Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2021年12月 超合金魂 GX-100 金剛 & 宇宙飛龍 / GX-100X 強化配件

Garycharm 發表於 23-11-2021 08:48 AM
係,心目中真正o既機械人基地。

第一次見基地唔會只係捱打、唔係剩識得放防護罩、可以主動出擊、可以出 ...

係呀, 果時細個好感動, 雖然印象中佢都係卷埋一舊多, 不過佢係成隻龍咁同人打得兩下, 同之前既認知武艦真係唔同....愛真係盲目既.....當日出既超合金魂無入, 就係因為太細隻, 果時就諗, 希望有一天有一隻大隻既出! 而家出隻大隻, 當然明白B記偷工減料, 有好多野可以做唔做, 好多野應該包埋佢又要分開賣, 但真係深信未必有廠會出隻咁大隻既, 而就算有廠出隻咁大隻既又多野玩, 應該都睇住B記呢隻黎出價, 真心佢個價真係好進取, 但真係鐘意無辦法! 而家係睇佢合補品幾錢, 真心買得條龍, 幾多錢都會入埋盒補品, 只希望B記唔好太進取, 同埋香港有得訂唔好又被人秒晒無得訂就得啦!
Garycharm 發表於 23-11-2021 08:48 AM
係,心目中真正o既機械人基地。

第一次見基地唔會只係捱打、唔係剩識得放防護罩、可以主動出擊、可以出 ...

有時會諗,佢成隻車埋去撞人,裡面D乘客會點呢
red_bull 發表於 23-11-2021 04:13 PM

妳咁講, 全部機械人都唔洗玩啦師兄...
大家估下大空魔龍會否再出DX版?
red_bull 發表於 23-11-2021 04:13 PM

講偽科學:用大刀,通常都唔會太高速,只係慢慢劏埋去,如果班友有帶安全帶,可能問題真係不大。

不過用鑽就難講-----咁高速撞埋去,如果第一下鑽唔入,入面班友應該死Q晒。

記得細個睇Macross,自己o岩o岩開始讀Physic,見到戴頓斯攻擊。成隻手(戰艦)一 o野插入去,班戰斧雜魚竟然仲可以排排企好等射o野,都覺得好好笑。
Garycharm 發表於 24-11-2021 08:31 AM
講偽科學:用大刀,通常都唔會太高速,只係慢慢劏埋去,如果班友有帶安全帶,可能問題真係不大。

不過用 ...

Macross單係艦內城市大少同佢話住咗幾多人呢樣野已經唔合理
MACROSS 隻艦, 住人唔係問題, 不過變形就................
tsang_20190721 發表於 24-11-2021 09:10 AM
MACROSS 隻艦, 住人唔係問題, 不過變形就................

每次變形都要「死咁d人」~~~
Garycharm 發表於 24-11-2021 10:02 AM

係外太空係無重力狀態,隻艦係打直定訓係道應該無關係,另外變形前d市民可能要走曬入去安全室... 依d野自己腦補啦
Garycharm 發表於 24-11-2021 10:02 AM

船員連市民成 78000人,但成隻MACROSS只係長1200米,腳只係大約1/3,即係400米.....

400米長, 312米高,點住78000人?
fallout8 發表於 24-11-2021 11:14 AM
係外太空係無重力狀態,隻艦係打直定訓係道應該無關係,另外變形前d市民可能要走曬入去安全室... 依d野自 ...

幾分鐘要走晒入安全室?
eddiem249 發表於 24-11-2021 11:32 AM
船員連市民成 78000人,但成隻MACROSS只係長1200米,腳只係大約1/3,即係400米.....

400米長, 312米高, ...

同感,我有Yamato嗰隻,打開左腳個城市只係個屋邨仔咁大……
eddiem249 發表於 24-11-2021 11:32 AM

個個住納米樓,重慘過香港人
fallout8 發表於 24-11-2021 12:14 PM
個個住納米樓,重慘過香港人

未計公園,大型表演場地同商場

又玩偽科學

設定腳長(住人地區)400米,闊未知,不過設定sdf-1 總闊度600米,我就假設住人地區只佔200米。(只計右腳,左腳係工農業區)

長400 X 闊200,= 0.08平方公里
大概就係亞皆老街到信和  X  彌敦道到洗衣街  。
地方都算大。

旺角人口比例係 每平方公里13萬人,
0.08 X 13萬,就係 1萬另4百人左右,已經係全世界人口密度最高地方。

Macross 設定人口係幾多話?