Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

花少爺 發表於 24-9-2015 10:48 PM
再唔係整個新結局比極樂淨土篇,五小強最後係著上黃金神聖衣打低冥王都唔錯喎
其實我一直都覺得死神一 ...

其實若話星矢他們著黃金神聖衣戰鬥,不如話黃金聖鬥士的靈魂穿上黃金神聖衣,自己穿越超次元,和星矢他們,合共 17 人一齊戰鬥好過!!

再由 The Lost Canvas 的 4 夢神和接受了神之血的拉達曼狄斯客串,實行來個人神大亂鬥!!
Lau 發表於 25-9-2015 10:12 PM
其實若話星矢他們著黃金神聖衣戰鬥,不如話黃金聖鬥士的靈魂穿上黃金神聖衣,自己穿越超次元,和星矢他們 ...

果然,臨尾一集,全體show 一次12個人既神聖衣,雙魚,山羊,人馬真係出得半集都冇,
幾個鏡頭都冇就完左,跟住又出玩具ex神聖衣,笨大你好野 :53:
接返去波塞冬送聖衣的時段, 果然盡量作到唔影響劇情發展
百龍天舞 發表於 24-9-2015 02:33 PM
即係由此至終劇中都冇人問洛基有冇能力抗衡冥王,亦冇人提過?
唔係咁痴線掛?
不過想深一層,洛基加 ...

You are so smart!  :34:

最後成套野,
有個問題係由omega開始到呢套野都有,
就係所有人跑步果陣都用「火影」跑姿,個個對手都定格向後,唔會郁……
好肉酸……
以前星矢跑步對手都好似正常人咁會前後郁架…點會攪到咁?
火影有冇咁大影響力?
:(

仲有童虎和沙加的實力大降LEV……
大結局先嚟畫得特別樣衰…
還有…12金時辰夠肉體虛化…我明。但係黃金聖衣係實體嚟架!
12金肉體消失…件黃金聖衣應該變回星座形態再飛走至啱!而唔係一齊幻化…
:*

我覺得最後畫面應該係每個黃金聖鬥士消失…聖衣變回星座形態浮空…最後莉菲亞看著艾奧里亞肉身消失,獅子座變回星座形態。
莉菲亞看著12件黃金聖衣發光,飛向遠方……

百龍天舞 發表於 27-9-2015 02:07 PM
最後成套野,
就係所有人跑步果陣都用「火影」跑姿,個個對手都定 ...

黃金聖鬥士應該係大爆炸一齊死左去仲有說服力過就咁消失囉,留低聖衣講遺言絕對更加感人深刻:ar:真係慘,做觀眾既我地仲要幫埋東映諗劇情,官方劇情一d深度都無
其實五子都應該谷到黃金神聖衣, 計級數應該勁過青銅神聖衣, 除星矢外, 因有命中注定能力

所以青銅神聖輕鬆打WIN睡死神, 黃金神聖也應超輕鬆打WIN, 只不過普通黃金就實在太差

其實不要對呢套劇太認真大家會開心d......
zxcvbn 發表於 29-9-2015 11:28 AM
其實不要對呢套劇太認真大家會開心d......

都係討論一下姐!其實乜都可以講!!
又其實認真有認真的好,放開有放開的好!!

百龍天舞 發表於 27-9-2015 02:07 PM
最後成套野,
就係所有人跑步果陣都用「火影」跑姿,個個對手都定 ...

個人覺得最後一集劇情唔夠感人,講戰鬥方面亦有改進的地方...

唯一覺得算好的地方是雅典娜在冥界送來花瓣和最後係靠眾人和大地的力量獲勝!!
而我覺得最後若講他們十一人有實際出力助艾奧里亞獲勝會更好,既然永恒之槍由他們十二人的黃金聖衣之力而生,最後也由他們十二人和大地之力所毁會更好!!

而個結局我都唔喜歡,其實標題是 "傳達我們的思念...",這樣應該將重點放在對星矢他們的關注上,可以講下佢地知道星矢他們戰鬥有幾辛苦,自己都想去幫手,但無奈身體已漸漸消失,至少...至少都要送黃金聖衣去助星矢他們一臂之力等等,但片中就只有一兩句交待此事...

而我都認同最後黃金聖鬥士的身體逐一消失,只餘下黃金聖衣,變回星座型態慢慢飛走最好!!

另外,因為未睇過火影,所以唔知道他們的跑姿是甚麼,但是在以前的片集中,星矢他們的跑姿又好似唔係咁的...

童虎其實在全套片都比較少出手,又唔出百龍霸,而沙加都好些,有表演的機會...,其實他們都屬於較強的黃金聖鬥士,應該多些戲份才對!!
payton20 發表於 28-9-2015 09:45 AM
其實五子都應該谷到黃金神聖衣, 計級數應該勁過青銅神聖衣, 除星矢外, 因有命中注定能力

所以青銅神聖輕 ...

黃金神聖衣是後來加上去的,所以星矢他們在原故事裡是無可能著到黃金神聖衣的...
Lau 發表於 9-10-2015 10:04 AM
黃金神聖衣是後來加上去的,所以星矢他們在原故事裡是無可能著到黃金神聖衣的...

我諗炒火影果度, 唔可以咁講既~~

我記得0係神鬥士果陣轉OPENING...OPENING一開始都係兩隻手向後咁跑~~不過當平時劇情就唔多出現(但印象中打海鬥士冰河都有咁走過下~)~~ ^^
DomiNic 發表於 27-10-2015 03:21 PM
我諗炒火影果度, 唔可以咁講既~~

我記得0係神鬥士果陣轉OPENING...OPENING一開始都係兩隻手向後咁跑~~ ...

等我翻睇番個opening先...
先對不起各位師兄.....!!!!
小弟真心覺得黃金魂非常醜.....
完全違背車田/ 荒木 / 姬野 既 美型而簡潔設計....十分畫蛇添足.....
有點因為神聖衣而畫公仔畫出腸了....