史長很多,喺系列的中後期,設計部慢慢掌握到可動性同埋可動性的平衡
紫月葵 發表於 2-1-2022 01:31 AM
但係咁點解同樣唔係成品嘅戰隊食玩又鮮有玩爛嘅情況嘅? ...

FB模型GROUP嗰邊大把人MG都爛,特別係WING GUNDAM同FREEDOM對翼,模型就係易爛。斷咗大把方法修理,打銅枝,換膠柱,呢啲真係好基本,你去模型GROUP問人地都係咁教你。
eddiem249 發表於 2-1-2022 01:56 AM
FB模型GROUP嗰邊大把人MG都爛,特別係WING GUNDAM同FREEDOM對翼,模型就係易爛 ...

易爛同會爛係二回事啦, 邊有人預左買件野返來係易爛同要維修嫁啫
Dancougaproto 發表於 2-1-2022 01:45 AM
其實戰隊食玩開頭都容易爛,但係因為這個系列的歷史長很多,喺系列的中後期,設計部慢慢掌握到可動性同埋 ...

係囉,明明都掌握到,但就唔分享比同為bandai出嘅其他line,搞到佢哋繼續有易爛呢個缺點仲要玩家搵理由幫佢哋兜,實在唔係玩家之福
kennethli 發表於 2-1-2022 02:08 AM
易爛同會爛係二回事啦, 邊有人預左買件野返來係易爛同要維修嫁啫

呢啲就係玩成品同玩模型既分別,模型只係膠,易爛好正常,10個玩模型10個都砌爛過野,唔信去模型GROUP問下,FB大把。

成千蚊一套5星模型,啲關節爛過屎,大部份人都痴死佢算。
話說我前排搵返隻年代久遠嘅bb戰士ZZ出黎砌,呢盒嘢都唔記得幾多年前,冇打磨水口冇剩,但求砌得開心玩得開心,只係滲下線補少少色,都幾靚仔,最重要一點係,大家都知ZZ係有變形設計,有拔插變形又有關節變形,但不得不佩服,反覆變咗十幾廿次,冇一個位有損傷,本來仲諗住d咁舊嘅設計同當年d咁薄嘅abs膠料,隔咗咁多年會唔耐玩,但居然冇事發生,超出我預期