Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

ToyKnife 發表於 18-2-2019 12:09 PM
我不敢苟同。

我原文重點係前段,貼地價係實際一點價,而唔係一個要人人(甚至低收入甚至小孩)都買得起嘅 ...

呢個都係睇佢自己想點定位,正如有啲ching所講,HT同千值嗰d高價玩具,靠一批多多錢都肯科水嘅玩家已經夠賺,所以賣剩都唔洗減價清貨(例如mop做100隻,已定價賣出50隻已經回晒本兼有賺,所以唔會減價去清另外嗰50隻...有好多奢侈品都係行呢種策略)
所以都係睇佢自己選擇,簡單講,係$1000賣出10隻,定係$500賣出20隻,都係賺$10,000
POSE+ 會有新 系列 發布 ?? :36:
laiken 發表於 18-2-2019 12:46 PM
呢個都係睇佢自己想點定位,正如有啲ching所講,HT同千值嗰d高價玩具,靠一批多多錢都肯科水嘅玩家已經夠 ...

師兄呀........你條數"$1000賣出10隻,定係$500賣出20隻,都係賺$10,000" 呢D叫Turnover,唔係Profit呀..........................................

複雜唔講我舉個最簡單嘅例,假設每隻成本係$700,
第一條數net 300 X10 = 3000(profit)
第二條數net -200 X 20 = -4000(loss)

點一樣呀........對唔住如果我反應大。小弟係做咗差不多20年wealth management,對數好敏感。

不過你有樣嘢啱,就係最basic最basic嘅demand and supply theory。如果件玩具定價太高自然少人買,如果佢定價正確而你都覺得要賤賣先入到,咁你其實唔係間廠嘅target customers。

如果要講detail就直頭要有個表有排講添
咁你話成本700又大得濟,傻嘅先會成本$700但賣$500,賣幾多都係蝕,咁冇得計
就當成本$300因mop做咗30,所以個成本係$9000,咁佢$1000賣出10隻就純賺$1000(之後每原價買出1隻就可以算純賺$1000,賣得曬嗰20隻咪總共30隻賺$21000)。而賣$500賣出20隻,都係賺到$1000(之後原價賣出1隻純賺$500,賣曬10隻就總共30隻賺$6000)
而究竟有幾多個10人肯俾$1000幾多個10人只會俾$500,咁又係另一個marketing topic
咁樣講係咪仲好d
laiken 發表於 18-2-2019 05:20 PM
如果要講detail就直頭要有個表有排講添
咁你話成本700又大得濟,傻嘅先會成本$700但賣$500,賣幾多都係蝕, ...

"$1000賣出10隻,定係$500賣出20隻,都係$10,000" 呢D叫Turnover,唔係Profit“
其實,之前你用這個才是引發問題的原點。 因為跟躆你的說法,那位師兄的例子並沒有錯。

算啦....我唔回無根據假設啦....會沒完沒了....{:1_229:}

我只想說原本的重點係:
1. 所謂「貼地價」係一個現實點的價不是賤賣,我不會講一個number e.g.「一千以下」等於貼地。你開呢口價,已經好離地,因為你未知對方賣咩俾你。

2. 所謂「支持」係假口號,前設係滿足到特定條件,而且係一個無準則底下設的條件。

係咁多,法官大人我無補充啦:67:
當1隻大黃蜂2.0都賣7百既時候,要1隻合體玩具賣1千真係刻薄到一個點.所謂合理價只係你自己冇留意過市場變化咋,而唔係真實情況
只能夠講,有一班肯洗錢嘅客去成全廠方將玩具包裝成奢侈品出售
單係做呢班人生意已經夠做,咁其他冇咁肯花錢或者付唔起嘅就真係睇下就算或者等啲qc差d嘅山寨貨,就好似lego咁,有人肯俾高價廠商,有人等二手或跌價,甚至有人買第三方/山寨,各取所需,冇得話啱定錯
CPY_2001 發表於 18-2-2019 06:42 PM
當1隻大黃蜂2.0都賣7百既時候,要1隻合體玩具賣1千真係刻薄到一個點.所謂合理價只係你自己冇留意過市場變化 ...

嚟緊隻超合金魂雷龍王冇乜變形冇乜可動得個大字都分分鐘上2千添
所謂市場變化,有人逆來順受乖乖科水就叫忠實夠支持,有人出下聲希望有d廠去做返低d個價就話刻薄...
如果唔係賺到錢你而家會見到百花齊放既光景呀?繼續玩大廠啲再販再販,一成不變既產品啦
ToyKnife 發表於 18-2-2019 06:42 PM
算啦....我唔回無根據假設啦....會沒完沒了....

我只想說原本的重點係:

算吧啦,你同玩具師奶講,佢永遠都係岩果個,正所謂公佢羸,字你輸.
永遠要將所有POST變成價格討論.
又要諗人地有冇搵你著數,而唔記得玩具只係一D非必需品.

我淨係知你比呢個錢我買材料,我唔會整到隻黃金俠或者係銀河烈風出黎.

ANYWAY,我無講係邊個架,唔好搞罵戰 XDDDDDDD
leawong 發表於 19-2-2019 12:09 PM
算吧啦,你同玩具師奶講,佢永遠都係岩果個,正所謂公佢羸,字你輸.
永遠要將所有POST變成價格討論.又要不停 ...

不能認同更多!
呢類客好難做,真係做小個免受氣算,做過生意的就明白......
其實依家年代千九一隻銀河列風,千二一隻大隻黃金俠,價格好合理喎,我好簡單中意角色出得靚咪買。D人買隻玩具都分析一大埋假設數字,又話等再版R版。玩隻玩具都婆婆媽媽,真係辛苦。
edwardfocal 發表於 20-2-2019 09:53 AM
其實依家年代千九一隻銀河列風,千二一隻大隻黃金俠,價格好合理喎,我好簡單中意角色出得靚咪買。D人買隻 ...

果D人可能都係人有我有心態,根本未睇過部作品,為買而買之流...
分析咁多野可能想人覺得佢係最精明既高手,威威豬無比人搵笨.