Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

redfish 發表於 13-7-2021 10:16 AM
睇佢現在定價取向,成套加埋應該過2K,不過一定平過當年買電擊隻PVC膠

果然出SRX, 已定千值既我都對呢隻有性趣。
redfish 發表於 13-7-2021 10:16 AM
睇佢現在定價取向,成套加埋應該過2K,不過一定平過當年買電擊隻PVC膠

3K could be possible too
真心唔知笨大諗乜? 呢隻肯定唔會平但如果貴到超過老千一半價錢正常都入老千啦, 人地點講都係合金嚟架

依家俾佢搞一搞突然覺得老千定價都算幾平
係就出埋合金魂啦
ming123 發表於 13-7-2021 08:50 PM
係就出埋合金魂啦

唉gx 100
如果呢隻野過二千,我真係情願買千值練,大佬食玩ja wor...
kennethli 發表於 14-7-2021 03:23 AM
如果呢隻野過二千,我真係情願買千值練,大佬食玩ja wor...

利申:已訂千值練
我都訂咗千值, 不過應該會買埋食玩
估中左會出模型.......{:5_462:
k_dash 發表於 13-7-2021 12:02 AM
要特登出多盒合體件,我諗到2個方向,1: 相信換件量都唔會少,2: 會有造型/變型先決比大家選擇,因為佢有 ...

小量換件...但有玩開SMP食玩的都知 關節位....好伏........

再看看上次直播千值那個......一樣是掉皮掉骨......

我寧願佢會在HG 直接出SRX 好了......
yoffy0112 發表於 14-7-2021 07:17 PM
小量換件...但有玩開SMP食玩的都知 關節位....好伏........

再看看上次直播千值那個......一樣是掉皮掉 ...

呢隻嘢本身的先天缺陷,加上SMP用料又令問題放大,所以衰起上嚟零可佢大量換件仲好,千記果隻我day 1就話佢係有合金的SMP,所謂變型就係分拆重組,巧妙地收納合體/分體零件做到餘件少量化,但咁做同時就造成好多拔插件,變型合體得多一樣會出問題,而主驅幹係由碎件組合而成,零件鬆緊就變成強度的關鍵(望就望佢試版未微調好先會咁鬆啦。。。)
記得當時响真機戰睇srx合體就超期待佢出玩具,以為一定會好正.……

過咗好多年,唔識合體嘅,完全靠換件合體嘅…冇一隻合心意.……
同金毛獅王獅子對前腿一樣,一路都唔明點解做唔到完全變形合體,係物理上唔得(really?),定係成本太高?
worrow 發表於 15-7-2021 04:41 AM
記得當時响真機戰睇srx合體就超期待佢出玩具,以為一定會好正.……

過咗好多年,唔識合體嘅,完全靠換件合 ...

都係睇下有無心去設計,好似pose+咁樣成日有驚喜,當然設計獨特有機會令到生產復雜咗,有陣時可能會令成品易爛(千記就經常出呢啲事),笨大係一間保守公司,佢多會選擇到最安全(賺到你盡)的方法去生產玩具
genesicgaogaiga 發表於 12-7-2021 10:54 AM

喱個都喺老千嘅
k_dash 發表於 14-7-2021 11:57 PM
呢隻嘢本身的先天缺陷,加上SMP用料又令問題放大,所以衰起上嚟零可佢大量換件仲好,千記果隻我day 1就話 ...

所以我個人都幾喜歡srx...但買個壽屋的產品(srx屬前期)

都是軟手軟腳.......

望就望bandai 直接出合體版hg .... 現在才第2彈古鐵 應該要很久