Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

heewing 發表於 13-4-2015 12:11 AM
老實講....面相已好過OMEGA好多了....但真係唔夠細膩....黃金聖衣質感差左D.....呢D唔關人設事....上色係其 ...

我都很想有番冥王十二宮篇的質數,但睇來都係無...
AK30 發表於 13-4-2015 02:07 AM
其實有得睇下咪幾好,起碼有新野睇新商品玩,雖然好壞參半,不過呀.....向前望啦!

我都同意,有得免費睇,就好好咁睇吧!
最好果 12 件黃神神聖衣設計得好些就好喇!!
BatIron 發表於 13-4-2015 08:11 AM
画面整体係20年前質素。。D角色面相係最嚇人。。。。。唔通各大大唔認同?

其實我都覺得樣貌方面有改進空間,但點都係黃金聖鬥士的續編,都好想睇的...
Lau 發表於 13-4-2015 07:23 PM
我都希望動畫可以做得更好...
但睇第二話預告,那神鬥士的樣貌,那胸前的神鬥衣,和童虎的樣貌,實在太 ...

相信改善空間唔大
唯有硬食,邊睇邊鬧
人仔貓 發表於 12-4-2015 02:49 AM
黃金魂角色設計雖然沒有跟足荒木/姬野風格,
然而今次角色設計 本橋秀之 (荒木伸吾首徒,著作有六神合體等 ...

巨蟹都係睇佢唔到……
即管睇吓佢點交待雙子座出場
撒卡定卡隆
幕末浪漫 發表於 13-4-2015 12:04 PM
其實 姬野未死,點解唔搵佢做人設 ?

睇完第一集之後我推斷唔係唔搵姬野, 而係姬野知道左有幾多budget之後決定唔接, 免得打爛招牌!:45:
e夫人 發表於 13-4-2015 10:22 PM
睇完第一集之後我推斷唔係唔搵姬野, 而係姬野知道左有幾多budget之後決定唔接, 免得打爛招牌!

不過姬野年事已高亦係一個因素

1. 當然聖鬥士動畫本身就係以美型人設吸引全球FANS的, 宜家係非常失色

2. 浪漫希臘星座神話背景更加無抗拒可能
SOG兩點點皆無
最唔鐘意係變身咁變件聖衣出來,  你可以話用小宇宙吸引佢飛過來, 仲可以驚奇地同件聖衣講原來你都無死到,我地又可以一齊戰鬥。 唔好無端端變出來

童虎又可以長命D, 成為最長命的聖鬥士
遊俠 發表於 13-4-2015 10:43 PM

1. 當然聖鬥士動畫本身就係以美型人設吸引全球FANS的, 宜家係非常失色
...

其實繼姬野之後都重有一位茅野京子能擔大任, 不過請容我補充多兩點

3. 對為推玩具而出的垃圾廣告劇本唔使有咩期望! (請抱著進入冥界第一獄前那個門廊上所說的心情來觀看吧!)

4. 眾所周知任何動畫都會投放較多資金落第一集度用來打響頭炮, 若果連第一集都崩o既話咁往後資金相對較少o既其餘集數就更加唔敢念啦! (沒有最差, 只有更差)

e夫人 發表於 14-4-2015 04:21 PM
其實繼姬野之後都重有一位茅野京子能擔大任, 不過請容我補充多兩點

3. 對為推玩具而出的垃圾廣告劇本 ...

只能說
經典, 可一不可再:!

算啦,單睇件艾奧尼已經唔順眼,邊忽似歐洲男人身型

有無Ching 可以cap圖cap 翻TV版艾奧尼出來......男人都畫得有型有格
遊俠 發表於 13-4-2015 10:43 PM

...

我係超級fans!!我翻睇星矢TV+Hades全集超過20次( 其實當中荒木作畫既都無三份一) !!! 其實崩壞既情況都好多,但係因為情節太好,所以邊個作畫都不太會理會....但而家 OMG 同 SOG 因為沒有好故事做背景, 只可以睇畫, 所以留意多左...
遊俠 ...你同我既想法一樣, 浪漫感嚴重不足( 還記得星矢打白銀烏鴉, 抱沙織跳崖)..其實OMEGA同 SOG班底重未明聖鬥士係咩.....一味加爆聖衣既設計, OMG火星人/ OMG 假十二宮 / SOG 加對翼真係吹漲!!!!!
而忽略其故事大綱同每個敵人背後既故事...( eg. 黑天龍...卡斯奧斯..白銀水晶聖鬥士..黃金十二人大哥 feel...神鬥士美嗚..巴度薜度..哲古佛烈...海鬥士issac..蘇翎 ..等)

回想TV...星矢五人一路打, 一路與敵人互相認同, 互相體驗友情.....而家 OMG同 SOG 一味打D奸人, 同埋D奸人係無故事既.....( 重要樣衰tim..*聖鬥士星矢有個特色,就係連奸角都美型既, 而家個班底就係唔明..)

payton20 發表於 14-4-2015 09:41 AM
最唔鐘意係變身咁變件聖衣出來,  你可以話用小宇宙吸引佢飛過來, 仲可以驚奇地同件聖衣講原來你都無死到, ...

但"神聖衣"係變身咁變件出來的.  原著同Lost Canvas 都係...

我其實最不明為什麼艾歐里亞還可以著獅子聖衣. 都沒有跟身. 又沒有召喚.
Webアニメ「聖闘士星矢 黄金魂-soul of gold-」は全13話(26分)予定。(先行試写会トークイベントでの置鮎龍太郎の発言から�東映アニメーション公式サイト)