Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

笨大出完天威佢就跟住出,等如華為話自己係原創一樣可笑!{:1_203:}
係呀,啱呀,你好叻呀咁都比你知道。
Mcfarlane 發表於 15-2-2019 06:42 PM
如果唔係有笨大俾佢做藍本去模仿,佢會做得到?

掉轉唸,點解笨大一開始唔做好啲?之後又甚麼2.0, 3.0....要其他人補完?
Mcfarlane 發表於 16-2-2019 01:49 PM
笨大出完天威佢就跟住出,等如華為話自己係原創一樣可笑!

好, 既然你要咁諗, 咁我就用你的邏輯思維去講一啲"事實", 話說CM當年出勇者王先, 點知笨大後來又出super robot版同超合金魂版, 睇超合金魂個design同CM版咁似, 肯定係笨大無恥咁抄CM, 再囉黃金俠, 天威呢2隻例子, 佢哋都係以前POPY出過 (講到POPY, 大把笨大超金金玩具係呢間廠出過, 雖然後來係笨大收購咗, 但原本都係非笨大公司出), 今日笨大又返出, 咁又肯定係笨大技窮無創意要揾返啲舊嘢嚟抄啦
難得有本地熱血做啲嘢俾大,係值得鼓勵的,好過等笨大N年後先出乜乜2.0, 3.0, R版……
*俾大家玩………………
YHW 發表於 16-2-2019 05:09 PM
難得有本地熱血做啲嘢俾大,係值得鼓勵的,好過等笨大N年後先出乜乜2.0, 3.0, R版…… ...

有啲人就係咁犯賤, 可以接受一間大廠樣樣留一手咁出玩具, 都唔去支持下真正有心做玩具的公司, 難得仲要係香港人, 出來的水準仲要唔差, 咁都仲要出言侮辱, 唉....
k_dash 發表於 16-2-2019 05:41 PM
有啲人就係咁犯賤, 可以接受一間大廠樣樣留一手咁出玩具, 都唔去支持下真正有心做玩具的公司, 難得仲要係 ...

玩具受歡迎有買氣有收入  就有玩具廠出  如同手機一樣  這家出完別家出  先出先輸?後出炒襲?     誰也不知未來會如何 很多東西只能著眼當下  香港pose+走自己的風格自己的模式  我們欣賞喜歡就支持,不喜就不入  沒人強迫去買  想賭大廠出想入大廠就去等  何必出言損傷  東西是好是壞有入過的人就知道  如果單指天威小弟個人都有入過也已脫手 雖pose+出貨還早  但單憑目前造型,灰模  小弟個人感覺已足以讓我入手.
k_dash 發表於 16-2-2019 01:59 AM
師兄你其實知唔知pose+個設計者係咩背景架?佢已經做咗好多年ES合金設計啦wo, 又,你成日話佢抄笨大,咁 ...

k_dash大 我知你氣  不用理他啦  你看他說炒?真是好笑沒幾人鳥他啦?  愛腦補愛幻想就隨去他自己去
k_dash 發表於 16-2-2019 05:41 PM
有啲人就係咁犯賤, 可以接受一間大廠樣樣留一手咁出玩具, 都唔去支持下真正有心做玩具的公司, 難得仲要係 ...

咁又唔好咁講,犯賤得過當年一班人用1800蚊訂咗隻冇版權既機甲艦隊支持本地裝作,結果成品猶如垃圾山寨貨甩皮甩骨,之後仲將售價推落去699?
天威睇灰模唔錯,好彩聽呢到d師兄講,忍手睇睇pose+隻天威
如果電單車上有人仔便好了。
其實pose+作為香港設計係應該支持既,雖然出既機體唔大路,但反而可以補完一啲冷門既機體,仲要有Licence。
設計風格上個人認為唔好攞佢同B社比較,反而希望pose+出品繼續keep住自己初心就足夠。
舉例說黃金俠雖然有缺點,但pose+聴咗用家既意見就去改良,呢點我唔認為佢係為咗取悅玩家,而係因為大家都係香港人可以完全收到用家既意見。
正如B社都只會接受日本人既取向一樣,千祈唔好諗住B社會好重視香港既market,B社係唔會為咗香港玩家而出十五機合體。
內容可能有人不喜,但不喜勿插:shy:

隻銀河烈風 同 天威 外型真係幾好,有啲心郁。但自經歷 火燒玩具 同 3條煙 呢啲本地無良品牌之後,同玩過action toy 啲野,真心唔想支持本地製作。
其實呢、商業上戰爭成日有,
好似最近高達TR6笨大死都唔出只出SD級食玩刷車邊慢慢屈你錢,
玩家唔服自出1/100(當然無版權)
笨大收到風幾個月内馬上生隻HG限定TR6爬頭出打你,
又好似之前sailormoon大戰,
香港有廠拎到拉臣出1/12可動,
笨大馬極速射成套shf出來打殘香港厰,
仲有笨大同壽屋都成日開火互片、
戰爭既野無話對定錯,打赢果個就可以生存