Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

遊俠 發表於 12-4-2015 11:20 PM
當年六神好有水準喎

哩套SOG人物走樣嚴重, 即極不穩定

絕對比不上

但如果你話水準不穩係作品特色咁又另作別論
另外,

如果你單單只要求有新作
而唔著重傳說延續
粗製濫造多幾套OMG就係你嘅理想作品?

就算唔講故事設定, 唔談荒木/姬野風, SOG造型上都已經令人十分唏噓不已(連最基本嘅"穩定"都做唔到

精闢! 一語道破!{:1_377:}
heewing 發表於 13-4-2015 12:11 AM
老實講....面相已好過OMEGA好多了....但真係唔夠細膩....黃金聖衣質感差左D.....呢D唔關人設事....上色係其 ...

可能冥王篇係OVA有收費,現在黃金魂係ONA免費播...
動畫收入連帶製作成本均縮減.....
其實有得睇下咪幾好,起碼有新野睇新商品玩,雖然好壞參半,不過呀.....向前望啦!
AK30 發表於 13-4-2015 02:07 AM
其實有得睇下咪幾好,起碼有新野睇新商品玩,雖然好壞參半,不過呀.....向前望啦!

正解~

画面整体係20年前質素。。D角色面相係最嚇人。。。。。唔通各大大唔認同?
其實 姬野未死,點解唔搵佢做人設 ?
BatIron 發表於 13-4-2015 08:11 AM
画面整体係20年前質素。。D角色面相係最嚇人。。。。。唔通各大大唔認同?

今時今日咁o既作畫質素的確唔能夠另人接受!:42:
找不到中文字幕版, 不過睇左英文版, 睇完感覺還可以.

畫風真係太柔太女性化, 人物類面相太萌, 身材亦太瘦削.

故事黎講, 都算有追落去既興趣, 好想知點解要班12宮番生打神鬥.

雖然作為星迷知道佢唔係正統故事, 亦好大機會變成黑歷史, 亦知道呢套野為玩具而出.
但咁多年之後, 終於有得睇返聖鬥士, 仲要講正傳12金既故事, 其實都係開心!

希望黎緊11隻神衣有種耳目一新既感覺

(利申 : 玩具我就點都唔會買架啦)
明明黃金聖衣(起碼5件) 係冥界盡頭超次元入口等去極樂世界幫星矢. 定係SoG 會好快打完, 希望故事會講.
阿洛 發表於 13-4-2015 06:23 PM
明明黃金聖衣(起碼5件) 係冥界盡頭超次元入口等去極樂世界幫星矢. 定係SoG 會好快打完, 希望故事會講.

故事應該發生在黃金聖鬥士陣亡之後,但應該未到死神粉碎五件黃金聖衣之前,遲些希望故事有講!!
人仔貓 發表於 12-4-2015 02:34 AM
穆應該算係晌第一集出場,只是播完Ending後先出場~

跟住再之後才是第二集預告~

我認同,應該是第一集!!
rakuten 發表於 12-4-2015 11:07 AM
睇咗第一集,唔差喎,可能我要求低掛,不過片尾曲翻唱得好差囉

片尾曲我都覺得唔好,無左份熱血!!
遊俠 發表於 12-4-2015 09:57 PM
貓兄, 愛之深, 責之切呀!

畫一張定格當然可以有水準, 老實講EYE CATCH都係未達要求

其實我都覺得有走樣,但只要唔嚴重就可以吧!!
遊俠 發表於 12-4-2015 11:28 PM
隔周播, 真係希望佢可以做得好啲

唔好淪為宣傳工具

我都希望動畫可以做得更好...
但睇第二話預告,那神鬥士的樣貌,那胸前的神鬥衣,和童虎的樣貌,實在太差吧...

希望兩個星期後,會一併改善吧!!