Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

ToyKnife 發表於 17-2-2019 05:46 PM
師兄,其實你咁樣唔係支持本地設計,係想本地公司支持你喎⋯⋯

你口中的支持其實只係偽命題,意思係如果 ...

你都講出個重點,係睇佢選擇賺少幾多去打響個名堂先,係個定價售出目標數量就可以賺一大筆,定係啱啱夠生活,呢個都係佢所決定個定價一大因素
k_dash 發表於 17-2-2019 04:50 PM
師兄, 就算係本地設計都唔代表可以做得特別平, 要知道攞license都係成本, 唔可以攞果啲非受權產品嚟比, 而 ...

千值練個策略應該係揀一d比較hit但笨大出得未夠好嘅去出,整到好似超高水準咁,所以個價夠膽set得超離地,但都仲有一大批玩家乖乖獻金
Mcfarlane 發表於 16-2-2019 01:49 PM
笨大出完天威佢就跟住出,等如華為話自己係原創一樣可笑!

你呢啲logic, 笨大就千萬唔好出光速電神啦.而家咁多間出. 一出就係抄人

黃金俠本身就係咁上下變法, 唔係要點變先唔抄, 搵黎夾硬講

FAZZZZ 發表於 16-2-2019 06:53 PM
玩具受歡迎有買氣有收入  就有玩具廠出  如同手機一樣  這家出完別家出  先出先輸?後出炒襲?     誰也不 ...

淨個外形已經好過bandai天威

源泉立歃 發表於 17-2-2019 03:23 AM
隻銀河烈風 同 天威 外型真係幾好,有啲心郁。但自經歷 火燒玩具 同 3條煙 呢啲本地無良品牌之後,同玩過ac ...

邊隻出得好就支持邊隻, 唔會理佢本地定日本.

Mcfarlane 發表於 17-2-2019 01:51 PM
兄弟你說對,正如老變第三廠都打著本地裝作旗號去招搖撞騙!

3廠有licesne既咩?  人地正式科水買license, 唔好撈埋黎講啦

laiken 發表於 17-2-2019 04:28 PM
如果本地設計想得到支持,唔該個定價set返貼地d先
例如隻天威,唔過千就最好 ...

貼地唔代表要賤賣或要蝕.

mj23 發表於 17-2-2019 08:04 PM
貼地唔代表要賤賣或要蝕.

點解低過千字就係賤賣要蝕?又唔係話ff二三百就得,九百幾都應該算合理大眾價啩
laiken 發表於 17-2-2019 06:01 PM
實際成本係幾多大家都係估估下,唔通佢會攤開話俾大家知佢袋幾多落袋咩
但你都見街上有好多山寨貨個價係 ...

我估開發同設計先係最大成本,唔係有license就自然會變件有質素的Product出黎,所謂山寨都一樣要開發設計(不是說KO),以老變計,太多數第三方品牌QC遠超官方。
傾版權加開模,可能需要一百幾十万,如果開發者冇錢賺,真係揾鬼做,開價之前應該計過數可以賺幾多及消費者承受能力,覺得售價合理,負擔得起,咪科水囉,比唔起,咪等第二間廠出囉,一係自己出錢出過件玩具,平賣比玩家
taifat 發表於 17-2-2019 09:13 PM
傾版權加開模,可能需要一百幾十万,如果開發者冇錢賺,真係揾鬼做,開價之前應該計過數可以賺幾多及消費者 ...

認同。

另外我的個人觀感是:版權係知識財產法律問題,跟產品本身設計同質素其實沒有想像中大。有版權當然好,但官方自己都唔生性就冇所謂了。
其實賣得貴唔係重點,依家玩得玩具嘅,大多都唔志在果一千幾佰,最重要是產品能keep到佢本身價值,主要是唔好你一開售賣2k,唔夠一個月就賤賣5舊,好像那個奇蹟合金和甚麼”kid囉值”,見到都怕怕.......
bigbigfriend 發表於 17-2-2019 09:21 PM
其實賣得貴唔係重點,依家玩得玩具嘅,大多都唔志在果一千幾佰,最重要是產品能keep到佢本身價值,主要是唔 ...

呢個正正就是品質問題,我未接觸過Pose+,唔知品質如何,唔得自然會摺。

香港品牌,HT同千值嗰啲,除非太過時或自己再出新款,一般都好少有官方「清貨價」出現。
GRAW 發表於 17-2-2019 09:33 PM
呢個正正就是品質問題,我未接觸過Pose+,唔知品質如何,唔得自然會摺。

香港品牌,HT同千值嗰啲,除非 ...

隻黃金俠我有買,品質和設計都不錯,看得出廠方是很用心,現時也不見得他們會減價求售,在貨量和價格上似乎控制得不錯。
千值和Hottoys也是我喜歡買的品牌,雖然間中某些產品也有平賣情况,不談升不升值,但起碼大多都不會有大跌價情況。
laiken 發表於 17-2-2019 06:06 PM
你都講出個重點,係睇佢選擇賺少幾多去打響個名堂先,係個定價售出目標數量就可以賺一大筆,定係啱啱夠生 ...

我不敢苟同。

我原文重點係前段,貼地價係實際一點價,而唔係一個要人人(甚至低收入甚至小孩)都買得起嘅價。而你highligh我一句"賺少啲賺market share",同你嘅"賺少幾多去打響個名堂啱啱夠生活"有好大分別~!

人哋做玩具係passion又係事業,係生活的支柱,你買玩具係娛樂不是necessity!你希望人哋「啱啱夠生活」讓你可以進行你的娛樂。人哋就啱啱夠,你就有多餘錢。

老實,我唔會咁諗嘢。前面有師兄講咗,如果負擔唔起,玩少隻或玩入門級的吧。