Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

del!! thanks!!!!
sonicking 發表於 15-4-2015 10:09 AM
但"神聖衣"係變身咁變件出來的.  原著同Lost Canvas 都係...

我其實最不明為什麼艾歐里亞還可以著獅子 ...

我想是獅子座聖衣會自動飛去,當主人需要它時...
幕末浪漫 發表於 15-4-2015 09:58 AM
我係超級fans!!我翻睇星矢TV+Hades全集超過20次( 其實當中荒木作畫既都無三份一) !!! 其實崩壞既情況都好 ...

其實以前的真係好睇些...
連敵人都是美型,這點我認同,以前動畫的人物設定真係好過現在!!

或者你可以當現在是新世代的聖鬥士吧...,另外,咁你對聖域傳說這套電影又有何意見呢??

人設確實好重要, 不過唔一定需要荒木、姬野風 (當然有就最好啦), 講到底最緊要有o既係內涵同質數, 咁先係重中之重,
The Lost Canvas 就係一個最佳例子, 睇一套 The Lost Canvas 勝過睇十萬套 Omega!{:1_213:}{:1_232:}
Lau 發表於 15-4-2015 01:15 PM
我想是獅子座聖衣會自動飛去,當主人需要它時...

如果識自動飛去幫手,咁人馬座抱住女神bb時就唔洗揹住聖衣箱,依家真係推番曬設定
e夫人 發表於 15-4-2015 02:09 PM
人設確實好重要, 不過唔一定需要荒木、姬野風 (當然有就最好啦), 講到底最緊要有o既係內涵同質數, 咁先係重 ...

咁你就搞錯喇

LC只有天秤同白羊係原角色,其他新角色任你點畫點創作都得

宜家黃金魂係主力原班人馬, 唔用原人設外貎而用第二種人設,你係咪用錯比喻呀夫人?

如果故事設定好,用前田實嘅悟空造型好唔好? 用須田正己嘅北斗之拳造型又得唔得呀?

想一想就知喇:!
遊俠 發表於 16-4-2015 01:05 AM
咁你就搞錯喇

LC只有天秤同白羊係原角色,其他新角色任你點畫點創作都得

咁你又錯啦! LC起碼重有個潘朶拉同死睡神係原角色, 而且其餘十黃金和三巨頭雖然唔係原角色, 不過造型上均以原角色為藍本 (呢方面顯然為左留住老fans啦), 風格就算唔係荒木風望落去亦豪無違和感, 個潘朶拉重好鬼索添!:46: 所以我覺得荒木風並唔係絕對o既! 有能者居之!:74: (荒木老頭對唔住啦, 我係你fans都係咁話:64:) 至於你那些提案, 個人認為有創意, 幾得意, 不過只能說是錯配吧{:1_375:}, 正如你所講 "想一想就知喇" (整番個荒木風龍珠都唔錯呀:34:), 宜家黃金魂失敗主要唔係因為佢唔用荒木風, 而係因為佢唔夠budget,:57: 所以粗製濫造導致作畫崩壞, 同Omega一鬼樣, 呢個情況就算你搵到姬野出山都唔會有咩改變嫁啦!:45:(話雖如此, 不過我都好希望黃金魂可以由姬野操刀, 比番足夠budget佢然後洗掉重練, 重新設計過晒D黃金神聖衣, 始終都係荒木、姬野先最能突顯黃金聖鬥士o既魅力!:help:唉! 唔好意思, 妄想太多了, 失覺晒!:64:)
godgundam 發表於 16-4-2015 12:18 AM
如果識自動飛去幫手,咁人馬座抱住女神bb時就唔洗揹住聖衣箱,依家真係推番曬設定

咁又唔好咁講,佢背著聖衣箱就係自己已帶住聖衣走,沒有任何問題!!
咁在冥王篇,所有黃金聖衣都一同飛向嘆息之牆前面,都係為左比黃金聖鬥士著和要打破嘆息之牆姐,咁你又點解釋呢??

其實都無抵觸呢!!
e夫人 發表於 16-4-2015 03:31 AM
咁你又錯啦! LC起碼重有個潘朶拉同死睡神係原角色, 而且其餘十黃金和三巨頭雖然唔係原角色, 不過造 ...

宜家只有懷著沉重心情, 繼續追看下回分解
Lau 發表於 16-4-2015 07:19 PM
咁又唔好咁講,佢背著聖衣箱就係自己已帶住聖衣走,沒有任何問題!!
咁在冥王篇,所有黃金聖衣都一同飛 ...

我只係講第1集獅子座飛過黎,咁人馬座就唔洗又揹聖衣箱又抱雅典娜,如果你話係聖衣同人有共鳴要幫手就識自己飛黎,咁有揹聖衣箱既必要咩,明唔明==
godgundam 發表於 17-4-2015 01:04 PM
我只係講第1集獅子座飛過黎,咁人馬座就唔洗又揹聖衣箱又抱雅典娜,如果你話係聖衣同人有共鳴要幫手就識自 ...

人馬座當時另一目的係要將黃金聖衣帶離聖域
同為雙周番既美少女戰士,第二集已經崩壞…所以我都唔太睇好呢套…起碼我覺得連穩定都做唔到
睇嚟雅典娜唔出場
咁仲成聖鬥士嘅?:!
星矢等人可以著神聖衣,係因為聖衣吸阿典娜血+升小宇宙至極限+奧林匹克傳說(漫畫有提: 好似得12件)
但黃金們的聖衣是如何變成神聖衣的呢? 真係諗極都唔明…………
有無星矢迷c Hing可以指教吓?謝謝!:77:
遊俠 發表於 17-4-2015 10:33 PM
睇嚟雅典娜唔出場
咁仲成聖鬥士嘅?

雅典娜真係唔會點出場,因為佢還在個大壺中...
或者,她會以另一形式出場都唔定,都係密切留意劇情發展吧!!