Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

bigbigfriend 發表於 5-10-2022 09:01 AM
我想講話盒玩不能粗玩,甚至不能把玩的師兄,其實有冇玩過近年出的SMP?就好似剛出的創聖大天使和大馬神, ...

大天馬好玩,都扭左晚無任何問題.
百獸都可以呀,SMP近呢一年跟本玩具,用來扭玩好過合金.
warxv 發表於 5-10-2022 03:39 PM
大天馬好玩,都扭左晚無任何問題.
百獸都可以呀,SMP近呢一年跟本玩具,用來扭玩好過合金. ...

那堆老戰隊絕對係極品佳作,都唔明啲人成日話膠cheap易玩爛,最好笑係話點解唔出RG,佢哋完全唔知現時盒玩膠料靭性強一般注塑模型膠幾多,呢個系列都出咗100隻,各系列都會有技術和品質進步,啲人講嘢只會原地踏步守舊無知或者人話咩佢話咩嗰類。
當然,如果話盒玩定價越來越貴和收藏價值低,這點我就認同。
bigbigfriend 發表於 5-10-2022 04:40 PM
那堆老戰隊絕對係極品佳作,都唔明啲人成日話膠cheap易玩爛,最好笑係話點解唔出RG,佢哋完全唔知現時盒 ...

其實宜家新HG RG啲膠仲軟過SMP,兩下就白化

賣得貴因為啲角色冷門到死,唔賣貴啲就幾乎蝕硬。

關節仲實過成品,我全部磨過先敢組合,否則好大機會玩爛

很多時模型易不易爛, 與設計有絕對關係, 你估PG用料最好不會爛嗎? PG Strike Freedom雙翼連接位因偷膠必爛, MG Freedom 2.0大腿位, 很多人第一次裝上時已會斷(Bandai之後兩套MG仍沿用這設計), 請大家不要只用唯物角度評論一套模型, 設計好壞才是關鍵
waiwaiwai326 發表於 5-10-2022 10:23 PM
很多時模型易不易爛, 與設計有絕對關係, 你估PG用料最好不會爛嗎? PG Strike Freedom雙翼連接位因偷膠必爛, ...

好開心聽到有人講設計呢個問題.
但仲有一關叫工程,產品結構強弱工程係有責任把關的,
不過模型一般不設工程或不需工程,或設計兼工程一人雙職,因為模型最主要係賣型英帥,砌得到就當贏,睇下VOLKS就明.
bigbigfriend 發表於 5-10-2022 04:40 PM
那堆老戰隊絕對係極品佳作,都唔明啲人成日話膠cheap易玩爛,最好笑係話點解唔出RG,佢哋完全唔知現時盒 ...

我係認同模型料好過食玩料呢點,
但模型料再好佢地越啤越薄,而且環保問題又有一堆助劑唔用得強度自然越來越差.
食玩暫時都做足料厚,膠料差一兩級分別都唔會好明顯.

模型主要方向係造型、細節、還原真實先行,要做高活動變形合體把玩其實有些違背,只是現代做模設計精準進步,可做到一些複雜機關設計,所以給人感覺和成品玩具界線變得含糊。
warxv 發表於 7-10-2022 12:37 PM
我係認同模型料好過食玩料呢點,
但模型料再好佢地越啤越薄,而且環保問題又有一堆助劑唔用得強度自然越來 ...

用料冇韌性但設計/結構又需要塑膠有韌性,正正就係smp成日爆膠嘅成因
waiwaiwai326 發表於 5-10-2022 10:23 PM
很多時模型易不易爛, 與設計有絕對關係, 你估PG用料最好不會爛嗎? PG Strike Freedom雙翼連接位因偷膠必爛, ...

係......當年小朋友的我買MG 自由高達....

個對翼.......一塊過得個丁點扣住 結果斷左
hinaoi 發表於 8-10-2022 12:16 AM
用料冇韌性但設計/結構又需要塑膠有韌性,正正就係smp成日爆膠嘅成因

食玩成日都設計到條柱位尖粗少少套入去時可LOCK實呢個設計, 但就無諗過砌入去果下幾難先塞到入去, 都唔明點解唔用RG果隻柱位尖係Q字形套入去後轉180度來LOCK實呢個設計
yugi 發表於 8-10-2022 08:20 PM
食玩成日都設計到條柱位尖粗少少套入去時可LOCK實呢個設計, 但就無諗過砌入去果下幾難先塞到入去, 都唔明 ...

三獸果陣改善咗好多但係同期嘅雷鳥又仲係果個米田共款  之後嘅就冇買過喇
幾時出?係咪一次過出晒?
現實係,呢半年我砌大馬神,泰坦3,百獸,一堆G FRAME,EVA FRAME都無遇過爆膠.
但RG GOD前臂就爆左....
唔知剩低果 D, 會幾時開賣呢?

官方通告:PB限定 SMP「R2 POWERED & R3 POWERED」及「天下無敵 OPTION PARTS SET」希望12月下旬可預訂, SRX全長約36cm, 2 set 合計希望在4萬yen以下

https://twitter.com/candytoy_c/s ... HjemZCqg_ye7gTro-Uw