Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

leawong 發表於 20-2-2019 01:55 PM
果D人可能都係人有我有心態,根本未睇過部作品,為買而買之流...
分析咁多野可能想人覺得佢係最精明既高手, ...

其實嗰D所謂分析好流....預設的數字又好離地....然後加上其他post問嘅問題.....
我發覺佢真係唔識ga.....所以唔回就算啦。對牛彈琴,辛苦自己。

"喂佢真係唔識ga喎.jpg"......

玩具價格根本冇得話合唔合理,只能話合唔合心水,因為每一隻玩具究竟成本係幾多水位幾多冇人知。你認為個價錢ok係你嘅選擇,同樣人哋覺得貴唔抵係人哋嘅自由。係咩人一見人哋講嘅嘢同自己睇法唔同就要話人先呢,點解唔可以你有你支持人有人不滿

你覺得1千先係合理價冇所謂,只係既然你咁諗就唔好用咩支持,貼地價呢啲字眼,所謂支持係即使你明知貴咗,但係你仍然心甘情願俾佢賺,呢啲先係支持,而唔係好似要施捨碗飯俾佢食咁就叫做支持
玩具市場情報集中區

要講價錢,請移玉步,有任何不滿即管盡情發洩。
CPY_2001 發表於 20-2-2019 07:05 PM
你覺得1千先係合理價冇所謂,只係既然你咁諗就唔好用咩支持,貼地價呢啲字眼,所謂支持係即使你明知貴咗, ...

有種事情叫有心冇力,可能有d人每月手指罅流幾千出嚟買玩具,又或者有d人月月清都要買。但我兩者都唔係,我係佩服呢度有啲Ching每個月七八千咁買,亦欣賞有人咁有心設計好d大廠出得未夠好嘅玩具,但要每隻都千幾二千咁買真係唔掂
就算大廠用量取勝都唔會賣1千既時候,你點能夠要求細公司賣得平過佢呢.佢真係賣得到呢個價我都懷疑件貨大有可能係殘缺物.玩具畢竟係童年債而已,負擔到味買,反之咪玩少隻囉,我都唔係搵得多,但係我關心既係做玩具的有多用心,多於先用價錢衡量一切
laiken 發表於 20-2-2019 08:56 PM
有種事情叫有心冇力,可能有d人每月手指罅流幾千出嚟買玩具,又或者有d人月月清都要買。但我兩者都唔係, ...

你真係無賴到一個點,其他人用幾多錢買野關你乜事。叫你去玩具市場情報集中區討論你又當睇唔見。
CPY_2001 發表於 20-2-2019 09:18 PM
就算大廠用量取勝都唔會賣1千既時候,你點能夠要求細公司賣得平過佢呢.佢真係賣得到呢個價我都懷疑件貨大有 ...

你咁講咪又引申另一個討論,大廠量產唔代表佢哋唔係貴賣,你見其他post都有唔少人話笨大好多都賣得貴...只能夠話呢類玩具只target一批肯俾錢嘅玩家,就好似奢侈品咁係咁貴...但可惜錶我覺得勞力士百德菲臘貴都仲可以選擇精工Casio,但呢d玩具就冇...
設計呢樣嘢真係好難同價錢去定位喎,名店啲手袋都唔平啦,啲女人覺得值咪買十個囉,冇錢咪唸清楚買一個甚至唔買囉。 設計師放幾多時間精神去做件作品出黎要買家定價係有啲荒謬……大家都係成年人,應該識處理金錢吧。
我都超愛MP文哥3.0, 但2500我過唔到自己咪玩少隻囉。
DanielDaniel 發表於 20-2-2019 09:47 PM
你真係無賴到一個點,其他人用幾多錢買野關你乜事。叫你去玩具市場情報集中區討論你又當睇唔見。 ...

咩叫無賴到一個點,我開頭都只係講呢件玩具唔算平,咁又關其他人咩事,我講下人哋可以花較多錢我唔會咁做,我同CNY依家都只係互相講下自己睇法,又唔算互相指罵,又關你乜事
天威設計好正,睇灰模已經決定買,期待,我要儲定子彈了。
YHW 發表於 20-2-2019 10:01 PM
設計呢樣嘢真係好難同價錢去定位喎,名店啲手袋都唔平啦,啲女人覺得值咪買十個囉,冇錢咪唸清楚買一個甚至 ...

咁所有嘢都係玩家自己選擇,但都仲可以講幾句嘅言論自由
文哥我都鐘意,但我有隻mp-10已經夠,隻3.0除咗完全跟足卡通個樣之外比起mp-10冇乜大改變,所以就算同mp-10原價一樣都唔會入
有冇師兄知阿龍大約幾高?
用錶去比較好似唔係咁好,勞力士係機械錶,casio 大多係石英錶,本身係好唔同既野.
講番大廠其實定價大多唔貴,只係唔值.所以唔好賣既減價都可以好勁,以shf 街霸系列,見到劈半價都有,而事實質素上都的確反映出係未如理想.所以如果以呢隻天威勇士來說,佢賣1千的話,買家真係要自求多福
GRAW 發表於 20-2-2019 10:24 PM
有冇師兄知阿龍大約幾高?

啲細機無對外講過有幾高, 不過你想知的話嚟緊週末C3AFA HK到會場親身睇就會知道