Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

k_dash 發表於 16-2-2019 05:07 PM
好, 既然你要咁諗, 咁我就用你的邏輯思維去講一啲"事實", 話說CM當年出勇者王先, 點知笨大後來又出super r ...

首先俾個讚師兄先。

然後,何必動氣?更加無必要浪費時間對呢啲活在自我思考世界的人解說。這類人總覺得自己看透了些別人看不到的事,讓他自我感覺良好不好嗎?

不合眼緣的不懂得欣賞的不買便可,Pose+是堂堂正正拿到license,什麼設計也要過版權持有者審批,未玩就說他人抄襲⋯⋯哈哈,笑而不語。

P.s. PlayStation同Xbox都係抄任天堂用手制控制應該杯葛佢哋,一打就好無恥。所有電燈至LED靈感都係抄愛迪生應該唔好用,用返蠟燭,一開燈就好無恥。講近啲Bandai嚟緊隻15機合體一定係抄之前隻垃圾奇蹟合金,好無恥。好多例子留俾其他師兄接力。
ToyKnife 發表於 17-2-2019 06:11 AM
首先俾個讚師兄先。

然後,何必動氣?更加無必要浪費時間對呢啲活在自我思考世界的人解說。這類人總覺得 ...

佢呢種人未可以令我動氣, 我只係笑佢幼稚又無point (條友响隔離十五機個post好開心咁話期待合體型態, 半隻字都無講笨大抄奇蹟合金, 幾咁雙重標準, 哈哈....)
尼隻天威外形比千值同笨大更有形同實淨,買就一定,希望可動可以再提高,做到單膝跪下就PERFECT啦:)
scsju 發表於 17-2-2019 10:08 AM
尼隻天威外形比千值同笨大更有形同實淨,買就一定,希望可動可以再提高,做到單膝跪下就PERFECT啦 ...

三隻機器人合晒體之後都仲可以單膝跪,咁真係超超超超強的設計能力!
haha19880311 發表於 17-2-2019 10:17 AM
三隻機器人合晒體之後都仲可以單膝跪,咁真係超超超超強的設計能力!

睇個灰摸, 佢3隻機個比例有巧妙咁就返關節, 應該可以同ES合金一樣, 合體前後可動都無變
YHW 發表於 16-2-2019 04:59 PM
掉轉唸,點解笨大一開始唔做好啲?之後又甚麼2.0, 3.0....要其他人補完?

這樣唔怪笨大,智能手機都不斷有新版本推出{:1_203:}
eddiem249 發表於 16-2-2019 07:13 PM
咁又唔好咁講,犯賤得過當年一班人用1800蚊訂咗隻冇版權既機甲艦隊支持本地裝作,結果成品猶如垃圾山寨貨 ...

兄弟你說對,正如老變第三廠都打著本地裝作旗號去招搖撞騙!:78:
其實請不要怪我多口,那裡有那麼多新創意,很多時事物是沒有什麼方法或方式可以改變的,能變形的玩具越玩得多越見到是用什麼方法變形,玩具買回家後,有時甚至不需要看說明書的變形也可略知一二,其實那樣便是明顯的代表,那件玩具那個位置的變形,是其他玩具曾經也曾使用的解決變形架構及空間的方法,同樣的情況也在模形及其他產品也時有發生,正所謂萬變不離其宗,甚至也可以用更難聽的天下文章一大抄來形容,所以產品其實是無可避免有近似的方法或方式的出現,要完全沒有這情況,大多數情況是不現實的想法,而pose+這玩具本身其一也是有正適授權的,其二也不是什麼放大版或改良版,其三是明顯的自己設計、開模及生產的,最後它是本地設計師及公司設計及生產,為何不支持本地設計師及公司,而去說一些負面的東西呢,最後希望本地設計師及公司品牌能發光發亮
mpp025 發表於 17-2-2019 02:05 PM
其實請不要怪我多口,那裡有那麼多新創意,很多時事物是沒有什麼方法或方式可以改變的,能變形的玩具越玩得 ...

{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}
其實請不要怪我多口,那裡有那麼多新創意,很多時事物是沒有什麼方法或方式可以改變的,能變形的玩具越玩得 ...

算啦,咁多位師兄,嗰種人其實唔會睇得明。

如果本地設計想得到支持,唔該個定價set返貼地d先
例如隻天威,唔過千就最好
M.C.W 發表於 17-2-2019 03:06 AM
其實pose+作為香港設計係應該支持既,雖然出既機體唔大路,但反而可以補完一啲冷門既機體,仲要有Licence。 ...

當然啦,我估香港銷售量可能連日本內銷嘅五分一都冇...
laiken 發表於 17-2-2019 04:28 PM
例如隻天威,唔過千就最好 ...

師兄, 就算係本地設計都唔代表可以做得特別平, 要知道攞license都係成本, 唔可以攞果啲非受權產品嚟比, 而笨大呢類大公司可以用量去減低成本, 細廠好難效法, 而且Pose+個定價已經唔算太離地, 你望返千值練啲價, 大家都係本地公司, 佢果邊啲定價有過之而無不及.
laiken 發表於 17-2-2019 04:28 PM
例如隻天威,唔過千就最好 ...

師兄,其實你咁樣唔係支持本地設計,係想本地公司支持你喎⋯⋯

你口中的支持其實只係偽命題,意思係如果價錢沒不配合你個人願景、能力的話你便不支持。貼地不等於平價,而係要實際。恕我直言,現階段的天威勇士只有灰模,基本的設計賣點用料合金含量size等等都未公佈,你的低於一千元反而更離地。

本土公司很多時都係細公司,不能達致已economy of scale,整個設計到生產過程不能分工,需時更久,出貨量也不能減低Fix cost。我反而覺得本土貨少產量定價可能更高,他定得低是自己賺少點去打響名堂罷了。

Pose+ 的出品so far我都有入和訂,公佈了的也準備全入手了。支持,不是討價還價的,貼地價也不等於賤賣。
k_dash 發表於 17-2-2019 04:50 PM
師兄, 就算係本地設計都唔代表可以做得特別平, 要知道攞license都係成本, 唔可以攞果啲非受權產品嚟比, 而 ...

實際成本係幾多大家都係估估下,唔通佢會攤開話俾大家知佢袋幾多落袋咩
但你都見街上有好多山寨貨個價係平一半以上,咁當中因為冇咗license同qc呢兩樣主要因素,如果加返呢d上去,點都仲可以比笨大嗰d平兩三成