Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

嘩...改圖呀@@幾正
人仔貓 發表於 12-4-2015 06:37 PM
本橋秀之筆下雅典娜,完全可以接受~

唔講由自可一講死晒火, 條頸2呎長, 異形來的嗎?:Q

聖闘士星矢 黄金魂
系列構成:竹内利光
人物設計:本橋秀之
導演:古田丈司

聖闘士星矢Ω
系列構成:
吉田玲子(第1話 - 第51話)
成田良美(第52話 - 第97話)

人物設計:
馬越嘉彦(第1話 - 第51話)
市川慶一(第52話 - 第97話)

導演:
畑野森生(第1話 - 第51話)
長峯達也(第52話 - 第97話)
暮田公平(第73話 - 第97話)
e夫人 發表於 12-4-2015 08:26 PM
唔講由自可一講死晒火, 條頸2呎長, 異形來的嗎?

吓~?  我諗除左閣下之外冇人可以見倒" 條頸2呎長"...

冥王十二宮篇內條頸又有幾長...?

如果係生安白做既偏見無甚參考價值....

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
人仔貓 發表於 12-4-2015 02:49 AM
黃金魂角色設計雖然沒有跟足荒木/姬野風格,
然而今次角色設計 本橋秀之 (荒木伸吾首徒,著作有六神合體等 ...

貓兄, 愛之深, 責之切呀!

畫一張定格當然可以有水準, 老實講EYE CATCH都係未達要求

當去到動畫上, 就可見到走樣, 省略嚴重...

加上翻炒神鬥士故事, 慳水慳力, 以延續黃金聖鬥士為名, 推賣玩具為實嘅一套宣傳工具

til520102 發表於 12-4-2015 09:51 AM
本橋秀之 有作過車田正美BT'X動畫版的人設之一,
他來擔當本作的人設是OK的,

宜家就係連BT'X水準都未到, 更遑論六神合體時嘅質素

rakuten 發表於 12-4-2015 11:07 AM
睇咗第一集,唔差喎,可能我要求低掛,不過片尾曲翻唱得好差囉

翻唱完全冇咗聖鬥士應有嘅迫力同熱血, 唔通HEA唱係今日潮流?
人仔貓 發表於 12-4-2015 06:37 PM
本橋秀之筆下雅典娜,完全可以接受~

未播出前, 本來我對本橋都好有期望
可惜出嚟嘅質素係事與願違:!哩個希蒂可以接受嗎, 貓兄?
比聖衣神話個希蒂仲要慘不忍睹:!
遊俠 發表於 12-4-2015 10:05 PM
未播出前, 本來我對本橋都好有期望
可惜出嚟嘅質素係事與願違哩個希蒂可以接受嗎, 貓 ...

看這套動畫首先要明白及接受若要回復荒木/姬野的水準,
等同要有死而復生的能力,已是沒可能的。

其實作為畫師每人各有自己不同風格,好難做到倒模一樣。

現在的作畫水平唔稱得上上佳,但相信亦在可接受範圍,唔會影響觀看故事的表達。

另外以現在的水平,應該唔會差過當年的六神合體。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
遊俠 發表於 12-4-2015 09:57 PM
以延續黃金聖鬥士為名, 推賣玩具為實嘅一套宣傳工具

其實換個角度睇,若果唔係因為推出新玩具,咁大家就唔會有呢套聖鬥士新作觀賞....
人仔貓 發表於 12-4-2015 11:04 PM
看這套動畫首先要明白及接受若要回復荒木/姬野的水準,
等同要有死而復生的能力,已是沒可能的。

當年六神好有水準喎

哩套SOG人物走樣嚴重, 即極不穩定

絕對比不上

但如果你話水準不穩係作品特色咁又另作別論
另外,

如果你單單只要求有新作
而唔著重傳說延續
粗製濫造多幾套OMG就係你嘅理想作品?

就算唔講故事設定, 唔談荒木/姬野風, SOG造型上都已經令人十分唏噓不已(連最基本嘅"穩定"都做唔到:!

依家只係播左第一集嗟,未能一概而論,還看以後的集數表現如何~

另外閣下對"粗製濫造多幾套OMG就係理想作品"的睇法本人沒意見。
人仔貓 發表於 12-4-2015 11:24 PM
依家只係播左第一集嗟,未能一概而論,還看以後的集數表現如何~

隔周播, 真係希望佢可以做得好啲

唔好淪為宣傳工具

有辱聖鬥士之名就好喇
聖衣表面確實冇做到漸變色處理,去番十二宮TV的水平...
人仔貓 發表於 12-4-2015 09:14 PM
吓~?  我諗除左閣下之外冇人可以見倒" 條頸2呎長"...

冥王十二宮篇內條頸又有幾長...?

兄台冷靜D! 我唔係有意搵麻煩, 不過睇完你張圖之後我承認對個罐o既結構理解有誤!