Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

davidki99 發表於 17-9-2015 09:41 AM
其實呢套野真係好多bug!
無論打完冥王與否都唔係好講得通...
因為

就在第一集已經講有日蝕,只是不是日全蝕罷了!
日偏蝕都可以有太陽的...
仲有樣野唔知會唔會提, 天界篇序章入面黃金12人加埋史昂的靈魂俾神封左入石像度:x
littleb2 發表於 17-9-2015 02:03 PM
仲有樣野唔知會唔會提, 天界篇序章入面黃金12人加埋史昂的靈魂俾神封左入石像度

天界篇序章已經完全唔記得講咩...
Lau 發表於 17-9-2015 01:44 PM
就在第一集已經講有日蝕,只是不是日全蝕罷了!
日偏蝕都可以有太陽的...

呢樣真係唔記得有提過呢, 多謝提醒
davidki99 發表於 17-9-2015 03:13 PM
呢樣真係唔記得有提過呢, 多謝提醒

唔記得的話,可以睇番 MyTV 的黃金魂第一集!!
已睇第一集,配音做得幾好,希蒂女皇好似仲係用返廿多年前個配音:handshake:
大面豬 發表於 19-9-2015 08:39 AM
已睇第一集,配音做得幾好,希蒂女皇好似仲係用返廿多年前個配音

根本就係元春姐姐:36:
AK30 發表於 17-9-2015 11:47 AM
Absolutely right, for selling toys only.................

不過,當年北歐篇都只係為等原作海皇篇完結,某程度上都可以冇視⋯⋯
但是北歐篇我覺得卡通做得不錯, 人設, 氣氛, 場景各方面~
其實洛基有左永恆之槍,係唔係就可以對抗冥王???
如果唔得…咁佢贏倒12金都冇用。
littleb2 發表於 17-9-2015 02:03 PM
仲有樣野唔知會唔會提, 天界篇序章入面黃金12人加埋史昂的靈魂俾神封左入石像度

應該唔會講,因為現在時間設定在打冥王途中,天界編的事應該唔會提...
百龍天舞 發表於 22-9-2015 01:56 AM
其實洛基有左永恆之槍,係唔係就可以對抗冥王???
如果唔得…咁佢贏倒12金都冇用。

其實這個就是本作最大的 bug,片中根本無講是否可以打敗冥王...

而就算洛基打敗黃金聖鬥士,打敗奧丁,都最多只是得到阿斯格特,但亦不會長久,因為他根本無法改變大日蝕的進行,如果雅典娜戰敗的話...,大地仍然會變成寸草不生的 "冥界"...

而片中亦無講到大地面臨的危機,若大地落入洛基手中,又會有甚麼即時危險呢...,只有講阿斯格特的苦況...

或者可以理解為洛基想趁雅典娜和冥王大戰期間,乘虛而入...,咁或者講得通!!

即係由此至終劇中都冇人問洛基有冇能力抗衡冥王,亦冇人提過?
唔係咁痴線掛?:no:
不過想深一層,洛基加永恆之槍都冇辦法秒碎黃金聖衣,咁佢應該只會俾死神秒殺。

話晒死神已經可以秒碎黃金聖衣。

當然,如果笨大夠勁,應該趁機補完,話12件黃金聖衣戰勝洛基後受到重創,至飛番落可嘆之牆前面……

真心講,今時今日,經歷omega的亂設定,仲要再亂嚟?
百龍天舞 發表於 24-9-2015 02:33 PM
唔係咁痴線掛?
不過想深一層,洛基加 ...

再唔係整個新結局比極樂淨土篇,五小強最後係著上黃金神聖衣打低冥王都唔錯喎:x
其實我一直都覺得死神一招碎到5件黃金聖衣係聖鬥士最大的bug,不過唔知點解近年東映好鍾意整碎件人馬聖衣,明明以前係人馬聖衣最硬淨,星矢著佢硬食左幾多神的招數都絲毫無損{:1_207:}
百龍天舞 發表於 24-9-2015 02:33 PM
唔係咁痴線掛?
不過想深一層,洛基加 ...

的確在故事中,無人講過洛基有能力抗衡冥王,真係無提過...
而其實在故事中,亦有其他不合理的地方,諸如奧丁神鬥衣無故變成金色咁...

其實亂嚟程度己經比 Omega 少喇...

而那緊急發佈唔知會否補完這些漏洞...