Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

AT算係平衡新同舊設計好好既一間, 有改進之餘亦有留有原本風味,,唔會好似磁石廠出既啲老土, 騎呢設計, 又唔會好似千值改到都唔知仲算唔算係天威. 就算笨大都係唔上唔落, 如果早啲出, 一定等呢隻唔買笨大再版
照住笨大嚟抄,唔靚都好死啦!:53:
Mcfarlane 發表於 10-2-2019 05:48 PM
照住笨大嚟抄,唔靚都好死啦!

師兄你講得咁刻薄架, 我先提一提你, 依家呢隻天威係當年ES合金出果隻天威個設計者設計出嚟, 佢個design咁正洗乜抄人果隻?
k_dash 發表於 10-2-2019 05:58 PM
師兄你講得咁刻薄架, 我先提一提你, 依家呢隻天威係當年ES合金出果隻天威個設計者設計出嚟, 佢個design咁 ...

我指佢隻天價黃金俠⋯⋯:78:
Mcfarlane 發表於 10-2-2019 06:02 PM
我指佢隻天價黃金俠⋯⋯

Pose+個內設計同笨大果隻咁唔同, 而且又做到可動, 外形同變形都OK, 無得比架wo
兩隻個身形, 變形都唔同,  抄乜? 咁激動做乜Q
千頭一隻合金叫天價?
呢隻天威深得我心,係原設同大張風之間攞到個平衡。
睇個辦真係完全賣甩笨大同千值,而且斷估個價仲會幾貼地
Vince 發表於 10-2-2019 01:19 PM

總係覺得戰國魔神背脊會用led燈
hompage 發表於 22-12-2018 12:17 AM
四肢的車辘點收呢。。。

手部前車辘収左入磨砂車窗下位置,人型車窗入面望見部分車辘?
轉出手掌轉入前車辘?後車辘藏入座椅入面,轉出合體用關節?

腿部前辘都可能係車窗下、轉前辘入車身車窗下轉出内藏大腿?
車身轉出大腿後轉埋後辘藏入車身内位置?

以上全部係幻想:36:
如果唔係有笨大俾佢做藍本去模仿,佢會做得到?:38:
Mcfarlane 發表於 15-2-2019 06:42 PM
如果唔係有笨大俾佢做藍本去模仿,佢會做得到?

公道d講,黃金俠又唔算係好複雜,你睇番套野都有晒變形過程,唔洗真係要抄笨大都諗到o既...
我反而覺得,Pose+黃金、俠確實有參考Bandai或Popy,不過是盡量避開他們的設計相同。
感覺是先不考慮變形,先著重外型先決去設計,之後再想辦法把頭手手腳腳怎樣塞入去身體,整個變形如果跟Bandai和動畫設定是不可能做到的,情況有點像當年超合金魂大武士,為了遷就變形前後外型,但缺點是變形過程不忠於原著

我已經在X趣訂了銀河烈風,因為有9折,大概1700元,不用落訂留貨!!!
Mcfarlane 發表於 15-2-2019 06:42 PM
如果唔係有笨大俾佢做藍本去模仿,佢會做得到?

師兄你其實知唔知pose+個設計者係咩背景架?佢已經做咗好多年ES合金設計啦wo, 又,你成日話佢抄笨大,咁你又舉證下佢點抄法?