Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

Lau 發表於 11-4-2015 07:59 PM
到目前為止都無中文字幕喎...

今日字幕組版本已出~

講番套動畫角色美術,只能說比OMG似原祖動畫N倍~!
遊俠 發表於 9-4-2015 11:07 PM
穆唔係第一集出場

果個係第二集預告嚟

穆應該算係晌第一集出場,只是播完Ending後先出場~

跟住再之後才是第二集預告~
黃金魂角色設計雖然沒有跟足荒木/姬野風格,
然而今次角色設計 本橋秀之 (荒木伸吾首徒,著作有六神合體等) 都有板有眼,絕對唔失禮~

故事方面第一集來說唔錯,內容充實有伏線,原來十二黃金魂真是奧丁召喚的英靈戰士~
但十二神級黃金打七神鬥士

本橋秀之 有作過車田正美BT'X動畫版的人設之一,
他來擔當本作的人設是OK的,

BANDAI有參與這次動畫製作,可以當成聖衣神話EX的廣告,
近期東映動畫的作品來看
作畫其實可以,不要崩的太嚴重是可以接受的...
只希望劇情、戰鬥可以創新一點,
能跳出聖鬥士你來我往出招的對決方式
係唔係今日有得睇/??
睇咗第一集,唔差喎,可能我要求低掛,不過片尾曲翻唱得好差囉:(
Ep1 is pretty good.  But the enemy sucks!
我絕對有理由相信艾奧羅斯去左神鬥士個邊做內奸:time:呢個先係艾奧尼亞做主角既用意:sad:
人仔貓 發表於 12-4-2015 02:49 AM
黃金魂角色設計雖然沒有跟足荒木/姬野風格,
然而今次角色設計 本橋秀之 (荒木伸吾首徒,著作有六神合體等 ...

連理應畫得最靚o既兼用卡都可以崩到咁鬼樣! 你話重有咩前途呀? 點睇呢套都不過係本橋秀之版OMEGA嚟! (尤其是雅典娜畫得最 OMEGA feel)
奧丁召喚英靈,打諸神之黃昏
heewing 發表於 12-4-2015 12:40 PM
藍髮少女係咪其中一位女神化身?

玩完奧丁領域之後維基過一D關於北歐神話o既資料, 傳說中奧丁會派遣一些 "女武神" 到人世間招攬勇者, 然後把他們的靈魂帶進英靈殿為日後的眾神之黃昏作好準備, 估計藍髮姑娘可能會係 "女武神" 嚟! ( 不過其實我覺得希露達o既身份同造型上都更似 "女武神" )
e夫人 發表於 12-4-2015 02:04 PM
連理應畫得最靚o既兼用卡都可以崩到咁鬼樣! 你話重有咩前途呀? 點睇呢套都不過係本橋秀之版OMEGA嚟 ...

本橋秀之筆下雅典娜,完全可以接受~

黃金魂
角色設計 : 本橋秀之
導演:古田丈司

Omega
角色設計 : 市川慶一
導演 : 長峯達也、暮田公平
本橋秀之與Omega應該冇關係。
:78:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

其實我一路睇一路諗
既然奧丁有能力召死人做英靈戰士打交
點解佢唔搵返佢自己球會之前死左果7個神鬥士而要偷雅典娜既黃金黎攪?

最強之神 ..... :DD