Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

happyholiday1 發表於 18-4-2015 10:04 PM
星矢等人可以著神聖衣,係因為聖衣吸阿典娜血+升小宇宙至極限+奧林匹克傳說(漫畫有提: 好似得12件)
但黃金 ...

跟據PV1講係用女神血升級o既! (不過我就話係用各位荷包D血黎升級o既!:he:)
Blu-ray/DVD已公佈左出, 共六隻碟分開出...
http://www.amazon.co.jp/s/ref=nb_sb_noss_1?__mk_ja_JP=%E3%82%AB%E3%82%BF%E3%82%AB%E3%83%8A&url=search-alias%3Ddvd&field-keywords=%E8%81%96%E9%97%98%E5%A3%AB%E6%98%9F%E7%9F%A2+%E9%BB%84%E9%87%91%E9%AD%82

第1隻碟內容:
【3話収録】
■第1話「蘇ホ!黄金伝説」
 冥王гみЫЗシソ戦ゆソ最中、12人ソ黄金聖闘士ギグゾ自ヘソ命シ引わ換りズ嘆わソ壁メ破壊ウギ。
ウろウ消滅ウギゾォソ獅子座ソヤユレэヤゾヤЗヮюЭソ大地ザ復活ウサゆギ。
ガアザ一人ソ少女эиュヤシ出会よ。
彼ゾ彼女ろヘёюФズ代マベレみЫュみ⑦ソ地上代行者シスゲギ男、
ヤ⑦ЭяヤЗゎ大樹щヲЭьЁюメ復活イオヤЗヮюЭソ支配メ企モザゆペ事メ聞わ、救済メ求バヘホペ。
ガモス中、戦ゆズ巻わ込ネホペヤユレэヤ、ガウサ彼ソ小宇宙ゎ極限ネザ高ネゲギ時・・・
獅子座ソ黄金聖衣ズ変化ゎ起アゲギ!!
■第2話「暴ん!щヲЭьЁюソ秘密」
■第3話「」

1隻碟有3集,咁計法咪有18集~?

咁即係OVA定ONA!?{:1_375:}
13集總有一隻碟是3集或整多隻一集

ONA先行
咪同其他動畫(OVA/TV)一樣囉, 播完出碟, 咁都唔明?
冇免費廣播,係要收費/買隻碟先有得睇才算係OVA~
人仔貓 發表於 20-4-2015 12:59 AM
冇免費廣播,係要收費/買隻碟先有得睇才算係OVA~

從80年代推出OVA起, 直到今時今日, 都仲有好多唔清楚

只能慨歎...:!

香港人 發表於 30-3-2015 02:46 PM
算罷, 根本無人做得到超越荒木伸吾配聖鬥士呢個組合...
當荒木本人做天界篇序奏都退步時, 又邊能寄望有人 ...

我個人認為冥王神話,故事畫功都好好。
係推出方式同宣傳行錯棋。
百龍天舞 發表於 20-4-2015 10:00 PM

LC的確係良心之作!{:1_377:}

無辨法,LC唔係玩具宣傳片,笨大唔會出力谷既

如果佢肯貫徹手代木既BL風講唔埋可以打通宅女 Market
可惜玩具都衰左啦,隻天馬......

其實唔大喜歡 The Lost Canvas 的人物造型,尤其是黃金聖鬥士,畫到人好似好擁種咁...,以前的聖鬥士造型最好!!
mudwk 發表於 22-4-2015 01:56 PM
無辨法,LC唔係玩具宣傳片,笨大唔會出力谷既

如果佢肯貫徹手代木既BL風講唔埋可以打通宅女 Market

調返轉,車田既聖鬥士一早已打通左腐女市場,上一轉pixiv搜尋星矢,gay野多到嚇死你
lc似乎係想吸新讀者,呢類新讀者就係睇開廢萌/現代漫畫畫風既毒男,所以雅典娜另啥正、潘多拉另啥賣肉就係咁解:34:
其實我好憎lc,感覺完全係靠父幹,連角色樣都照板煮碗,只係畫風唔同咁解,無創意。d人成日話lc劇情好過原作,根本車田打晒設定底比佢,要改進劇情有幾難啫?
聖鬥士以BL風格表達...
熱血及投入度已大受影響...

加上手代木果種一開始講到好似好壯大好有深層意義,
跟住轉彎抹角拐黎拐去不停加插枝節主線飄忽不定,
但到最後原來卻似是而非模糊不通的故事表達方法極為弄巧反拙...
人仔貓 發表於 22-4-2015 04:52 PM
聖鬥士以BL風格表達...
熱血及投入度已大受影響...

100% AGREE

BL已經係死症, 不能熱血更多:!
花少爺 發表於 22-4-2015 03:55 PM
調返轉,車田既聖鬥士一早已打通左腐女市場,上一轉pixiv搜尋星矢,gay野多到嚇死你
lc似乎係想吸新讀者 ...

大大所言有理。:78:

LC睇到天馬老豆出場果陣已經覺得失控

之後果啲,輝火草草收尾,靈魂出竅閃電光速拳,最後天馬亞倫既郎情妾意大戰,WELL,我算係半個熱血硬派,真係唔識欣賞